Tipski načrti in gradnja
Drage punce.
Glede na to da je tukaj že tekla tema o gradnjah hiš in podobne zadeve, bi imela tudi jaz eno vprašanje. Z možem nama bodo moji starši kupili parcelo. Na razpolago imava 16mio denarja+možnost še cca.4mio kredita. Kakšne so vaše izkušnje z tipskimi načrti hiš in koliko so cenejši od projektiranih na novo. Prosila bi tudi za vaše mnenje o tem ali bova z 16 mio prišla čez, recimo do vselitve. Da so narejene osnovne stvari od centralne, keramike,tal. Opremo kot je kuhinja, dnevna in otroške sobe že imava. Ne misliva komplicirati glede luksuza, hiška naj bi imela cca.140m2. Rada bi prišla čez brez kredita, pa me zanimajo vaše izkušnje.
LP Reni
Tipski načrti so dosti cenejši, obstaja veliko različnih tipov, malo poglejta okrog, verjetno bi se kaj našlo. Tudi pri tipskem načrtu se dajo sproti spremeniti še kakšni detajli. Če bosta dala hišo gradit firmi bi s tem denarjem prišla nekje do podaljšane III.faze (to je z streho), za celotno hišo pa nekje 25-30 mio. V lastni režiji je nekoliko ceneje. Razlika je v materialu. Če kupiš material v trgovini imaš 20% davek, če pa ti gradi firma plačaš 8,5% davek.
zivjo. midva sva na istem s tem da o taki vsoti se zdalec ni govora. pravkar se spravljam delat financni nacrt. sicer so moji pogledi in ideje malcek alternativni – hocem reci da ne ustrezajo tipskemu pogledu na hiso – ampak
sem siguren da bos s tem denarjem vseljena. pusti mi spodaj mejl pa se ti oglasim ko bo kalkulacija okvirno pripravljena. se pa s punco strinjava da za iste solde kot stanovanje v mestu raje pol koncana hisa 😉 . ne vem koliko pri vas poberejo arhitekti, meni bo najbrz ratalo dobiti enega za 500 k, s tem da bo po mojem idejnem nacrtu. pusti mejl se slisimo fritz
Reni,
Po moje se da. Vseh 140 m2 ne potrebuješ takoj ob vselitvi. Uredila si boš manj in potem sproti še preostale nedokončane dele hiše.
Je pa veliko faktorjev ki vplivajo na to, koliko te bo stalo in kaj je zate standard. Če imata čas, da zbirata predračune in se znata pogajati, če bosta lahko velik del manjših del naredila sam, potem bo šlo.
Poglej si stran montažnih hiš JUting.com
500€/m2 če jo delaš na ključ. Jelovica, marleš, kaeger, ipd je predrag. Kontaktiraj jih in oglasil se ti bo prijazen arhitekt. Midva sicer še ne gradiva, sem jih pa kontaktirala, tako kot še mnoge druge.
Srečno!
Midva z možem gradiva hišo, tlorisa 10 x 13, tri etaže, z gradnjo sva pričela ravno pred dvema letoma, spomlad pa načrtujeva vselitev, brez fasade naju bo stalo cca 40 mio SIT (sva pa kupila tudi zemljo). Gradiva brez finančne pomoči kogarkoli. Resda je najina hiša ogromna, vendar s 16 mio SIT tudi pri majhni hiši ne prideta skozi.
B
Mi lahko kdo pojasni kaj to pomeni, če je hiša narejena do III. gradbene faze. (kako hiša v tej fazi izgleda). V kateri fazi je hiša zgrajena do te mere, da se lahko vanjo vseliš?
Zanima me še koliko stanejo (približno) tipski načrti za hišo, ki naj bi imela okrog 150 kvadratov?
Tisti, ki že gradite, ali imate kakšen pameten naslov birojev, kjer ste načrt hiše kupili?
Hvala za odgovore in lep dan še naprej.
Midva sva pričela z gradnjo. Ko imaš zemljo, še ne pomeni, da lahko začneš graditi. Pred gradnjo je potrebno upoštevati še stroške: lokacijska informacija, razna elektro, vodovodna, itd. soglasja, načrt, gradbeno dovoljenje in komunalni prispevek. Potem pa še napeljava vode in elektrike. Šele potem se lahko prične gradnja.
Naju bo samo klet prišla 4,7 mio sit, dimenzije hiše 12 x 10. Pa sva izbrala kvalitetnega (preverjeno na več koncih) in enega najcenejših izvajalcev (sam se odločiš, ali hočeš račuz z DDV ali brez njega). Seveda pa je tudi odvisno kakšen material za gradnjo želiš…
No, računava, da pod 14 mio sit ne bova prišla do dokončanja III. gradbene faze. In potem se pravi stroški šele začnejo, če čimveč ne narediš sam…
Soseda je skupaj z zemljo za katero sta dala 4,5mio prišla do tretje gradbene faze za 13.mio. To se pravi, da jih je prišlo 8mio do te faze, s tem, da niso zidali sami.Po najinih izračunih, kar se tiče vode,elektrike,tlakov,centralne in keramike bi prišla skoz z cca.6mio. Okna dobiva po nabavni vrednosti, knauf polaga mož sam. Gradbeno dovoljenje z komunalnim prispevkom in načrtom za hišo, ki ni tipska, je sosedo prišlo 2.mio. Še vedno sem mnenja, da lahko z denarjem, ki ga imamo na razpolago pridemo v hišo. Ne bo sicer tuto kompleto opremljena, ampak za začetek mi je dovolj soba kuhinja in kopalnica.
S tem denarjem bosta v najboljšem primeru prišla do 3. gr. faze. Imam pa sama tpske načrte, ki sem jih dobila pri eni super gradbenici, ki jih ima v svoji pisarni preko 100 različnih, tudi manjših velikosti. Ime ji je Marija Nardin, njen tel pa je01/545 16 00. Tipski načrt stane 300 000 SIT + DDV, potem lahko začneš graditi, če imaš drugo dokumentacijo urejeno in plačane vse prispevke, ki so okoli 1,5 mio SIT.
Pri nas začenjamo graditi čez dober mesec…ne vem sicer, če ti bodo kaj pomagale CRO (obala Istre) cene, ampak za 30.000 EUR nam bodo spravili pod streho, nepodkleteno, 2 etaži po cca bivalnih 70 m2, ter betonirana ter pokrita streha, betonsko zavito stopnišče + septična jama, ker ni kanalizacije.
Predračuni pa so bili od 26.000 do 39.000 EUR, izbirali smo bolj po priporočilih kot po ceni.
Pa še prepisano iz
ODGOVOR: I. gradbena faza: Temelji in temeljna plošča;
II. gradbena faza: Kletna plošča pri objektih, ki so podkleteni;
III. gradbena faza: Groba gradbena dela vseh etaž in podstrešja vključno s streho (krovska in kleparska dela); Pri ravnih strehah je v tej fazi lahko zajeta tudi kritina;
IV. gradbena faza: Predelne stene, betonski tlaki, izolacije, vsi notranji in zunanji ometi, napeljave vseh instalacij v objektu (groba instalacija), obloge sten in tal, ki zahtevajo mokre postopke (vgraditev v cementno malto), teraco tlaki, masivna stopnišča, keramične obloge, vgraditev vrat in oken, ključavničarska dela in kamnoseška dela;
V. gradbena faza: Vsa ostala zaključna gradbena dela (steklarska in slikopleskarska dela, parketni in plastični podi, obloge in ostala zaključna dela) do dokončanja objekta z vzidano opremo in zaključki vseh instalacij