tiščanje v prsih
Pozdravljeni.
Pišem vam zaradi svoje mame (53 let).
Pred tremi meseci je odšla na urgenco zaradi hudega občutka tiščanja v prsnem košu (na področju želodca) kjer so ji zaradi ugotovljene ateroskleroze opravili koronografijo in ji vstavili stent. Arterijo so ji ‘odmašili’ eno od manjših žil pa le deloma. Od takrat dalje si vsako jutro ‘zalima’ nitroglicerinski obliž in jemlje še sledeča zdravila:plavix (prve tri mesece, zdaj ne več), aspirin 100, Tritace (2,5 mg), Concor (2,5 mg).
Naj dodam, da je osebna zdravnica mojo mamo napotila tudi na gastroskopijo, kjer so ugotovili da ima kilo na želodcu in rahlo vnet želodec. Za zdravljenje je dobila zdravili Ultop in Atoris (40mg), prvega jemlje približno od 1.9.07, drugega je dobila kasneje, saj se težave niso izboljšale. Nekaj časa je jemala Ultop zjutraj in Atoris zvečer, sedaj že kakšen teden jemlje samo drugega.
Po koronografiji je bila tudi na rehabilitaciji v toplicah.
Problem je v tem, da jo še vedno ‘tišči’, občasno hudo tišči, da težko sploh hodi, bolečina pa se širi navzgor proti levi dojki. Navadno jo začne boleti na sprehodu, vendar pa se bolečina včasih pojavi tudi brez telesnega napora.
Znanka, ki je zdravnica mi je povedala, da lahko deformacije vratne hrbtenice povzročijo enake bolečine, kot bi šlo za bolezen srca ali včasih celo tako močne kot bi šlo za srčni infarkt.
Je smiselno opraviti slikanje vratne hrbtenice/vratnih žil, kako škodljiv je rentgen, saj so ji pred kratkim dvakrat slikali pljuča??
Nekje okoli marca 07 je poiskala pomoč pri zdravnici tudi zaradi piskanja v ušesih, s čimer ima še vedno občasne težave (zvečer, ko se umiri sliši piskanje). Če se ne motim je tudi to lahko posledica pritiskanja hrbtenice na vratne žile in je šum lahko posledica.
Zanima me kaj bi še lahko povzročalo tako bolečino, če ne gre za srce/ožilje (večkrat je šla na urgenco, kjer so z odvzemom krvi in EKGjem zavrnili možnost, da je kaj narobe s srcem – so jo pa naročili na ponovno koronografijo)?
Se opravičujem za daljše pismo, upam da si boste vseeno vzeli čas in ga prebrali, saj smo domači zelo zaskrbljeni.
Želimo da se končno določi diagnoza.
Osebna zdravnica ji pravi, da ne ve več kaj bi še lahko naredila.
Ker nismo zdravniki ji mi težko povemo kaj naj naredi, na kakšne preizkave naj jo naroči.
Hvala lepa!
Cvetka