Najdi forum

timer za centralno na olje

Se kdo spozna na centralne-olje? Koliko stane nov timer? Rabila bi takšnega, da se nastavi uro za vklop, cca.2 krat na dan. Se vmes tudi vklaplja pumpa, ko ne greje? Naj povem, da imamo dve tipki, ena je za črpalko in druga za grelec (voda). Če sta lučki ves čas prižgani in centralna ne greje ali se isto rabi elektrika? Ta timer, ki ga imamo sedaj ni ok. da se nastavit na sonček, lunco (takrat naj ne bi grel, pa vseeno laufa pumpa, radiatorji so ves čas vroči).

za vse “lunce” “sončke” ipd.. kvazi umetnike..
centralna napeljava je pač STROJ..za katerega upravljanje je pač potrebno nekaj znat..
torej.. v osnovi taka naprava rabi regulator, le ta pa je sestavljen iz več komponent..
katerih “timer” je tudi ena izmed njih..
kako je vam “majstr” zvezal ta vaš sistem boh vedi..
po navadi imajo sistemi z ločenim ogrevanjem radiatorjev in tople vode- DVE pumpi..

eno se kontrolira na podlagi padca temperature na regulatorju v sobi,
drugo pa štarta padec temperature v zalogovniku..če ga imate seveda..
seveda obe istočasno startata tudi gorilec..

torej, če sistem ni narejen/zvezan po tem principu, vam sam “timer”..lih ne bo v pomoč..

Kako pa naj vem kako je zvezano? Gospod, ki je to delal je v penziji, delo opravlja sedaj njegov sin. Bo on vedel, kako je oče to delal?

Po mojem imate le timer narobe nastavljen – očitno je tako nastavljen, da je tudi ob “lunci” zahtevana višja temperatura in peč greje naprej. Poglej, kateri timer je, pa naj te pride stručko naučit.
Jaz sem imel podobno težavo ob nakupu hiše. Nisem znal delat s timerjen, pa sem lepo poklical serviserja za to firmo in mi je poslal navodila. Sedaj lahko za vsak dan v tednu nastavim, kdaj je cilj minimalna in kdaj maksimalna temperatura. Peč mi ponoči in čez dan od 08:00 do 16:00 samo dogreva do 18 stopinj, od 16:00 do 21:00 greje na 22 stopinj.

torej..
dajmo najprej ločit dva pojma..
timer..
regulator..
timer je časovna ura..kot pr pečici, ko jo nastavite da zapiska po preteku časa za peko, ali npr pomivalnem stroju nastavite kdaj naj ZAČNE Z DELOM..

regulator..v tem primeru reguliramo TEMPERATURO v sobi/bojlerju..
le ta pa mora primerjat ŽELENO temperaturo (nastavimo z GUMBOM, ali na digitalnem prikazovalniku z tipkami) z DEJANSKO v prostoru.. za primerjavo mora torej REGULATOR imeti povezave do merilne sonde/termometra, ki je lahko (ponavadi) na samem regulatorju (tisti napravici ki jo imate v dnevni na steni) , ali pa je lahko celo ločena-redka izvedba za hišno ogrevanje..

sedaj pa pride na vrsto še TIMER..oz njegova nastavitev..timer je sestavni del regulatorja
če torej želite imeti od 00 do 08.00 zgolj 18 stopinj in je v vašem stanovanju 19 stopinj-regulator ne bo dal “komande” za zagon pumpe oz grelca..
enako velja za dnevni režim
če želite imeti od 08.00 do 00 22 stopinj bo regulator dal komando LE ČE JE V SOBI MANJ KOT 22 stopinj..
koliko manj .. je to 21 stopinj ali 21.9 pa je odvisno od “natančnosti” oz koraka regulatorja..

kak regulator imate, mehanski na vrtljiv gumb, elektronski, kake temperature imate nastavljene za posamezne režime – sonček/lunca, ali je timer tedenski (elektronksi) ali zgolj 24h (vrtljiv gumb)je seveda veliko vprašanj..

ali imate celo tritočkovno regulacijo (se meri še zunanja temperatura) in motorni regulacijski ventil tudi ne vemo…

Glej nimam pojma, kako so takrat napeljali, kako peč sploh deluje. Sem že klicala mojstra, pa ga ne dobim. Bom še poskusila, naj on pride in pove kako stvar deluje.

New Report

Close