Najdi forum

tiščanje navzdol

Najprej prav lep pozdrav!

Moram povedati, da mi ta forum zelo pomaga pri iskanju odgovorov na moja vprašanja, zato iskrene čestitke za vašo požrtvovalnost. Vedno si poskušam pomagati z iskalnikom, vendar, vedno mi ne uspe pomiriti mojih skrbi. Verjetno velikokrat zavijate z očmi, ker tako kompliciramo in želimo, da bi se svet vrtel okoli naših problemov. Ampak take smo, posebno v nosečnosti, ko lahko pride do raznih zapletov. Mene ne skrbi samo, da ne bi preveč komplicirala, ampak tudi, da ne bi premalo (in mogoče zanemarila pomembne znake).

Stara sem 36 let in sem v 15. tednu nosečnosti. Do sedaj še nisem rodila, v začetku leta pa sem imela spontani splav v 8.tednu. Ker sem zanosila po nekajletnem trudu in tudi pregledih, si želim, da bi se ta nosečnost srečno končala.

Trenutno me skrbi predvsem občutek tiščanja navzdol, ki je v zadnjih dneh vse močnejši. Prebrala sem vaše odgovore na te probleme in vem, da je to lahko normalni znak, vendar so bila prejšnja vprašanja predvsem za nosečnosti po 20.tednu. Pred parimi dnevi sem dva jutra zapored po jutranjem uriniranju opazila na papirju malo rjavkastega izcedka (sigurno je bil iz nožnice), malo me je ščipalo pod trebuhom, vendar je to minilo. Zadnje dni pa imam občutek, da mi teža pritiska na celotno medenično dno. Če sem bolj pokonci, se ta občutek poveča, pa tudi zvečer je slabše. Posebnega izcedka pa nimam, zdravila sem se zaradi glivičnega vnetja (še vedno me malo srbi, poskušam pozdraviti z jogurtom), imam pa probleme z vetrovi (prebava je drugače kar dobra). Po začetnem hujšanju pa sem se v zadnjih 3 tednih (odkar normalo jem in pijem) zredila za približno 1,5 kg.

1. Ali je tiščanje v 15.tednu normalno, saj je verjetno plod še premajhen, da bi že tako pritiskal navzdol.
2. Na pregled sem naročena 8.10. in ne vem, ali bi morala že prej opozoriti na moje probleme.
3. Pred tednom dni sem bila na UZ (preko trebuha) in me zanima, se preko trebuha tudi vidi maternični vrat ali samo z vaginalnim UZ.

Vnaprej se vam zahvaljujem za vašo potrpežljivost in vam želim lep dan.
Nena

Draga Nena,

“tiščanje dol” je splošen in nespecifičen simptom, ki lahko pomeni “vse ali nič” in večinoma ne pomeni nič. “Dovoljen” je vso nosečnost od 5. tedna do porodnega termina in vedno, ko zanj izvemo, smo “nesrečni”, kar si z njim ne moremo prav dosti pomagati, posebej ne, če naj dajemo “napotke po telefonu ali po pošti”. Nekatere prične tiščati dol šele, ko so že odprte in so tik pred splavom ali porodom (v tem primeru zamudimo vse možnosti za morebitno “preprečevanje česarkoli”, pri drugih se pojavlja kar tako, “brez zveze” in ne pomeni nič. Upam, da sem bil tokrat dovolj nazoren, kaj si “mislim o tiščanju dol”. Če želi nosečnica na primer izsiliti bolniški stalež, mora samo vztrajno poudarjati, da jo tišči k tlom. Nihče z nobeno preiskavo na svetu ne more tega preveriti niti zagotoviti, da se ob tem nič ne more zgoditi, večinoma pa se res ne zgodi nič!

Ne vem, kaj pri vas to tiščanje pomeni zato tudi ne morem vedeti, kaj narediti. Če sami ocenite, da je tiščanje prehudo ali preprosto ne bi smelo “obstajati”, potem se pač k ginekologu odpravite prej, sicer pa počakajte do 8.10. Brez pregleda tega ni mogoče preveriti niti ocenjevati.

Preko trebuha se MV vidi le včasih in samo, če se gleda preko polnega mehurja, sicer pa se ga vidi 100%-no preko nožnice. Če želimo MV resno izmeriti in biti v izvid prepričan, potem ima smisel gledati MV le vaginalno. Čez trebuh je to zgolj orijentacijsko.

Pozdravljeni,

imam podobne probleme kot navaja gospa a mene zraven še zelo ščipa. Sem v 15 tednu nosečnosti. Občutek imam podoben kot takrat ko sem imela vnetje jajčnikov. Zdi se mi tudi, da je plod zelo nizko in me prav zaboli, ko se obrača. Ko se zasuka ga je namreč moč otipati prav nizko. Težko se tudi vsedem, ker me prav špikne (kot z iglo) takoj ko se vsedem. Potem je dobro. Kaj mi predlagate?

Lep pozdrav

Nič, velja enako kot pri Neni.

Dragi dekleti!

Upam in želim si, da gre pri vaju res za lažni alarm in popolnoma nepomembne znake (kot pravi dr. Pušenjak). Pri meni se je žal (po enakih težavah, ki jih nisem prepoznala in jim posvečala nobene pozornosti, saj sem bila ves čas nosečnosti brez težav) končalo s splavom v 18.tednu.
Boljši je lažni alarm in nekaj predčasne sitnobe pri svojem ginekologu kot čakanje, da se stvari uredijo po svoji poti – ki so lahko za nas, bodoče starše, zelo boleče!!!

Srečno! Anika

To kar pravi Anika je že res vendar naj bi se ljudje iz izkušenj tudi kaj naučili. Tako pa se pogosto zgodi, da nekatere s težavami ne pridejo niti 1x, druge pa so z enakimi težavami kar naprej in ponovno v ambulanti in se iz ugotovljenega ničesar ne naučijo. Želim le povedati, da je ob prvem pojavu težave obisk priporočljiv, potem pa pričakujemo malo samokritičnosti in vsaj osnovno željo po učenju lastnih telesnih signalov. Na bolezensko dogajanje nas namreč v takem primeru daljše prisotnosti simptomov ali znakov bolezni opozraje le še “dinamika” in ne več sama prisotnost.

Spoštovani,

verjamem, da ste na podobna vprašanja že 1000 x odgovarjali, vendar me stvar vseeno zelo skrbi. Sem v 28. tednu nosečnosti. Do sedaj je nosečnost potekala brez težav, vso delo sem lahko opravljala povsem normalno, kot pred nosečnostjo. Pred 3. dnevi sem imela pri ginekologinji kontrolo, ki je ugotovila, da imam vnetje nožnice in tudi materični vrat se je malenkost skrajšal (do sedaj je bilo vse BP). Predpisala mi je ustrezno zdravilo za vnetje, glede MV pa mi je svetovala več počitka in pitje magnezija. Že pred 14. dnevi sem opazila, da mi za hip zelo otrdi trebuh. Prebrala sem, da gre za popolnoma normalen pojav v nosečnosti, zato se s tem nisem preveč obremenjevala. Skrbi pa me, da me po ginekološkem pregledu in to že 3. dan grozno “tišči navzdol” in ves čas, še posebej pri sedenju imam grozno neprijeten občutek v nožnici. Tudi pogosteje uriniram, pa čeprav količinsko zelo malo, vendar imam neprestano občutek, da imam polni mehur. Ali menite, da je stvar poplnoma normalna in je vse skupaj povezano z vnetjem ali je stvar resna in se naj raje grem spet pokazat k g.? Kajti zelo me skrbi, da se kje ne kuha prezgodnji porod.

S prijaznimi pozdravi!

spoštovanim,

pravzaprav vam na daljavo pri težavah z uriniranjem in tiščanjem težko pomagam, ker ne vem, zakaj se to dogaja. Omenjeni simptomi bi lahko bili posledica povsem normalnega procesa spuščanja ploda v malo medenico pri povsem normalnem in zaprtem materničnem vratu, lahko pa se res kaj dogaja in se maternični vrat prekomerno krajša in odpira. Običajno se ob odpiranju hkrati pojavi tudi povečan nožnični izcedek, torej, če tega ni, zelo verjetno v ozadju dogajanja ni kaj posebnega. Razliko med pomembnim in nepomembnim pa žal lahko ugotovi le ginekolog z ustreznim pregledom.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

najprej bi se vam zahvalila za prejšnji odgovor, vendar me spet mučijo nove neznanke. V petek bom dopolnila 32. teden. Zadnje tri dni me spet bolj “tišči navzdol” in vsake toliko časa me “špika” nekje zelo spodaj (občutek imam, da v nožnici), pojavil se je tudi obilnejši izcedek. Ali naj bom zaradi tega v skrbeh? Na zadnjem pregledu v 29. tednu mi je ginekologinja izmerila 19 mm dolg MV. Glede na dolžino MV mi je svetovala, da naj čim več počivam, saj me lahko doleti prezgodnji porod. Zanima me ali je dolžina res kritična?
V 29. tednu sem imela tudi UZ v UKC MB, kjer so mi na amb. karton zapisali, da plod ustreza 31. tednu in mi s tem premaknili rok poroda na 2 tedna prej. Kaj to pomeni? Da lahko sam porod pričakujem prej ali je to brezpredmetno?

S prijaznimi pozdravi!

Spoštovani,

vaš MV je bil z 19 mm pri 29 tednih dovolj dolg, počivanje ne doprinese nič k manjšemu tveganju za prezgodnji porod, premikanje PDP na podlagi meritev ploda po 24. tednu pa je neustrezno. Če se premika PDP na podlagi UZ meritev, morajo za to govoriti že meritve ploda pred 20. tednom nosečnosti.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani!
Na zgoraj prebrano sem razbrala, da lahko tiščanje navzdol pomeni vse ali ni, največkrat nič. Kljub temu me pa vseeno zanima še Vaše mnenje.
Stara sem 21 let, noseča prvič in sem v 18tednu. Sem bolj majhne postave (160cm, pred N 53,5kg), zredila sem se za 1,5 kilograma.
Predvsem dopoldne imam obilen izcedek. Približno zadnje 10 dni me tišči dol, kot da bi imela v trebuhu ”50kil”. Občutek imam (subjektivna ocena seveda, v resnici ne morem tega še vedeti), kot bi otroka ”nosila nizko”. Prav tako mi že od 16.tedna otrduje trebuh, vendar kmalu popusti. Krči v hrbtu in spodnjem delu trebuha se skoraj vsak dan pojavljajo.
Sama sem mnenja, da so vse te težavice le del normalne nosečnosti, saj vse zgoraj omenjene stvari, se pojavljajo že kar nekaj časa ter pozno popoldne proti večeru in pač minejo naslednji dan/jutro.
Verjamem, da kaj konkretnega ne morete doreči, Vseeno hvala in lep pozdrav.

Res je. Omenjene težave so kot prvo zelo običajne v nosečnosti in četudi slučajno pri vas ne bi bile, nimamo kaj storiti. Skratka tako ali drugače to predvsem ostane vaš lasten problem. Edino, kar lahko v diagnostičnem smislu naredimo, je npr. UZ merjenje dolžine materničnega vratu ter preverjanje ustroja notranjega materničnega ustja (lijak?) in če je MV dovolj kratek in notranje ustje kaže na popuščanje, se potem lahko v terapevtskem smislu kvečjemu odločimo še za cerklažo. Vse drugo je samo brezciljno “jamranje”, ki pa nima učinkov.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Pozdravljeni!

Noseča sem 20 tednov (2. nosečnost). Zadnjih nekaj dni imam občutek, kot bi mi medenično dno vleklo navzdol/navzven. Pojavlja se predvsem pri hoji, npr. po stopnicah, nikoli ob mirovanju.  Morda veste, za kaj bi lahko šlo? Bi bilo smiselno obiskati ginekologa oz. kaj svetujete?

Naj dodam še, da nimam povečanega izcedka, krčev, otrdevanja trebuha, niti drugih bolečin (z izjemo le nekoliko neprijetnega občutka vlečenja navzdol).

Hvala!

Spoštovani,

ob omenjenih dejavnikih bi ugibal, da ni nič drugega kot druga nosečnost, torej po eni donošeni nosečnosti, ki pač povzroči trajno raztegnjena in mehkejša nekatera tkiva medeničnega dna, pa tudi venski del ožilja je lahko pomembno razširjen, kar vse skupaj povzroča ta neprijetni občutek teže v tem predelu.

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

Spoštovani,

torej dokler ni še kakšnih drugih simptomov, me ne rabi skrbeti? Potem nizko intenzivna vadba (brez poskokov, teka ipd.) ne bi smela škodovati in z njo lahko nadaljujem? Pri vadbi zaenkrat nisem imela težav.

res je

mag. Stanko Pušenjak, dr. med., specialist ginekolog in porodničar; Lepo prosim uporabljajte iskalnik! Samoplačniški UZ pregledi v nosečnosti: GSM 051 321224 nuhalna svetlina, morfologija ploda, preverjanje plodove rasti in ocena stanja pri tvegani nosečnosti, merjenje pretokov skozi različne žile ploda in popkovino, merjenje materničnega vratu, posveti v nosečnosti, npr. o porodu pri medenični vstavi, dvojčkih.

New Report

Close