Timijanova tinktura
Pozdravljeni,
k paradontologu sem naročena zaradi odmika dlesni, sem pa v neki reviji prebrala, da si lahko sami pomagamo z naravnimi zdravili: masiranje dlesni s prahom korenine srčne moči in z glino v prahu, ter grgranjem timijanove tinkture.
Kako pa si pripravim timijanovo tinkturo? V lekarni sem kupila kapljice z izvlečkom in eteričnim oljem timijana (sestava: 4,1% eteričnega olja timijana, 3,3% alkoholnega izvlečka timijana, 0,6% eteričnega olja evkalipta, 90% vol.etanola) – kako si iz tega naredim tinkturo za grgranje?
Hvala za pomoč!
LP, Nicki
Ne vem, če timijan pomaga pri boleznih dlesni, je pa odlično zdravilo pri začetnem stadiju vnetja grla ali za preventivo.
Veliko je vrst timijana, a za kapljice je (menda) primeren le divji timijan (ne vrtni!). Najdete ga na dalmatinskih otokih. Je lahko prepoznaven, z belimi drobnimi belimi cvetovi in z iglicami (ne z listki kakršne ima vrtni timijan). Trenutno sem na Ugljanu in tu je divjega timijana obilo, etilni 70%-ni alkohol pa je tu izredno poceni.
V kozarec, n. pr. od kumaric, polno nasujem sveži osmukani divji timijan (ne “šparam”) in zalijem/prekrijem s 70%-nim etilnim alkoholom. Svetujejo, da se kozarec potem pusti na soncu 40 dni, jaz pa raje toplotno maceracijo z alkoholom izvajam potem doma 10 dni v temperaturno regulirani komori pri 42 stopinjah, podobno kot maceracijo ognjiča, arnike, gabeza, šentjanževke, … v olivnem olju.
Tako pripravljene “kapljice” so prijetnega okusa, ne pečejo in jih brez težav “razžvrgljaš” v ustih žličko ali celo žlico, medtem ko lekarniške silno pečejo, kot da bi bil metilni alkohol!
LP IvoC