Najdi forum

Tiščanje v prsih

Spoštovani!
Stara sem 32 let in noseča 4 mesece. Zadnje čase se približno 1x na teden prebudim zaradi hudih, neznosnih bolečin oz. tiščanja čez prsni koš (včasih spredaj pri srcu, včasih pa v isti liniji čez hrbet – ne površinsko, ampak nekje globoko v notranjosti..). Bolečin ne znam najbolje opisati, nekako, kot bi mi močno, močno zategoval pas in ne bi nič popuščal, pač pa stiskal vedno močneje. Ta bolečina se vedno pojavi le ponoči, tako, da se zaradi tega prebudim. Ker se mi potem običajno močno spahuje, to nekako povezujem z želodcem (čeprav ne razumem zakaj bi me bolelo zadaj). Ko spijem vroče kamilice, bolečina popusti vsaj toliko, da lahko zaspim nazaj. V preteklosti so mi na gastroskopiji že ugotovili popuščanje želodčne zaklopke. Poleg tega so mi ultrazvočno diagnosticirali tudi popuščanje srčne zaklopke, že več let pa se zdravim zaradi hipotiroze in dnevno jemljem 2 tableti Eltroxin 50 mg.

Hvala za vaš odgovor!
lp, Polona

Taka topa tiščoča bolečina izvira res iz požiralnika, tudi v hrbet seva zaradi oživčenja. V nosečnosti je tlak v trebuhu povišan in refluks, ki je posledica popuščanja zgornjega požiralnikovega sfinktra pogostejši. Ko ležite, je to pogostejše kot če ste pokonci. Poleg inhibitorjev protonske črpalke pomaga že, da posteljo dvognete pri glavi za 25 cm. Celo ležišče naj bo poševno. Take težave ne izvirajo iz srca niti ne dela težav ščitnica. Zdravila za ščitnico morate jemati naprej. Lep pozdrav. Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Dober dan, ima eno vprašanje! Stara sem 30 let. V sredo sem zbolela, imela sem visoko vročino in po dveh dneh je vročina minila. V petek me je začelo bolet v želodcu, sem tudi bruhala, nenehno mi je podajalo. Od sobote me pa v prsih tišči in kot da imam kepo v grlu, zdaj po par dneh mi je malenkost boljše, ampak še vedno me tišči. Delali so mi ekg je uredu. Kaj je možno da to izvira s želodca?

Pozdravljeni!

težave, ki jih opisujete so lahko posledica refluksa kisline v požiralnik. V teh primerih pomagajo antacidi, Ranital in zaviralci protonske črpalke. Najverjetneje pa so vse težave posledica prebolevanja virusnega obolenja.

Lp,Nataša Smrekar

New Report

Close