Najdi forum

Tlakovci – kateri?

Da bi človk prišel do hiše s čevlji, kjer ni blata do kolen, bi blo treba nekaj na tla dat, ne?

Ampak so baje te tlakovci groooozno dragi. Meni so všeč te lomljeni, ki pridejo dost neenakomerno a la en velik mozaik.

Kdo kaj ve, kako komplicirano je to položit in ce obstajajo še kašni lepši pa predvsem cenejši? (te so kao 2500 a m2)

Hvala!

Ce ne mors met goloba v roki, pusti vrabce, naj v miru letajo po strehah!

Meni so full všeč antik- konkretno pa sem jih gledala pri firmi Tlakovci Podlesnik v MB. Stanejo pa cca. 35007m2!

Ampak položiš pa jih za celo življenje (skoraj) …???Potreben je kompromis:želje-cena-kvaliteta …

LP!

Ravnokar sem hotela odpreti podobno temo, pa se bom kar tukaj priklopila: kam se splača iti pogledat za tlakovce, robnike, betonska porozna korita…skratka te betonarniške zadeve? Sprašujem za LJ in bližnjo okolico.

Sam sem dal RUSTIKAL tlakovce,kupljene pri Merkurju in to 230m2 so bili znižani iz 2800 na 2080sit m2.
Izdelovalec je mislim,IGOM iz Dravograda.
Gledal sem jih tudi pri Podlesnik,so zelo lepi in kvalitetni,samo rok dobave je bil predolg.
Drugače pa,pazite pri mojstrih,veliko je šušmarjev vprašajte,če ima mehanizacijo morda se čudno sliši ampak,mini bager,valjar ali vibratorko,mešalec,pnevmatsko kladivo (pikhamer) vse to skoraj nujno rabi
Naredite spisek kaj želite od mojstra,ker večinoma k tlakovanju spada še
>odvodnjavanje meteorskih vod ( po možnosti čimdalj od hiše)
>kinete na dvorišču,ki morajo biti povezane z ponikalnim jaškom
>robniki,ki so na isti višini kot tlakovci,drugače boste v hudem nalivu imeli bazen na dvorišču
>čistilni jaški (peskolovi)
>ponikalno jamo globina vsaj 3m iz cevi premera 1m,seveda,če ni javne kanalizacije kamor meteorne vode lahko speljemo.
Skratka zapišite si vse kar mislite narediti,mojster naj vam naredi predračun izgovor,da pride do dodatnih del ne drži,če mu boste dali točne podatke kaj želite,da naredi.
Predračun vzemite od več mojstrov oz. obrtnikov sam sem vzel od štirih ne boste verjeli razlika v predračunih je bila tudi več kot 1milion sit.
Zgolj za informacijo,če vam bo kaj koristila bom dal spisek del in materiala ter končno ceno.
> 19m betonskih kinet z železnimi rešetkami.
> 30m robnikov debeline 8cm.
> 3 betonske cevi premera 30cm z litoželezno rešetko (čistilni jašek)
> 6x6m plastične cevi prem.10cm za povezovanje kinet,čistilnih jaškov in vse skupaj speljano v ponikalni jašek.
> 3 cevi premera 1m za ponikalni jašek globine 3m cevi so prevrtane tudi stransko,da voda odteka na vse strani.
> 82 kos.barvanih škarpnikov 40x25cm kupljeni pri isti firmi kot tlakovci.
> 30m škarpe iz betonskega cegla višina 60cm.
> 230m2 tlakovcev rustikal.
>potem pa je tukaj še 60m3 tamponskega peska,12m3 finega peska na katerega se polagajo tlakovci.
> cement cca 600kg
> 60x6m palice bet.železa 10mm
> 10 vreč kremenčevega peska (fugiranje)
> verjetno je bilo še kaj ampak se vsega ne morem spomniti.
> delala sta dva: mojster in pomočnik dela so trajala 14 dni od 7h zjutraj do 8h zvečer in to julija 2005 cena za vse našteto 2.100.000sit.
Samo pri polaganju je mojster pripeljal še dva za pomoč v 1 dnevu je bilo položenih 110m2 tlakovcev.
Aja,da ne pozabim LOMLJENEC po 2500sit,to je pohorski lapor in zelo slabo prenaša obremenitve in zimo uporaben je bolj za okras kot cokel ali oblaganje zidov.Pravi lomljenec,ki je granitni ali marmorni in se uporablja za dvorišča pa je zelo ugodna cena 4500sit.za m2.Lomljenec 1klase deb.3cm to pomeni,da je tudi na robovih debel 3cm je cena 5500sit m2.
Za enkrat toliko pišite,če vas še kaj zanima lp.

Mi smo se odločili za tlakovce Semmelrock La Linia.

No, zdaj nam je kar malo žal… So sicer lepi na pogled, ampak imajo zelo grobo površino… Pri treh majhnih otrocih pri hiši bi bilo pametneje vzeti kaj drugega. Pa verjetno bi bilo tudi ceneje.

ampak to je vse iz betona, ki pa postane z leti zelo čuden, se kruši, sol ga naje ipd. (čeprav prodajalec na vse pretege trdi drugače) pravi tlakovci so iz granita klesani ipd. niso niti dražji, so iz leta v leto lepši, lahko jih na novo položiš, dokupiš kadarkoli ipd. semmelrock so res lepi, ampak le na sliki. v živo se vidi, da je slaba imitacija.

jon, ful ti haval, zlat si!!!!

zdaj grem pa v raziskavo, meritve, čekiranje materiala in mojstrov, izmero…

mam samo še eno vprašanje; ker je s kešem zdaj nekam čudno stanje, blato pa po tem ne vprašuje, me zanima, ali je OK narest en del dvorišča zdaj in recimo drug del jeseni ali nasl. pomlad?

Hvala ti še 1x, LP KC

OK johnny, kam naj torej grem?

in to o dokupovanju mi je všeč, zdaj bi naredili samo zares nujno, dostop do hiške in terase, kasneje kaj več….

hvala tudi tebi, LP

Tlakovce iz betona imamo na dvorišču že prek 20 let. Takrat niso bili na paletah, ampak so jih skipali s tovornjaka, sosed je mislil, da je potres. Mogoče se jih je pri tem poškodovalo caa 10 kosov. Po tolikih letih so še vedno lepi in se prav nič ne krušijo, pa tudi hrapavi niso nič boljkot takrat.. Je pa res, da pozimi ne solimo, ampak potresamo pri uvozu v garažo lesni pepel. Granit pa zna biti precej spolzek.

LP

>kruhov cmok Potem pa, naredite robnike in odvodnjavanje z zemeljskimi >deli (čistilni jaški ponikalna jama,odvoz otpadnega materiala)
>nasujte tamponski pesek in ga povaljajte na vrhu pa dajte malo
>debelejši pesek,ki se ne prijemlje čevljev,do prihodnjega leta se bo pesek sigurno krepko usedel,tako,da boste samo dodali fini pesek in tlakovce.Vse to lahko storite skoraj sami,edino kar rabite je bager in tovornjak za odvoz materiala.Običajno ima vse to bagerist in tudi pesek pripelje sam,ali pa ima koga,ki mu to naredi,najbolj primeren je 4.5t bager,ker je zelo okreten roko pa ima tudi dovolj dolgo(dobre3m),da z lahkoto skoplje jamo.Cena takega bagra je 7.500sit na uro(vedno se za ceno bagra dogovorite prej)Dokupovanje,kot ti je predlagal Johnny pa je lahko velik problem sploh,če so tlakovci barvani to pa zato,ker ko jih izdelujejo jih naprimer delajo 1000m2 rjavih in potem gredo na drugo barvo itd.ko zopet začnejo z rjavimi niso iste nianse.Že ko jih kupite vse naenkrat in so barvani vam proizvajalec naroči,da jih ne jemljite iz ene palete ampak načnite vsaj 4-5 palet zato,da se mešajo ker tudi na paleti niso vsi popolnoma iste barve oz.se nianse spreminjajo.(rjavi gredo v svetlejšo in potem skoraj v oker ampak če jih jemljete iz več palet je na koncu res lepo dvorišče) aja lahko se odločite tudi, da iz druge barve tlakovcev naredite na dvorišču vzorec npr.rjavi tlakovci in karo iz rumenih
cena polaganja je ista.
Kar se pa tiče tlakovcev Semmelrock edini,ki jih prodaja in to originalne je neka firma v Međimurju samo žal,ne vem točno kje?res pa je ,da so izredno kvalitetni samo CENA!!!!!je 3xvišja kot domači.Če vam bo kdo rekel,da dela po njihovi licenci NI res ker nobenemu NE dajo licence
Upam,da sem kaj pomagal? lp.

jon,

PREZLAT si, res ti HVALA za vse informacije!!!

Kako si pa sedaj zadovoljen s temi tlakovci?

Pa še to: mi bi morali poploščit del dobro utrjene trave, vsega skupaj (vendar ne v kosu, gre za več manjših površin) cca 60m2. A misliš, da se po vsem, kar si ti videl in zvedel, lahko takega dela lotimo sami?

Kje bi sploh lahko dobila info o tem, kako si sam položiti tlakovce na manjših površinah?

Hvala!

Polaganje je popolnoma enostavno,pomembna je podlaga oz.priprava.
Nobena zemlja ni tako utrjena,da je zima nebi dvignila,na pečšeni podlagi voda odteka oz.pronica,zemlja pa vodo pije,ko prične zmrzovati,zemljo enostavno dvigne,pri peščeni podlagi (vsaj 50cm v globino) pa je nivo isti in ne dviguje podlage na kateri so tlakovci.Verjetno ste že slišali:letos mi je zima dvignila tlakovano dvorišče in to ravno pred garažo sem komaj vrata odpiral,razlog je premalo nasutja v globino.Zemlja zmrzuje do 60cm globoko,če je temperatura nekaj dni -15c letos so bile temperature krepko presežene in to več kot 30 dni,zato se splača,ko že enkrat razkopavate dvorišče,da nasujete tamponskega peska vsaj 50cm verjemite,da so kasnejši stroški popravljanja veliki pa še živčki trpijo.
Kako sam položiš tlakovce imajo vsi proizvajalci prospekte,ki zajemajo vse faze dela od priprave do končnega polaganja.
Rekel bi,da pridite pogledat dvorišče,samo ne vem iz katerega konca Slo.ste.Z ženo imava hišo v Ivančni gorici.
lp

jon,

najlepša hvala, ponovno! Z veseljem bi se pripeljala v Ivančno, samo ne vem, ali bi to moje nadlegovanje odtehtalo informacije , ki jih lahko še dobim od tebe, glede na to, da si tako podrobno opisal materiale in glede na to, da so ti stručkoti polagali – hočem reči, kaj bi se lahko naučila v živo (ker se mi zdi, da je obisk neznancev vseeno kar veliko breme, a ne?)?

Če pa imaš tudi sicer kakšne izkušnje s prenovo, gradnjo, mojstri itd, pa evo mene drugi teden naokoli, he, he ;))))

Hvala za res prijazno ponudbo v vsakem primeru!

Po priporočilu mojstra in nekaj znancev smo se odločili za tlakovce” klasik peskani” od podjetja Zobec d.o.o. iz Šmarja.(podobno kot La linia)Sam bi vam svetoval enako ker so res kvalitetni ,imajo kratek dobavni rok,jih dostavijo na gradbišče in kar je najvažnejše cene so konkurenčne oz. so za določeno vrsto tudi cenejši. lp

Res je!! Zobec ima kvalitetne tlakovce in tudi cenovno zelo ugodne,samo barvo,ki si jo je zamislila moja boljša polovica ni izdeloval (žal)
Kar se tiče izkušenj z prenovo oz. renoviranjem:prejšna hiša v kateri sva živela z ženo 32let je imela 200m2 prostorov,ker je bila razporeditev prostorov zelo neugodna (velike sobe ) otroka pa sta odraščala in imela svoje potrebe,sva jo pred leti renovirala,prezidala,dozidala itd.
Leta 2004 ko sva jo prodala je imela 440m2 tako,da mislim,da nekaj izkušenj verjetno imam.
Hišo v kateri živiva sedaj sva kupila v 3 pod.fazi,novembra 04.
Dela v njej so se začela 7 decembra 04.Kot praviš stručkoti so bili samo vodovodar,električar in centralna ostala dela pa sva z še enim (fušarjem)naredila sama,hiša je bila POPOLNOMA končana in vseljena 10 aprila 2005,
tako da bo v ponedeljek 1 leto kar smo tu.
Kar se tiče obiska neznancev:vse,ki jih sedaj poznaš,prijatelji,znanci,sosedje so bili včasih neznanci (vse je v glavi)
lp

Če ste iz Gorenjske, ali mi prosim sporočite, kdo vam je polagal tlakovce!

Hvala1

Pozdravčki,
tudi mi smo na tem, da začnemo s polaganjem tlakovcev. Ko sem gledala Jonov popis mi manjka filc pod tlakovci, ali se tega ne daje oz. ni smiselno? Pa še vprašala bi glede fugiranja, nam je izvajalec v predračunu ponudil neko dvokomponenetno reč, ali je bolje to ali kremenčev pesek?
Filc in ta način fugiranja naj bi popolnoma preprečil rast plevela, je to res, ali je to samo dodaten strošek?

Filc plevela ziher ne prepreči, saj semena se natrosijo kasneje v fuge. Potreben je predvsem za preprečitev spiranja peska v nižje soje in s tem posedanje tlakovcev.
lp

Na Gorenjskem polaga tlakovce Bla Matjašič iz Radovljice. Hitro in kvalitetno.

Mi smo vzeli tlakovce v Cegramu. So bili takrat edini, ki sem si jih izmed kakih osmih ponudnikih ogledala, ki so imeli pigment v celotnem tlakovcu in ne samo v prvih nekaj cm.
Prve smo dali okoli hiše pred kakimi šestimi leti, druge pa pred dvema letoma, oboji se obnesejo odlično, tudi za pometanje.
Izbrali pa smo v rdeči barvi.
Je pa nujno predhodno utrjevanje terena.

New Report

Close