Najdi forum

Tlak 90/76

Pozdravljeni.

Na vas se obračam z vprašanjem glede tlaka, ki je tako blizu skupaj. Nikjer ne najdem odgovora, mnenja, karkoli o tem.

Nekje 10 mesecev že opažam, da sem na trenutke omotična, pritisk v glavi, kot glavobol, meglen vid,čudno-slabo počutje,kot neko tiščanje v prsnem košu, občutek kot da me sili na bruhanje (kot po teku na dolge proge). itd…ob tem sem si izmerila tlak, ki pa je vedno nekje med 100/80, razlika med zgornjim in spodnjim je okoli 20 ali celo manj. Nato si spet izmerim in je malo bolje cca. 110/80. Pred tem sem imela tlak zmeraj nekje 40 narazen, a tudi zgornji okoli 100 ali 110, redko več.Spodnji je bil ob tem 60 ali 70. Vse bolj pogosto se mi to dogaja, vsak dan večkrat, povsod.Prej sem mislila da je od vratne hrbtenice, pač pritisk v glavi , omotica ob spremembi položaja vratu, hrbtenice,.. nato sem pričeka meriti tlak.

Zaradi WPW sindroma čakam na ablacijo (ki naj bi bila naslednje leto v UKC LJ.)in imam terapijo concor 1,25 mg , ki mi ustreza. Občasno imam palpitacije in sem dobila se rytmonorm 150 mg, a ga še ne jemljem. Pulz je okoli 80. Prej sem imela vsa leta pulz 100, razen v času ko sem imela korono, takrat je bil pod 60, pokazalo mi je tudi 35 ali 45, nato zrasel do 60.Mislila sem da je pokvarjen aparat (oksimeter), kupila novega in je bilo enako.

Zaradi družinske obremenitve (oče in mama, ter obe babici imajo baypase, mama čaka še na tavi in operacijo vratne žile, prav tako oče) sem bila poslana na scintigrafijo srca. Na izvidu piše da so vidne reverzibilne motnje perfuzije, priporočena je koronarografija na katero me bo naročila kardiologinja. Stara sem 44 let, 168 cm, tt 65 kg, dejavna, v gibanju, služba, edino kar se odvajam je kajenje. Pridružene bolezni:fibromialgija, žolčni kamni, gastritis, hiatalna kila, nodus ščitnice in hashimoto, kronični bronhitis, spondiloza, degenerativne spremembe vratne hrbtenice. Za fibro še čakam na sprejem na Sočo ( termin imam naslednje leto novembra), ostalo je trenutno b.p., razen konstantnih bolečin v vratu in zadnjem delu glave( čakam še na fizioterapijo za vratno hrbtenico, ki bo februarja). Sem na žolčno-želodčni dijeti že leto in pol saj sem imela razjede na želodcu in dvanajsterniku. Počasi uvajam nazaj vse, razen maščob. So se mi pa ob dijeti zelo izboljšali jeterni testi in holesterol.

Prosim vas za mnenje in pomoč glede mojega tlaka in nasploh srca.  Moja osebna zdravnica ne komentira nič, me pa pošlje kamorkoli naprej :). Kardiologinjo z vsemi izvidi in na ponovni pregled zdaj čakam še dva meseca ( še to samoplačniško!) Malo me že daje nervoza in strah. Sploh ker je babico kap pri 48 letih. Mojo mamo delna možganska in srčna pri 61. Vem da se da vse urediti, komaj čakam na ablacijo in koronarografijo. Ne vem ali to lahko v enem delajo ali ne, upam da mi pojasnijo pri kardiologu ko imam pregled. Samo strah me je zaradi tlaka. Ali lahko kaj sama naredim?

Hvala vam v naprej. Lep pozdrav in vse dobro še naprej.

Jessy

Spoštovana

Opisali ste veliko simptomov in posredovali kar nekaj diagnoz. Omejil se bom na kardiološka vprašanja.

Glede scintigrafije miokarda in izvida “reverzibilne motnje perfuzije”, to pomeni, da so deli srčne mišice, med obremenitvijo, slabše prekrvavljeni. Razlog je lahko ateroskleroza koronarnih arterij, kar se bo potrdilo ali ovrglo pri koronarografiji. Če bo potrebno se lahko pri tej preiskavi opravi tudi revaskularizacija miokarda t.j. lahko se določene zožitve koronark, balonsko razširijo in se vstavi stent. Niste navedli ali čutite bolečine ali tiščanje v prsih ob naporu, kar je znak angine oz. bolezni (zožitev) koronarnih arterij.

Ablacija se ne izvaja hkrati s koronarografijo.

Normalna razlika med zgornjim (sistoličnim) in spodnjim (diastoličnim) krvnim tlakom je okrog 40 mmHg. Odstopanja so možna zaradi več razlogov (nekatere srčne bolezni, delovanje ščitnice, dehidracija, nekatera zdravila itd.).  Potrebno je vsakodnevno (3x dnevno) spremljanje krvnega tlaka in utripov ter ustrezna obravnava pri kardiologu. Ta forum tega ne omogoča.

LP

New Report

Close