Tisti, ki imate vrt – kako se naučiti …
Vprašanje za tiste, ki imate vrt. Že nekaj časa razmišljam o tem, da bi imela svoj košček zemlje, kjer bi posejala nekaj zelenjave in tistega, kar pač sodi na vrt. Ne toliko zaradi samega varčevanja, ampak zaradi bolj pristnih okusov in ker mi je v veselje biti v stiku z naravo.
Vem, da te stvari niso tako preproste, da moraš kar nekaj tudi vedeti – vsaka zelenjava ne sodi skupaj za sosede, da je treba paradižniku v času rasti odlomiti nekaj vejic (se ne spomnim več, kako že to gre) itd. Kje se o vsem tem poučiti? Priporočate kako knjigo oziroma priročnik?
Hvala za nasvete!
Aja, pa s čim gnojite (če nimate ravno domačega gnoja)?
Ja, mi smo ga letos naredili, ravno zaradi razloga, ki ga navajaš. da je domače, da so osnovne stvari pri roki, pa še razgibaš se malo vsak dan:)
Torej, neke velike znanosti ni. Daj si poglej spletno stran od Kalie, imaš vse super napisano. Na FB imaš tudi njihovo stran Svet, ki raste z vami…tam lahko še vprašaš karkoli, dobiš veliko nasvetov itd…
Mi smo dali noter zelišča in osnovno zelenjavo. Solato, paradižnik, papriko, malo čebule, brokoli, fefrone, fižol, bučke…
Sicer ne poznam nobene knjige o vrtnarjenju. Pa nama vendar vse uspeva.
Pred 10-imi leti smo se preselili v hišo, do takrat o vrtnarjenju nisva imela pojma. Potem pa počasi… Malo sva k sosedom pokukala, malo na vrečkah s semeni prebrala, kdaj se kaj seje/sadi, malo sva vprašala tiste, ki od nekdaj vrtnarijo.
V vseh teh letih sva samo enkrat pognojila s konjskim gnojem, sicer vsako pomlad dodava kompost, ki se čez leto nabere.
In največja ironija – sosedje korenček, peteršilj, fižol,… sejejo po dva krat, da jim pride iz zemlje, pri nas uspe prvič. Ko so vsi okrog že brez paradižnika, ga imamo mi še vedno. Nikoli ne uporabljava nobenih kemikalij, škropiv, niti za sadno drevje.
Bo kar držalo, da ima nori kmet največji krompir. 🙂
Ti se kar loti, počasi, po korakih. In veliko uspeha!!! 😉
P.S.Grah z vrta je kot druge vrste zelenjava – če ga primerjaš s kupljenim. 🙂
Imam še en problem, namreč nimam vrta. :)))
Zato se bom za začetek lotila tega kar na balkonu. Je kar veliko informacij na spletu, če bo pa kdo še kaj napisal, bom tudi zelo vesela.
Ja, najbolj me bo veselilo, ko gledaš svoje “otročičke”, kako lepo rastejo – in pa seveda ko to pokusiš. Sploh prvič. Verjetno je tak občutek kot pred 50 leti, ko je otrok dobil pomarančo za največji praznik. 🙂
Škoda, da je Kalia danes zaprta, drugače bi šla kar takoj v akcijo.
Mi smo imeli v bloku v obeh koritih za rože – namesto pelargonij – fižol. Napeljali smo laks in celo poletje je bila na balkonu senca, pa še v kuhinji (balkon je bil v kuhinji) ni bilo tako vroče.
Med veliko različnimi sadikami mogoče še kakšno bilko marihuane skriješ. 🙂
Seveda, začetek vrtnarjenja je lahko tudi na balkonu. Ko ti bodo zadeve uspevale, pa boš hitro našla tudi kakšen košček zemlje, ki ga lastniki morda ne morejo obdelovati in bodo veseli, da jim boš kakšno solato podarila. .-)
Kar pogumno naprej in ustvari svoj vrt, nekaj veselja le bo. V bistvo ne rabiš nič drugega kakor morda setveni koledar, je vseeno kateri je, da so le ob dnevih napisane vrtnine, kdaj se kaj daje v zemljo, To lahko tudi z neta sprintaš, mi se tega držimo bolj približno. Malo še pogledaš preko ograje kaj se dogaja pri sosedih, kaj pravi mama, babica, starejša soseda in to je to. Običajno piše na embalaži semena katere rastline so dobre sosede, tudi kdaj in kako se kaj seje je na embalaži.
Boljša zelenjava že bo kakor v trgovini, čist BIO ne bo, v zraku je vse polno svinjarije, sosedje uporabljajo škropiva in jih prav nič ne briga, če še se prši še po tvojem, … .
Doma uporabljamo za gnojenje svoj kompost, umetnega gnojila skorajda ne uporabljamo. Škropiv o uporabimo, če res drugače ne gre. Plodovi se sicer ne svetijo kakor v vitrini trgovine, imajo tudi kakšno rjavo ali črno pikico, no nas to sploh ne moti.
Da ne pišemo čisto o vsemu mogoče namigni katera zelenjava ti je všeč. Pa kako velik balkon imaš oziroma koliko korit bi namenila zelenjavi.
Za pognojiti dobiš organska gnojila praktično povsod.
Sicer pa pridelaš lahko praktično vse, če le imaš dovolj prostora na balkonu:) No namigni kaj imate radi pa napišemo kaj več:)
Imela bi kak paradižnik, morda tudi papriko, bučke, korenček, peteršilj, jagode … Pa kake začimbe: baziliko, majaron, timijan in še kaj. Moram še malce pobrskati med semeni, kaj je sploh na voljo. 🙂
Za prostor si pa tudi moram še izboriti, ampak nekaj loncev (lončkov?) bi verjetno že šlo.
Pač nekako moram začeti, potem bo že šlo, pa izkušnje 🙂
A sem že prepozna za sajenje/sejanje teh stvari?
Glej, vzameš 60cm podolgovat tegelc, daš notri zemljo in posadiš v isti tegelc sadike bazilike, peteršilja, majarona in timijana. Potem vzameš kar največji in najbolj globok okrogel lonec za rože in notri posadiš lepo sadiko visokega paradižnika, ki mu, ko je ene 20cm visok daš oporo, ga za njo privežeš, potem pa vsake dva tedna pinciraš (odstranjuješ poganjke ob glavnih vejah). Iato narediš še s papriko, lahko sta dve v 60cm podolgovatem tegelcu. Jagode daš ob paradižnik in med njih lahko daš še stroke česna. Za bučke je pa malo večji problem, ker rabijo dosti prostora. Ta teden posej in posadi, potem pa na sonce s tegelci in dnevno zjutraj in zvečer zalivaj. Pa čez en mesec poročaj o napredku. Mi imamo lasten kompost, a smo v hiši. Če bi bila v bloku, bi ga šla iskati h kmetu (jaz sem hodila po mešanico kurjega in konjskega gnoja, ki sem jo vrgla v veliko vedro vode in potem ustrezno redčila (recimo ena merica gnoja in 4 merice vode. Mi ne uporabljamo nobene kemije. Za zalivat zelenjavo je super voda, v kateri kuhaš kakšno zelenjavo – pustiš, da se ogladi in zaliješ. Ali pa voda iz akvarija, da je ne zavržeš. Skratka, bodi iznajdljiva in predvsem izvirna in pogumna.
Vse kar si naštela imaš lahko brez težav na balkonu. Edino bučke so vprašljive zaradi prostora. Upoštevaj, da se res močno razrastejo in zasedejo veliko prostora.
Jaz ti svetujem, da skrbno izbereš zemljo oziroma, če imaš možnost daj v lonce ”navadno” zemljo in ne kupljenih, ki so za veliko vrst zelenjave prelahke.
Namesto semen nakupi sadike. Imaš še dovolj časa za čisto vse kar si si zamislila. Za večji izkoristek lahko daš ob steno police in vse kar ne zraste zelo visoko urediš na ta način. Tako boš lahko imela več.
Ker bo vse na majhni površini nekaj pozornosti nameni ujemanju rastlin. Recimo jagode in paradižnik ne pašejo skupaj. Ravno tako k paradižniku ne paše melanzana. Ima pa paradižnik rad korenček, peteršilj itn. Vse najdeš na spletu oziroma vprašaj pa še kaj napišemo.
Prostor pridobiš tudi s tem, če daš skupaj rastline, ki so različno visoke oziroma rastejo ob različnem času.
Ne nasedi pa prodajalcem s ponudbo raznih visečih jagod ipd. Kupi navadne in se jih boste najedli:)
Mi imamo kar nekaj njiv pa imam kljub temu doma pri hiši v loncih vse dišavnice, paradižnik, čili, peteršilj, korenček, zeleno in seveda jagode:)
[img]http://blog.atcasa.corriere.it/community-garden/files/2011/10/04.jpg[/img]
[img]http://blog.atcasa.corriere.it/community-garden/files/2011/06/Minigarden_balcony_2.jpg[/img]
Toplo priporočam oddajo Vrtlarica na HTV1 ob nedeljah, malo pred 18.00
( slovenska Na vrtu se skrije… )
Drugače pa kar brez strahu. Začni z lažjimi zadevami – s solato ali redkvicami nimaš kaj zgrešit.
Pripraviš gredo, poseješ, malo ljubezni :):)…pa mal počakaš. Tudi bučke niso zahtevne za vzgojo, če imaš dovolj prostora in vsaj nekaj sonca.
Veliko uspehov – vrt pa je poleg vsega tudi najboljša anti stres terapija
lp