Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Domače živali in veterina tisti ki imate muce v hiši, stanovanju…

tisti ki imate muce v hiši, stanovanju…

odločamo se da bi vzeli eno mucko ki bi bila v hiši. Tisti ki imate hišne muce, na kaj moramo biti pozorni oz,na kaj naj se pripravimo..uničevanje…kako je z dlakami? Kako hrano, kateri mači wc je najprimernejši, kateri pesek, kako se pesek čisti? Kje imate mačji wc? Čimveč koristnih informacij rabimo..
hvala

Tudi tukaj le na hitro:

– uničevanje…hmm…kolikor boste dopustili. Če boste nabavili ustrezna praskala, morda kakšno plezalo, igračke, da se zamoti, boste lahko to zmanjšali na minimum. Je pa res, da se zgodi, da si mačka po svoje razlaga igračke in se lahko tudi kaka najlonka (kot npr v mojem primeru) znajde v njeni košari predelana po mačje 🙂
– dlake so! In kdor ima žival, mora to vzeti v zakup. Seveda, ob rednem česanju lahko tudi to zmanjšate.
– zaprti mačji wc je meni osebno najboljši – čeprav ji vseeno uspe vem zmetati nekaj peska, je vseeno bolj snažen kot odprti. Je pa stvar izbire. Pesek uporabljam EverClean (nekaj takega). Je sicer nekoliko dražji, a vreden svoje cene. Čisti se ga z lopatko, ki jo ponavadi dobiš ob nakupu wc-ja, seveda pa se jo kupi tudi posebej. Ven iz peska daš kupčke, ki jih muc naredi, sama zavijem v folijo, dam v vrečko in odnesem v smeti.
– mačji wc imam v kopalnici, saj živim v manjšem stanovanju in nimam veliko možnosti, kam ga dati. Včasih sem ga imela tudi na hodniku.

Če vas še kaj zanima, pa kar vprašajte.

Lp

ja kot sem že povedala, razmišljam da bi posvojila kako mucko in ji ponudila dom…živimo v hiši, prostora je dovolj,me pa skrbi ker sem čez dan bolj malo doma- odidem 7.30 in pridem ob 17.30..ne vem kako bi to prenesla-samoto mislim. Nisem še imela živali v hiši zato me malo skrbijo tudi dlake, a kot ste že rekli-redno česanje in sesanje pa bo….
koliko so čez dan vaše živali kaj same?
s čim pa jih hranite-pretežno z briketi ali?
no saj smo že imeli muce pri hiši vendar vedno zunaj…
se mucek hitro navadi uporabljati mačji wc? Jim dovolite da spijo pri vas na posteljji, sedežni?

hvala

Muce se glede uporabe macjega WCja zelo ucljive. Vecinoma je tako, da osvojijo uporabo takoj. Je pa potrebno WC redno cistiti, ker so zelo obcutljive glede higiene v njem – npr. muca bi lahko pricela urinirati kam drugam, ker ji WC smrdi.

Glede druzbe – mladicek potrebuje vec animacije, odrasla macka pa brez problema prezivi kar veliko ur sama, takrat vecinoma spi. Ce vas skrbi, da bi se mucek v vasi odsotnosti dolgocasil in imate sicer dovolj prostora (in financno ne bi bil problem), zna biti dobra resitev, da vzamete hkrati dva mucka. Ne bo jima dolgcas, ko bosta sama, vi pa se boste ure in ure zabavali ob gledanju macjih norcij 🙂

Ko muco prinesete v hiso, jo s kosara hrano in WCjem nastanite v nek dovolj miren koticek v hisi. Po prvem hranjenju jo kmalu postavite na pesek v WCju, da bo vedela, kje je. Ko bo potreba, ga bo potem brez problema nasla.

Lahko nabavite odprt ali zaprt macji WC (pri zaprtem je manj peska po tleh, vendar ga vse muce ne marajo uporabljati), potrebujete pesek, ki se dobro grudi (sama trenutno uporabljam BioSand) in lopatko za ciscenje.

Potem potrebujete posodice za hrano (npr. dve) in za vodo (vodo mora imeti muca vedno na voljo), hrano kupite v specializiranih trgovinah, nikakor je vecinsko ne hranite s KitKatom, Wiskasom itd. Kakovostnejse hrane so npr. Royal Canin, Shesir, Tehnical itd.

POtrebovali boste tudi igracke (zogice, miske itd.) in pa seveda praskalo, na katerega pricnite muco navajati takoj prvi dan. Pa seveda pripomocke za nego kot je krtaca (kaksna naj bo krtaca je odvisno od tega, kaksno dlako ima muca). Cesanje uvedite kot redno in pricnite z njim ze pri mladicu.

Pametno je nabaviti tudi boks za transport in muco navaditi nanj (za prevoz do veterinarja, na primer) in pa, seveda, sredstva proti zunanjim in notranjim zajedavcem, ki se jih muci redno aplicira.

Najbolje je, da vzamete dve muci. Tako bosta imeli družbo, ko vas ne bo doma in bo narejene najmanj škode. Mačke se znajo strašno dolgočsiti, sicer je res odvisno od značaja posamezne muce, ampak iz lastnih izkušenj vam povem da je bolje če imajo družbo. Zato niso nič manj cartljive, bolj bodo ostajale doma itd. Vsekakor vam predlagam da vzamete par. Tako ali tako jih boste dali kastrirat oz. steriliz. Par pa zato, ker se boste izognili obiskov neželjenih potencialnih snubcev.
Življenja brez muc si ne znam predstavljati.
Nasvetov je lahko na stotine, vsak izmed lasnikov bo povedal drugače, muca ki jo imajo moji prijatelji ki živijo v hiši je napr. tako navajena na hišni WC, da se igra na travi pred hišo, na potrebo pa hodi v hišo.
Vse lepo vam želim! Zvončica

Ja, se glede unicevanja: kaksen ris po parketu vec verjetno da bo. Ampak ce mucka/mucki pricnete takoj dosledno navajati na to, kaj se sme in kaj ne (npr. lahko lezijo na kavcu, v postelji pa ne; praskanje po fotelju ni dovoljeno), ne bo nic hujsega. Samo dosledno in vztrajno – potrebnega bo kar veliko casa, ampak rezultati vzgoje so potem za leta in leta 🙂

Dlake seveda bodo. Ampak se da rec regulirati s cesanjem (nujno je navajati mladicke ne krtacenje) in malo vec sesanja, predvsem na tistih mestih, kjer macek rad polezava. Drugace pa nic strasnejsega 🙂

Imate že kakšne muce nagledane? Od kod pa ste? Vem za dve lepi muci, ki se oddajata.

Preden se odločite za mucka, morate računati tudi na stroške, ki so s tem povezani.
Mi smo posvojili mucka, ki je imel vnete oči in ušesa in smo že za prvi pregled in zdravila dali 70 €, po nekaj dneh sem ga peljala na cepljenje in sem zopet plačala 60 €, pri starosti šest smo ga kastrirali – zopet 60 €, potrebno mu je odpravljati oz. preprečevati zajedalce. Potrebno je računati tudi na ostale veterinarske stroške, oz. bolezni, čeprav so redke.

Pri nas uporabljamo pesek Pet plus – 15 kg stane 15 €, na mesec porabimo en paket. Pesek imamo na hodniku za vrati, čisti se ga s posebno lopatico. Hranimo ga s Hillsom in Royal caninom, vrečka briket 400 g stane okrog 4 €, naš muc jo ima za tri dni. Poleg briketirane hrane, mu kupujemo tudi razne vrečke mokre hrane, stanejo nekje od 70 centov naprej, nekatere so tudi čez en evro, naš muc poje eno na dan.

Pred nakupom oz. posvojitvijo mačke, mu morate kupiti wc – cca 10 €, posteljico – cca 15 €, posodice za hrano – ne vem cene, krtačo. Mi našega vodimo ven in smo mu kupili tudi povodec. Računajte tudi na kakšno prasko na sedežni ali parketu. Pri nas imamo usnjeno sedežno, pa se ji kar poznajo rise, čeprav si krempljev na njej ne brusi. Dlake pa so vsepovsod, čeprav mu je vstop v spalne prostore strogo prepovedan. Sesam vsak dan, včasih tudi dvakrat.

Če se boste za posvojitev muca odločili, ga boste imeli neizmerno radi, tudi on vam bo ljubezen in naklonjenost vračal.

Lenchi bolj bi se ti splačalo kupovat 2kg ali 4kg brikete royal canin. Mi kupujemo 2kg royal canin ki pride cca 15€ in jo imamo za cel mesec 🙂

Ja vem, ampak meni se kar muc zasmili, če mora toliko časa skupaj jesti eno in isto hrano. Jaz mu kupim vreče po 400 g in seveda različnih okusov. Nekatere mara bolj, druge pač manj. Sedaj sem ugotovila, da mu najbolj paše Royal canin.

Cene pa sem namreč napisala zato, ker si nekateri slabše predstavljajo koliko kaj stane. Bi imeli muca, potem pa ni za veterinarja – ne pravim, da je pri slamici tako, samo, da si lahko okvirno predstavlja kakšni stroški so.

Pri kolegici mačka hranijo s konzervami iz Mullerja in se mu stalno nekaj na ledvicah dela in krvavo lula, potem pa jambrajo, ko ga vozijo k veterinarju, kako drago je. No, sedaj so ugotovili, da je ceneje kupovati dražjo in kvalitetno hrano, kot potem zaradi slabe prehrane (ta predvsem vsebuje veliko soli) obiskovati veterinarja.

Lenchi kako pa se je navadil na povodec? Jaz tudi želim muco navadit na povodec. Enkrat sem ga ji gor dala pa ni hotela iti, kar vlegla si je. Koliko staro ste jo začeli navajat na povodec?

Muca vedno rabi travo: http://www.dpmz-trbovlje-drustvo.si/NASVETI/zelenjava-za-muce.html

Jaz jo naberem zunaj in ji prinesem. Bom pa kupila ono, ki se doma poseja posebej za muce.

Mi smo ga kar pripeli, je bil sicer še majhen – sedaj je star eno leto. Se je pa tudi naš na začetku kar ulegel, potem pa je pogruntal, da je prav fino it na “sprehod”.
Čisto na žačetku smo ga dali v oprtnico in jo je nosil le po stanovanju, saj ga je motila in si jo je hotel na vsak način sneti. Nato smo pripeli še povodec in ga kar nesli na travo – je med malicanjem trave pozabil, da je pripet – nas je pa na začetku on vodil, potem pa smo vloge zamenjali. Sedaj gre brez problema ven na povodcu – če pa se česa boji, pa ga malo vzpodbujamo s klicanjem. Ga pa lahko nosimo ali vodimo povsod, tudi v avtu ga brez problema prevažamo brez košare, kar v naročju. Občasno nas ljudje čudno gledajo, so se pa sosedje že navadili.

Hodite z muco vsakodnevno na sprehode ali le občasno?

Ven gre skoraj vsak dan oz. tako mijavka in prosi, da ga enostavno ne moremo poslušati:). Sicer ga v teh vročih dneh vodimo ven le zvečer. Na soncu mu niti ne paše – je dolgodlak in še črn povrhu.

Ce zelis samo notranjo macko in ne zelis imeti prevec unicenega stanovanja, potem pazi na karakter mackona. Vzemi malo starejsega (recimo od pol leta naprej) in bolj mirnega. Jaz sem nekoc imela zacano macka, ki ga igrace niso brigale. Vse kar je zelel, je bilo lezanje v narocju. Tudi po cel dan. Temu mackonu svoboda ni pomenila nic.
Sem pa imela tudi ze takega, ki je zahteval po 2 uri intenzivne igre. Macki so si razlicni, tako kot psi ali ljudje. In zato pri izboru ne glej samo na barvo / spol, temvec predvsem na karakter. In zato si izberi macka tam, kjer ga bos lahko videla, kjer ti bo lahko zacasna skrbnica tocno povedala, kaksen karakter ima in kaj mu bolj ustreza (igra ali je bolj lenoben).

Veliko srece.

mackarjem priporocam pesek radames iz eurospina (nekaj manj kot 1 eur/ 5kg). zelo v redu, dela grudice, pa se fino boste prisparali 😉

Sissy, naša se je na povodec&oprsnico začela navajati relativno pozno, pri nekaj letih (je posvojenka). Obožuje iti ven na sprehodek, samo ko jo je treba pripeti, se malce skriva po stanovanju, potem je pa zunaj čisto fertik od vsega lepega. Moramo še kak filmček posneti, da Ostržka vidi to fejst babo :))

Pesek ima pa najraje Mullerjev.

________________________________________ Our lives begin to end the moment we become silent about things that matter (Martin Luther King, Jr.) http://www.brodii.jimdo.com/

Mi prakticiramo mačji wc tako, da imamo velikega (je pokrit, vendar mi imamo kar odkritega), in v njem enega manjšega, tako da kar pade iz manjšega ven, pade v večjega in ne na tla. Velik plus pri tem je, da se za manjši WC porabi tudi manj peska. Ker je odprt wc, tudi veliko manj smrdi (razen svežih kakcev, ki pa jih takoj poberemo in vržemo dirket v školjko, ker je mačji wc tik ob školjki in ker je odkrit, je to res ekspresno hitro narejeno. Imamo pa (in ga za nič na svetu ne zmanjam) kristale, ki absorbiarjo urin, kakce pa se lahko meče direkt v školjko. Nič ne smrdi (če je wc odkrit še manj), ko pa prične smrdeti, pa zamenjam vse skupaj. Nekaj kristalov gre seveda tudi po stanovanju, ker ga prinese na tačkah, kar se je pa redno dogajalo z različnimi vrstami peska. Vendar raje vidim kristale na tleh kot pesek. Ni pa naša muca nič izbirčna – kjerkoli ji daš wc, tam se bo pokakala, je ni nič sram:))) Tudi se pokaka v vsak pesek, ni problema.

Je pa res, da moraš gledati na karakter muce. Če bi rada, da se crklja, moraš vzeti crkljivčka, ker naša se prie pocartat glih ene 5 minut na dan, ko njej paše. Sicer se upira in se noče in noče cartat. Je tak karakter. Pa saj so že veliko o tem napisali, samo opisujem naše izkušnje. Npr. zahteva precej pozornosti – v smislu igraj in lovi se z mano, včasih je prav nenasitna :)))

Naša je najraje brikete. Včasih ji ponudim kako vrečko, pa skoraj nič ne poje – samo poliže omakco, kak košček pogloda, večino pusti, tako da ji tega praktično ne dajem več.

Aja, pa naša muca poje ogromno trave (jo kar naberem pod blokom – ojstrico), včasih pogloda tudi kakšen košček solate ali radiča, peteršilja – skratka mačka rabi tudi travo. Moj tast ji reče kar osliček, ko ji da travo (jo moramo peljat k njim na obisk, ker imajo radi muce, pa svoje nimajo).

Ima daljšo dlako in tako fino, drobno. NJene dlake je polno povsod. Če jo sčešemo (ne mara preveč, se včasih tudi skregamo) je dlake malce manj, malce. Vendar me to ne moti, malo bolj moti fanta, ki je rahl alergičen in ima potem večkrat zamašen nos, a si ne more kaj, da je ne bi tudi on kaj pockrljal in stiskal k sebi (čeprav se ponavadi temu upira), tako da shajamo tudi glede alergije kar v redu. Ampak res – če te dlaka moti, razmisli! Meni ljubezen do muc pretehta vsako dlako, vsak kristalček, vsak smradek, kakec, njeno občasno pihanje in renčanje (naša, ko jo je strah, ali ko ima česa res vrh glave prične pihati in renčati, za razliko od našega Mačko-ta pri mojih starših, ki samo naredi velike oči in žalostno in bolj nežno zamijavka).

Naša Maca nam je čisto zlezla pod kožo, čeprav bi mi radi, da bi se kaj več pocartala. Daje dušo našemu stanovanju in če je ni (ko smo jo peljali v varstvo k tastu en večer pred odhodom na dopust, nekaj manjka, je stanovanje prazno, res se neverjetno navežeš na živalco, še posebej, če je notranja, oz. da je veliko s človekom.

No, naučili smo jo, da ne hodi na mizo in kuhinjski pult in v spalnico ji ne dovolimo (zaradi njene vrste dlake in fantove alergije) – in zanimivo, ko je bila pri tastu in tašči, je tudi vedela, da ne sme v spalnico – je vedela, da je tisti prostor spalnica, kamor se ne sme (čeprav je vseeno šla noter, vnedar ko so jo “zasačili” (čeprav tam ji ni bilo prepovedano) jo je hitro ucvral ven.

Veliko veselja te čaka, če imaš muce zares rada inda dlake in kakce ipd totalno spregledaš. Saj včaih mi grejo njene dlake tudi naživce, a v istem trenutku se tudi zavedam, da je ne dam za nič na svetu!

Jaz imam mucka, njegov vece pa je na “zimskem” (zagrajenem) balkonu. Včasih mu ni najbolj všeč če je gor zgornji del, torej pokrov, takrat ga odstranimo.

Ok, naj se razpišem
SEm zadovolna in vesela lastnica 6 letnega mucka, ki tehta 6kg. Je mešanec med navadno in perzijsko mačko. Je sivkaste barve, zelo nežen in cartljiv. Dobili smo ga od neke žensske na Savinjskem, ki jih je imela preveč, in bi jih uspavala. Naš maček je strihno v stanovanju, zunaj je bil samo 3 (odkar je pri nas) in še to samo takrat ko je padel z balkona, in enkrat ko sem ga poskušala peljati na sprehod, pa ni hotel. Tako da:
1.če ga ne boste imeli zunaj, nikoli ne bo hotel iti ven, kasneje ga ne morete privaditi oz. zelo težko.
Mačji vece imamo na zagrajenem balkonu, učasih smo ga imeli v kopalnici, toda samo ko smo imeli manjšo stanovanje. Ne mara pa (oz. kakor se mu zdi) stešico na wc.
2. Mogla se mu boš prilagoditi.
Nekaj časa je podiral keramične figurice, rože, praskal sedežno… Sedaj samo še rože voha občasno kakšno polije in zgrize. Mogla mu boš kupovati igrala za preskanje, mi smo mu v steno zabili tudi deblo. Cena igrala je med 25e do 120e.
3. Potrebuje kar nekaj nege: Gel za prhanje (okopaj ga po potrebi, približno 2 letno oz. tako ga mi) Igrala za preskanje+ umetne miši… Nabirti mu boš mogla travo, saj vn izpljune neke kepe dlak (več je trave, dlak samo malo-izgleda pa precej nagraužno), priporočljivi so tudi kakšni pribolški za (pridne) muce (mi mu jih damo kot nagrado, saj ga ko gremo v šolo, v kino… Zapremo, s temi zaropotamo in ko pride mu jih damo, potem pa zapremo v kuhinjo, balkon ima odprt)… Mogla mi boš strišči nohte z škarjami za muce…

Z dlako ni prav hudo, če pa imate zelooooooo radi čistočo ga ne kupite, ampak mislim da niste taki, glede na to da ga mislite kupiti. Saj zahteva okoli 3 tedensko čiščenje preproge.

Glede wc, mi imamo takega z streho.. Ni prav veliko razlike… Pač za muce. Pesek je navadni siv, to ni tako pomembno, videla boš katerega bo najbolj maral, tistega (po poskusih) potem kopuj.1-2 na dan oz. ko vidimo da je pesek umazan, ga počistimo. Vzamemo lopatico, namenjeno posebaj za to, z odprtinami za pesek, malo zatresemo, da se pesek odstrani, potem pa potrebo damo v malo vrečko. Menjamo ga tedensko.

Glede hrane, ti jaz ne bi ravno priporočala. MI smo kupovali Wiskas, a baje da dajejo vanj neko snov ki muce “obsede” in nočejo jesti nič drugega. Naš res noče nič razen najdražje, tiste, ki je ena konzerva za dva dni oz. 1 dan 1 evro. Niti mleka noče…. Poskusi jih več, potem pa 1 kopuj.

Tole je bilo bolj na grobo, saj so mačke zelo ljubeče (ponavadi) in prisrčne

New Report

Close