Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Kronična bolečina – fibromialgija tirološka ambulanta?

tirološka ambulanta?

spodaj sem prebral Medejin post in ugotavljam zelo podobne simptome kot jih ima moja žena…

stara je 38, tehta 60 kg pri 170 cm, je vesela ženska, dobra žena, gospodinja, odlično se razumeva, gospodinjske zadeve si deliva, živiva na svojem, hodiva na sprehode, na izlete, vendar pa ima redne depresivne epizode…

le ti izvirajo iz otroštva in mladosti, zaradi vzgoje (tradicionalna krščanska družina), ko je bila v šoli spolno nadlegovana s strani sošolcev, zaradi vsega tega nima samospoštovanja, sovraži sebe in vse, ki so ji storili kaj žalega, je zelo občutljiva, samopomilovalna, si želi umreti, skratka, prave depresivne epizode…takrat tudi nima volje do bilo česa, za službo se mora prisiliti, ima glavobole, teško se skoncetrira, je zelo napeta, za vsako malenkost znori, vsako opravilo ji predstavlja velik napor, ter zadnje čase ima tudi asmatične napade….

vendar, so te težave večinoma prisotne teden do 10 dni dni pred menstruacijo, med menstruacijo malo pojenjajo in proti koncu so zopet močnejše…

ko je tega konec, pa je čisto druga ženska, mogoče jo spomin ali kak dogodek spomne na preteklost, vendar se sama ali pa ji jaz pomagam, da se hitro izvleče iz tega…

v kritičnih dnevih je pa cel čas nekako na tleh…

ker nima zaupanja v psihijatre, oz. ker ji zdravila niso pomagala, zdaj jemlje (po mojem nasvetu) persen, deprim in bilobil….

zdi se mi, da ji to kar pomaga, vendar je ob kritičnih dnevih še vedno precej na dnu…

glede na to in kar sem prebral, imam nekako občutek, da je njeno počutje in vedenje povezano s hormoni, vendar ne vem, kam se obrniti…

ali je tirološka ambulanta pravi naslov za te težave in ali je potrebna napotnica osebnega zdravnika ???

Ja, to je tireološka ambulanta na kliniki za nuklearno medicino v Ljubljani. Telefon: 015223451 ali 012301971, za pregled potrebujete napotnico osebnega zdravnika.

Spoštovani gospod mož (iček) !

Znano je, da ima ok. 80 % žensk pred menstruacijo določene telesne in čustvene simptome. Bolj s(m)o občutljive, reagirajo(mo) hitreje in bolj burno. Pri manj stabilnih osebah so te spremembe še bolj izrazite. Od 3% do 8% žensk pa ima tako hude simptome, da dosežejo kriterije za predmenstrualno disforično motnjo. Zanjo je značilno, da so simptomi prisotni samo v predmenstrualni fazi ciklusa (med ovulacijo in začetkom menstruacije ) in da izzvenijo (!) v nekaj dneh po začetku menstruacije.

Nekateri značilni simptomi za to motnjo so:
čustvena labilnost (poudarjeno nihanje razpoloženja)
potrtost (depresivno razpoloženje)
znatna napetost
razdražljivost ali jeza
tesnoba
brezvoljnost
težave s koncentracijo
utrudljivost
spremenjen tek, prenajedanje
motnje spanja
telesni simptomi: bolečnost dojk, zastajanje vode v telesu, napihnjenost, glavobol, slabost idr.
O motnji govorimo takrat, kadar so ti znaki tako izraženi, da ovirajo ali celo onemogočajo normalno dnevno funkcioniranje in odnose z drugimi ljudmi.

V preteklosti je veljalo prepričanje, da so predmenstruacijske težave predvsem duševne narave. Danes je znano, da ni tako. Vzroki PMS niso natančno poznani. Nekateri menijo, da gre predvsem za posledico kemičnih sprememb v možganih. Nedvomno igra pomembno vlogo nihanje hormonov. Nekateri simptome povezujejo tudi s premajhno ravnijo določenih vitaminov in mineralov. Mogoče je, da so do neke mere vpleteni vsi ti dejavniki.

Za postavitev diagnoze PMS ni nobene posebne preiskave. Smiselno je, da ženska skozi nekaj menstruacijskih ciklov vodi dnevnik simptomov (npr. zgoraj naštetih), beleži njihovo izrazitost in si zapiše, kdaj se pojavijo ter kdaj izginejo.
Zdravljenje je odvisno od tega, kateri simptomi so najbolj moteči in je usmerjeno v njihovo odpravljanje. Ponavadi zahteva kombinacijo različnih načinov.
– Prilagoditev prehrane (omejevanje slane hrane, kofeina, alkohola, več manjših obrokov idr.)
– Gibanje (koristna je zmerna aerobna vadba: hoja, kolesarjenje … )
– Sprostitvene tehnike (progresivno mišično sproščanje, vaje z globokim dihanjem …)
Če same prilagoditve življenjskega sloga v dveh do treh mesecih ne zmanjšajo težav, pridejo v poštev zdravila (eno ali več):
– Kontracepcijske tablete (ki ustavijo ovulacijo in ponavadi odpravijo simptome PMS)
– Antidepresivi (zaviralci sprejema serotonina, ki pri 60 do 70-odstotkih žensk zmanjšajo predmenstruacijske težave za več kot polovico). Učinkovito je tudi jemanje teh antidepresivov samo v drugi polovici ciklusa – pred menstruacijo.
– Nesteroidna protivnetna zdravila (zmanjšajo krče, krvavitev in nelagodje med menstruacijo, če jih ženska začne jemati pred njenim začetkom).
– Komplementarni načini
dodatki kalcija, dodatki magnezija, vitamin E, naravna progesteronska mazila (iz divjega jama in soje), zeliščna zdravila (ingver, malinovi listi, regratov čaj, šentjanževka idr.)
(Povzeto po članku iz revije Zdravje )

Če menite, da so težave vaše žene zgolj ciklusne narave, bi morda lahko šlo za tovrstno motnjo. Možno pa je tudi, da se endogena (pogojena z notranjim nagnjenjem) depresija v predmenstrualnem obdobju izraža potencirano. V tem primeru ste si verjetno zadali (pre)težko nalogo, če ocenjujete, da ji lahko pomagate samo z vašo podporo, razumevanjem, potrpežljivostjo in ljubeznijo. Ne razumem, zakaj vaša žena odklanja psihiatrično zdravljenje, če njen zdravnik meni, da bi bilo koristno (ali nujno). Skušajte ji pomagati v tej smeri, da ji razbijete predsodke in jo prepričate, da se v (razvitem!) svetu ljudje celo ponašajo s “svojim psihiatrom”.

Glede pregleda ščitnice: enostavno kontrolo ščitničnih hormonov lahko opravite že pri osebnem zdravniku, če pa bi bil potreben pregled pri tirologu, bo potrebna napotnica (ali pa odločitev za samoplačniško ambulanto).

PS: Občudujem vašo skrb, ki jo posvečate ženi!

Lep pozdrav
Veronika

hvala za odgovor…

glede zdravnika oz. psihijatra pa je zadeva naslednja…

predlansko leto je žena imela precej globoko depresijo, zaradi dogodkov iz mladosti jo je strah pred zdravniki, tako da sem jo z velikim in dolgotrajnim prepričevanjem le spravil na polikliniko k psihijatru…

vendar je morala čakati najprej dva meseca, da je prišla na vrsto, potem je bila v ambulanti 20 minut, dobila zdravila, ter kontrola čez dva meseca…čez dva meseca je šla k terapevtu, za pol ure, pa spet kontrola čez dva meseca…

seveda si lahko predstavljate, da nekdo, ki potrebuje veliko volje, da se oglasi pri psihijatru in potem doživi tak odnos, ga je potem še veliko težje prepričati na ponoven obisk…

ker nisva premožna, si privatnega psihijatra ne moreva privoščiti, tako, da iščeva vse možne alternativne načine, kako premagati težave…

Razumem. A kadar so težave zadosti obremenjujoče za posameznika in njegovo okolico, je smiselno premagati tudi te zadržke.

pozdravljeni,

meni je po pravici povedano nerodno moji zdravnici povedat za težave ki jih imam, kot je utrujenost, zaprtost, glavoboli, tudi teža glih ni idealna, kjub zdravi prehrani. pa mi je nerodno ji reči za napotnico za pregled v tirološki ambulanti. lepo prosim, če bi mi kdo povedal, kje bi se lahko samoplačniško naročila za pregled, da bi se prepričala, če res ni kej narobe s ščitnico
lep pozdrav
špiček

Pozdravljen špi kokček!

Samoplačniško se lahko naročiš pri dr. Pirnatu na Peričevi ulici, ambulanta Revita. Dela v
sredo in ponedeljek , drugače je predstojnik v kliničnem centru v tirološki kliniki.
Pri pregledu se pogovoriš, naredi ultrazvok, da na testiranje tudi kri, če nimaš izvida
od splošnega zdravnika, ki tudi lahko opravi to preiskavo.

Lahko greš pa tudi v ADRILAB na Parmovi ulici, kjer ti pregledajo kri in ko dobiš izvide, in
če je ugotovljeno, da hormoni niso v mejah normale, se odločiš za specialista.

Lep dan

najlepša hvala za odgovor,
lep pozdrav
špiček

New Report

Close