Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Arhiv Zdravje Arhiv Zdravstvo Tip 2 in strah

Tip 2 in strah

Pozdravljeni,

stara sem 30 let in potem, ko sem pred tremi leti shujšala za 80 kg in pridobila zadovoljivo težo, sem zaradi hude duševne stiske vse pridobila nazaj in bila sem spet trdno odločena in že dogovorjena z dietologinjo, da spet shujšam in ker je seveda zahtevala določene krvne preiskave, so mi ugotovili diabetes tipa 2. Glukoza v krvi je bila 11.7
Predpisan imam Agrolab 850 mg zjutraj in zvečer in glede a to,da sem anksiozna, se mi je porušil svet, češ, da so moji dobri nameni prišli prepozno in da ne bom več mogla bit popolnoma zdrava kot pred tremi leti.

Imam hudo obliko debelosti in srčno upam, da bi z pridobitvijo spet normalne telesne teže, lahko ozdravela oz. imela normalne vrednosti brez tablet samo z zdravim stilom življenja. Bom zagotovo en dan pristala na inzulinu? V literaturi, ki sem jo dobila piše, da se to zgodi le malo njim.

Za zagotovitev zdravega nepovratnega stila življenja, sem se zatekla k pomoči psihologa, ki mi na srečo ustreza.

Zdaj sem vednov strahu karkoli dam v usta. Skratka iščem pozitivne plati a po dveh dneh joka mi še ni uspelo.

Če je komu uspela popolna ozdravitev lepo prosim, da bi z mano delil/a izkušnjo.

Pozdravljeni,

saj ni tako hudo, kot si predstavljate. Če boste uspeli shujšati in potem težo vzdrževati, najverjetneje ne boste potrebovali zdravil za zdravljenje sladkorne bolezni, vsaj ne nekaj časa. Trenutna terapija z Aglurabom vam bo na začetku pri hujšanju pomagala, ko se bo z izgubo telesne teže ob redni telesni dejavnosti krvni sladkor normaliziral, vam ga bo zdravnik tudi ukinil. V vas je zasnova za sladkorno bolezen, katera pa se je sprožila ob visoki telesni teži. Zato naj bo ta zasnova za vas dodatna motivacija, da boste lažje dosegli željen cilj in ga nato tudi vzdrževali in ne breme, kot ga trenutno vidite. Z vzdrževanjem telesne teže boste morali uživati zdravo prehrano, kakršno učimo tudi pri sladkornih bolnikih in biti redno telesno dejavni. Z okrepitvijo mišične mase in izgubo maščevja boste največ storili tudi za preprečevanje ponovnega pojava povišanih vrednosti krvnega sladkorja.

Za svoje zdravje lahko največ naredite sami, s pozitivnim pogledom na svet in nase, z redno telesno dejavnostjo in zdravo prehrano, brez enostavnih ogljikovih hidratov.

lepo se imejte in nam sporočite, kako vam uspeva.

Karmen Janša

Pozdravljeni!

Hvala za Vašo prijaznost a spet potrebujem Vašo pomoč.

Ravno mi je prispelo pismo s strani diabetologa, ki pravi:

Naknadno prispela vrednost inzulina je visoka, kar govori v prid sladkorne bolezni tipa 1, v ostalem velja mnenje zapisano ob pregledu.

Inzulin je bil 31 (6-27).

Kako je to mogoče? A se ne bi smela terapija spremeniti?
Sem šokirana, ker ravno sem bila na dobri poti in sem tudi že shujšala nekaj kg, pozitivna in prepričana, da lahko z zdravim načinom življenja vse rešim in zdaj??

Kje torej tiči vzrok za ta tip sladkorne?

Najlepša hvala za vso prijaznost in pomoč še v naprej.

Pozdravljeni,

vrednost insulina je le nekoliko nad normalnimi vrednostmi. Jaz osebno bi se orientirala na vaše vrednosti krvnega sladkorja – KS in se nato odločila za spremembo terapije. Če so vrednosti KS po sladkorni dieti, telesni dejavnosti in izgubi telesne teže še vedno povišane, je potrebno terapijo spremeniti, če so padle pa ne. Sicer pa so vrednosti insulina pri sladkorni bolezni tipa 1 nizke, pri tipu 2 so sprva povišane povišane, zaradi odpora proti delovanju insulina in posledično povečane sekrecije insulina, nato pričnejo padati, ko se trebušna slinavka utrudi. Sladkorna bolezen tipa 1 nastane zaradi uničenja celic beta v trebušni slinavki in posledičnega pada insulina v krvi, ki ga ni več dovolj za doseganje učinkov. Zato je potrebno dodati insulin. Glede na povedano, nekaj v vašem izvidu ni v redu.

Svojega diabetologa prosite za pogovor glede izvida. Napišite, kaj sta se domenila, ker me prav zanima, kje je bil nesporazum.

Sicer pa samo nadaljujte z načrtom glede prehrane, telesne dejavnosti in hujšanjem.

Lep dan

Karmen Janša

Pozdravljeni,

najlepša hvala za Vaš odgovor, saj se tudi moji klinični dietetičarki zdi ta izvid res zelo čuden. Glukoza preko prsta je bila na tešče 12,4 in tista povprečna 11,7. Sedaj do pregleda junija ne vem kako bo tista povprečna a že samo en teden po zmerni in zdravi prehrani (shujšala sem že 5 kg), je na tešče bila 6,6 in po jedi nikoli več kot 10,4. Sklepam, da bo vedno bolje oziroms upam. Priznam, da sem se prej res slabo prehranjevala in poleg tega sem pretekla dva meseca močno krvavela in sem šele zdaj rešila ta ginekološki problem. Bila sem izredno izčrpana in želela sem si meso (drugače, ga skoraj ne jem) in opustila sem zelenjavo v tistem obdobju. Zdaj se počutim veliko bolje in glede tudi ogromnega stresa (sem zelo anksiozna) sem vedno imela zelo povišan kortizol za katerega niso našli patološkega izvora razen tega, da so rekli, da sem pod stresom in menda stres vpliva tudi na inzulin ali se motim?

Kakorkoli sem isti dan, ko mi je prispel ta dodaten izvid poklicala v ambulanto, kjer mi je sestra rekla, da bo jutri vprašala diabetologa.

V prvem izvidu pa je diabetolog napisal in predpisal dieto, jemanje Agluraba 850 mg zjutraj in zvečer ter naročil tudi UZ trebuha, da vidi če so jetra zamaščena, ker so bile vrednost S-ALT in S-AST malo povečane. To je vse. Upam, da gre za pomoto čeprav bi bilo res malomarno.

Mislim, da sem na dobri poti in sem se zatekla k zelo dobri klinični dietetičarki, da res ničesar ne bom zgrešila. Da bi se v težavah nikoli več ne zatekla k hrani hodim tudi k psihologu, s katerim sva se zelo dobro ujela. Skratka, mogoče prepozno a delam vse, kar lahko za svoje zdravje.

Najlepša hvala,

Abtomatično sem poslalasvoj podpis. A bi ga lahko prosim zbrisali? Hvala lepa

Pozdravljeni,

danes sem spet poklicala v ambulanto in so mi povedali, da je bila pomota diabetologa in da se opravičuje. Bom dobila popravek po pošti.

Mene je skoraj kap, ko sem tisto prebrala in na tak način se grejo igrat z mojim srcem, ki se že tako bori z viskom pritiskom.

No, zdaj sem bolj umirjena.

Resnično Vam hvala.

Pozdravljeni,

po enem tednu jedilnika pri klinični dietetičarki, sem si po njenem navodilu merila glukozo na tešče pred zajtrkom, 90 minut po zajtrku, pred kosilom, 90 minut po kosilu, pred večerjo in 90 minut po večerji in v dveh dneh so bili rezultati sledeči:
20. april:

6.4 ; (na tešče pred zajtrkom)

8.8 ( 90 minut po zajtrku)

6.7 (pred kosilom)

4.6 ( 90 minut po kosilu)

6.3 (pred večerjo)

6.3 ( 90 minut po večerji)

6.7

7.3

5.8

8.2

5.8

5.4

Kakšni se Vam zdijo? Jemljem Aglurab 850 mg, eno zjutraj in eno zvečer.

Jutranja je vedno nad 6 in povedali so mi, da je to zaradi veliko prevelike telesne teže. Je to res ali se še kaj drugega lahko skriva za tem?

Je mogoče krivo to, da jem večerjo ob 18.-ih in zajtrk šele ob 7. uri? Mine mogoče preveč ur?

Povedali so mi, da naj bi med vsakim obrokom minilo vsaj 3 ure in me zanima kdaj je priporočeno, da naj bi bil zadnji obrok (večerja)?

Hvala lepa v naprej.

Pozdravljeni,

ponoči krvni sladkor narašča zaradi prevelike produkcije glukoze s strani jeter (tudi posledica insulinske rezistence). Zjutraj, ko se telo prebuja, začnejo naraščati določeni hormoni, ki imajo cirkadiani – dnevni ritem, glavni je prav kortizol, njihovo delovanje pa je nasproti insulinu, zato se potreba po insulinu poveča.
Vaša večerja ob 18 uri je čisto v redu. Svetujem pa nato še večerni sprehod ali drugo obliko rekreacije. S tem boste dosegli, da se bo čez noč znižal odpor proti insulinu in glukoza se bo porabila za napolnitev porabljenih goriv med rekreacijo. s tem boste znižali tudi jutranji sladkor. Morda pa ste ob zbujanju tudi pod stresom? tudi sicer vaš jutranji sladkor ni tako zelo visok, posebno če upoštevam vašo začrtano pot k spremembi življenjskega stila.

Ostanite na svoji poti, verjamem, da vam bo uspelo. Pa malo manj si merite krvni sladkor, profil lahko naredite le občasno. Je pa prav, da ste ga naredili na začetku večkrat, da ste spoznali vpliv hrane na vaš krvni sladkor.

Lep dan

Karmen Janša

Spoštovana ga. Janša,

najlepša hvala za nasvet. Torej ni nujno, da med popoldansko malico in večerlo mine vsaj 3 ure? Pri zajtrku ob 7.uri in večerji ob 18.uri, pridejo obroki kar na tesno. Koliko ur naj minimalno mine med vsemi petimi obroki?

Glede stresa pa ste zadeli v polno. Že od najstniških let imam kortizol neznansko povišan in ob vseh preiskavah, kjer niso nikoli ugotovili patološkega vzroka, mi je bilo rečeno samo to, da sem pač pod stresom. Vsi nameni za sproščanje očitno niso dovolj. Poleg tega pa se mi dogajajo v življenju tragedije, ena za drugo in se sprašujem kako bi lahko bila sploh sproščena ob vsem tem. Sem po naravi optimist a tudi jaz imam mejo preko katere se zlomim :-(((

Pozdravljeni,

koliko časa naj mine med posameznimi obroki je težko točno določiti. Teoretično je to od 3 do 4 ure, vendar pa je potrebno pogledati v realno življenje, kjer so služba, rekreacija, družina…Običajno sploh več nimamo kosila temveč kovečerjo, glede na uro, pri kateri pridemo domov. Tako, da nam popoldne pogosto en obrok izpade. Če je kosilo-večerja ob 16 ali morda še kasneje, potem nimamo več večerje, temveč le še malico (če gledamo velikost obrokov), nekje okoli 18 do 19 ure. Med zajtrkom in kovečerjo pa imamo glede na čas lahko dve malici. Obroke je potrebno prilagoditi življenju.

Lep pozdrav

Karmen Janša

Spoštovana ga. Janša,

spet se oglašam, da Vam sporočam kako gre. Hujšanje uspeva še kar in danes sem si po dolgem času spet merila glukozo in rezultati so bili:

5.1 (tešče)
7.6 (90 minut po zajtrku)
5.2 (pred kosilom)
5.6 (90 minut po kosilu)
5.2 (pred večerjo)
5.0 (90 minut po večerji)

Mislim, da je viden napredek ampaj vseeno me zanima Vaše mnenje. Kako se Vam zdi?

Hvala v naprej za Vaš odgovor.

Pozdravljeni,

kaj naj rečem, gre vam čudovito. Le tako naprej.

Zelo sem vesela, da ste se oglasili. Si še “piševa”.

Lep dan

Karmen Janša

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close