Tipi moke
Tole sem našla za pšenično moko na mlinotestovi strani, da ti bo malo bolj jasno. Po mojem je z rženo moko podobno, če te pa še kaj zanima, pa pojdi na njihovo stran http://www.mlinotest.si.
Pšenični mlevski izdelki so dobljeni z drobljenjem oziroma mletjem navadne pšenice in durum pšenice. To so: pšenična moka, pšenični zdrob, pšenični drobljenec, pšenični polnozrnati izdelki, pšenični kalčki in pšenični otrobi. Pšenična moka je lahko različnih velikosti delcev (granulacij) in tipov. Tipi mok so določeni glede na vsebnost mineralnih snovi (pepela).
V Sloveniji se po Pravilniku o kakovosti izdelkov iz žit (Uradni list RS št. 26/2003) pšenične moke in pšenični zdrobi razvrščajo in poimenujejo kot:
– pšenični zdrob tip 400,
– pšenična bela moka tip 400 in tip 500,
– pšenična polbela moka tip 850,
– pšenična črna moka tip 1100 in tip 1600,
– pšenična polnozrnata moka,
– pšenična durum moka,
– pšenični durum zdrob.
Vsebnosti skupnih mineralnih snovi, ki jih dobimo po žarjenju izdelka in jih ozačujemo z izrazom “pepel”, računano na suho snov, mora znašati glede na tip moke:
– tip 400 – največ 0,45 %,
– tip 500 – od 0,46 do 0,55 %,
– tip 850 – od 0,80 do 0,90 %,
– tip 1100 – od 1,05 do 1,15 %,
– tip 1600 – od 1,55 do 1,70 %,
– durum zdrob – največ 0,9 %,
– durum moka – največ 2,0 %,
– polnozrnata moka – največ 2,0 %,
– polnozrnati drobljenec – največ 2,0 %.