Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Otorinolaringologija Tiroglosna cista

Tiroglosna cista

Pozdravljeni,

pred priblizno 6 meseci sem na vratu sedaj 21-mesecnega sina opazila bulico. Na UZ in nato pri specialistu za ORL v bolnisnici so potrdili, da gre za tiroglosno cisto. Specialist je predlagal takojsnjo odstranitev, saj naj bi cakanje morda prinasalo zaplete – vnetja, brazgotinjenje… – kar naj bi oviralo oz. otezevalo odstranitev, ko bi bila ta nujna (?). Zdravnik mi je sicer poseg poskusal predstaviti kot enostaven, skorajda rutinski, a ko sem ga prosila za potrobnejsi opis postopka, se mi sploh ni zdel taksen, temvec kar precej kompleksen, da ne recem nevaren.

In sedaj ne vem, kaj naj naredim. Po pravici povedano me je strah, zdi se mi, da povsem zdravega otroka izpostavljam nevarnosti skorajda po nepotrebnem.

Prosim za vase iskreno mnenje.

Hvala!

Beti

Pozdravljeni,

 

tiroglosalna cista je najpogostejša prirojena cista na vratu.

Strinjam se z ORL specialistom, pri katerem ste bili. Operacija je potrebna. Edino možno zdravljenje  ciste je operacija po Sistrunku, to pomeni odstranitev ciste skupaj z okolnim vezivom in  centralnim delom podjezične – hioidne kosti. Redko se traček ciste nadaljuje tudi prav do jezika zadaj, tudi tega se odstrani skupaj s priležnimi mišičnimi vlakni jezika.

 

Pri starosti 2 – 3 let  je že primeren čas za odstranitev  ciste. Operacija je v narkozi. Ni najbolj enostavna, ni pa kompleksna.

 

Če bi predolgo odlašali s posegom, se tiroglosalna cista lahko slej ko prej vname zaradi vdora bakterij, v tem primeru lahko nastane grda brazgotina, cista  se pri operaciji težje odstrani, večja je verjetnost pooperativne infekcije (slabšega celjenja, grde brazgotine) in ostanek oz. ponovitev ciste.

 

Lp,

*** asist. dr. Tanja Soklič Košak, dr.med., spec. ORL, ORL Klinika, UKC Ljubljana *** ORL SOKLIČ KOŠAK, Vilharjeva 50, LJUBLJANA *** m: 041 45 22 88 *** e: [email protected] *** https://www.orlsoklickosak.si ***

New Report

Close