Najdi forum

Pozdravljeni!

Prijateljičin sin je pred mesecem začel močno mežikati z očmi( včasih ne more niti brati).V družini ni prišlo do nobenih večjih sprememb.Pediater pravi,da bo že minilo,okulist,da je vse b.p.,psiholohinja pa ga je naročila šele čez 3 mesece.kako naj se starši medtem obnašajo do te motnje,kam naj se obrnejo oz. na koga,da bi dobili pomoč in to čimprej?
Otroški psiholog,pedopsihiater,po možnosti tudi samoplačniški,samo,da pridejo stvari čim prej do dna.

Hvala

nina šurbek fošnarič

Stopite še do alergologa, ker bi bil to lahko eden od začetnih znakov syndenhamove horee (po domače vidovega plesa), ki se pojavlja kot simptom pri revmatski vročici, ki je avtoimunska bolezen, ki jo sproži okužba s streptokokom tipa a. Če je v zadnjem letu prebolel več angin ali ga je bolelo grlo ali je imel bolečine v sklepih, bi to znalo biti to.

Tudi pri moji hčeri se je začelo z občasnimi tiki, ki so se stopnjevali; ker smo bolezen poznali (skoraj bi ugonobila mene, saj mi je okvarila srce), smo hitro odreagirali in takoj dobili antibiotično zaščito, po kateri so tudi tiki in nekontrolirani gibi izginili. Ko sem enkrat vprašala pedaiatrinjo, kaj bi se zgodilo, če bolezni ne bi prepoznali, je rekla, da bi verjetno ker nekaj časa letali okrog psihologov, stanje pa bi bilo vsakič slabše. Je pa pri revmatski vročici problem, ker je izjemno redka bolezen in pediatri redko pomislijo nanjo, sploh, če ne poteka ‘šolsko’.

Če ti bo ta informacija kaj koristila, naj povem, da smo mi pred dobrimi štirimi meseci pri našem šestletniku ravno tako odkrili tik (mežikanje ). Ker je vse skupaj bilo zelo moteče zanj in za nas, smo šli ravno tako k pediatru, okulistu itd. Po prvih pregledih je bilo tako kot pri vas, bo minilo samo od sebe. Ker se seveda nisem zadovoljila z odgovorom, sem otroka še enkrat peljala na okulistični pregled, kjer so mu pogledali oko od spredaj in zadaj, dno očesa in še vse ostalo. Zdravnica je nakazala možnost, da bi lahko šlo za rahlo vnetje očesa ( od zadaj), ki pa s prostim očesom sploh ni bilo vidno in mu sama sploh ni pripisovala bistvenega pomena. Dobil je kapljice za oči ( 7 dni 5 krat na dan v vsako oko) in se je izboljšalo. Po dobrem tednu dni od uporabe kapljic se je mežikanje zelo zmanjšalo, le še ob večerih ( predvidevam , da je bilo oko tudi utrujeno). Zdaj pa je že dober mesec od tega kar se je mežikanje popolnoma ustavilo. Upam, da smo zadevo odpravili.

Mogoče je tudi pri vas neke vrste vnetja, glede na to , da bistvenih stresnih situacij ni bilo.

lp Maja

Lep pozdrav !

Pozdravljena,

pri našem sinu, ki je star osem let, se je razvil tik (mežikanje) zaradi prevelikega pritiska okolice nanj. Če boste prebrali tematiko hiperaktivnega otroka, boste zvedeli več o tem.
Tudi mi smo šli k pediatru, okulistu in vsi so rekli, da gre za trenutno napetost, kar je tudi res. Določena stvar je tisto, kar naj bi povzročilo notranjo napetost in posledično izzove tik, proti čemur ne moremo ničesar narediti. Bolj pomembno se zdi pri psihologu ugotoviti, kaj bi lahko bilo tisto, kar ga tako zelo živcira.

En nasvet je, da se počaka do naslednjega pregleda, drug način je, da se gre morda k psihoterapevtki, ki pa ne bo nujno odkrila kaj drugega kot psiholog. Sicer poznam eno zelo dobro psihoterapevtko, ki pa je seveda samoplačniška. To je ga. RIJAVEC JADRANKA,
ULICA POHORSKEGA BATALJONA 55A, Lj.. Telefon si boste pogledali sami v imerniku, zato, da ga tu ravno ne objavim.

Pozdravcek

Sade

Tita,

zagotovo je nek razlog, ki je sprožil fantovo mežikanje z očmi. Če ni organskega izvora (pediater, okulist) gre za neko specifično obliko vedenja, ki ima izvor v psihosocialnem okolju.
Seveda je potrebno opazovati otroka in videti, kdaj je to vedenje prisotno ali kar naprej, ali ob določenem času ali v določeni situaciji, ob določenih aktivnostih (npr. ob šolskih dejavnostih, ob gledanju televizije …), osebah ipd. Vsako naše vedenje je posledica nekega notranjega neravnovesja (potrebe). Določena oblika vedenja (tudi npr. mežikanje) pa naj bi pripeljala do nekega cilja, ki predstavlja zadovoljitev potrebe. To je lahko npr. sprostitev, pridobitev pozornosti, zmanjšanje strahu, bolečine ali karkoli.
Seveda bi bilo dobro čimprej poiskati razlog (izvor) neravnotežja, ki privede do tega- fantovega vedenja. Kaj s tem vedenjem doseže in katera potreba ga sproža. Šele na tej osnovi se ga lahko odpravlja. Nestrokovni poskusi odpravljanja (npr. opozarjanje, kreganje, pretirana zaskrbljenost, stalno spraševanje … lahko vedenje le še utrdijo)
Psihologi so zaposleni marsikje, npr. na najbližjem Svetovalnem centru, Pedopsihiatričnih dispanzerjih, v Šolskih svetovalnih službah, v Zdravstvenih domovih, tudi Centrih za socialno delo.
Staršem predlagam, da poskušajo poiskati kontakte v različnih institucijah in ugotovijo, kje bi vendarle prišli na vrsto čimprej.

Lep pozdrav,
Francka

Najlepša hvala za izčrpne odgovore,ki sem jih že posredovala prijateljici.
Hvala

nina šurbek fošnarič

Pozdravljeni

Sem 50 letnik in nisem vedel da sem bolan. V tej internetni dobi pa sem ugotovil, da imam tik (nekontrolirano mežikam, še posebej če sem v stresni-breme situaciji), seveda je moteč še posebej za mojo okolico. Malo brskam po spletu vendar nisem našel uporabnih podatkov, kako bi rešil to težavo (našel sem nekaj o zdravilih, vendar gredo skupaj z epi napadi in gromozanskimi stranskimi učinki, kamor, vsaj upam, ne spadam). Vesel bi bil, če mi lahko pomagate.

Prelepe pozdrave Luno


Agip,
imate še kakšne druge težave?

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdravljena Petra

Drugih težav nimam, razen nekaj hipertenzije in seveda v zadnjem obdobju več pesimizna glede prihodnosti mojih otrok. Ampak vseeno bi Te prosil če lahko malo odpravim ta tik.
Aha, oči se mi včasih brez razloga solzijo (tudi moji 20 letni hčerki), in nekako istočasno ko mežikam tudi pogrkavam (upam da se Ti ne bo zdelo da sem že prava pošast!!)

Hvala za odgovor Agip

Agip,
možnosti za tik sta dve:
– nevrološki vzrok
– psihološki vzrok
Ker nimate drugih nevroloških izpadov, bo najbrž vzrok prihološki. Zato, če želite tik opraviti (obladovati), bo potreben pregled in terapija pri psihologu.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Pozdrav Petra

in hvala. Za obisk bom še malo počakal, da se mi še kaj nabere.

Lep vikend Agip

Agip,

včasih ni pametno čakati, da se zadeve nagrmadijo. Včasih je bolše “prijeti bika za roge” takrat, ko nas začne motiti.
Sicer pa lahko si tudi pustite čas.

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

Petra

prav imaš. Vendar se sploh nisem spomnil na ‘tik’ dolgo dolgo let. Prejšnji teden na enem žuru pa mi je znanec začel mežikati nazaj (ni povezano z retoriko ali unutrašnjostjo), ker sem mu verjetno mežikal. Potem sem malo pomislil, mogoče pa JE moteče za druge, ki mi kot dobri prijatelji (ali pa ne) nočejo povedati. Vendar pa vseeno upam da niso tako dolgo vrsto let trpeli v moji družbi – mogoče pa imam kvaliteto ki se lahko kosa z ‘tik’om.

lepe počinice na morju Ti želim Agip

p.s. Ali se bova šla “kdo bo zadnji”, lahko bi si dopisovala, recimo enkrat na leto in bi ti poročal, kako napreduje moje zdravljenje tiktakov, ali če bi te zanimalo, bi ti povedal o najnovejših metodah zdravljenja tikov, katere preizkuša na meni moj terapevt, kako se mi stanje izboljšuje vendar na račun rahle paranoje zaradi koncentracije, joga meditacija mi povzroča manjše epi napade, stranski učinki ANI-TIK zdravil se kažejo v omrtvičenju nog (uporabljam hoduljico) ter hodim na antipresivne seanse in pijem nanocevke…..

p.s. Vse to sem zapisal samo zaradi nenavadnega “Še malo – pa POČITNICE!!!”

Agip,

najbrž bo moja beseda kot moderatoska zadnja :))

Glede počtinic – čeprav delam v zdravstvu, jim komaj čakam…
Lep dan, PetraT

Lep pozdrav in lep dan, Petra _______________________________________ Bolečina ni nič manjša, samo s časoma se naučiš živeti z njo. Cmok v nebesa, tvoja mami

New Report

Close