Najdi forum

Naslovnica Forum Življenjski slog Prosti čas Gradimo, opremljamo in urejamo dom tik ob hiši-pesek, trava, tlakovci?

tik ob hiši-pesek, trava, tlakovci?

živjo, zanima me, kako je najbolje urediti pas tik ob hiši. Najbolj všeč bi mi bilo zatravljeno, potem pa vmes betonske pohodne plošče. Ali je pametno (zaradi temeljev,…), da bi šla s travo čisto do hiše ali je bolje, da nasujemo prodnike in mednje položimo betonske plošče. Kaj pa nasutje z lubjem?

Svetujte ali povejte iz lastnih izkušenj!
Hvala, Natta.

Najprej tehnično. če imate temelje oz do tistega nivoja, kjer želite imeti zemljo, tudi hidroizolirano. Pa še više. Namreč zemlja je vlažna in zid potegne vlago nase. Kar se tiče ohranjanja suhosti, se zemlja do zidu ne priporoča.

Praktični razlogi, zakaj ne do zidu. Prvič košnja. Ne da se do stene pokositi in boste morali ročno. Pa tudi fasada se zapaca. Če je to na tisti starani, kjer ve3ter prinese dež tudi pod napušč, bo še nekaj trave, drugače je presuho in tam običajno ne raste nič pametnega, še najmanj travica. če ej kombinacija vetra in dežja, potem šprica nazaj gor po fasadi ali coklu in boste kmalu imeli vse rjavo in umazano.

Lahko potko stisnete do zidu. vendar je zopet problem Voda. Ker stik med zidom in potko ni 100% in zelo hitro nastane razpoka, ker se različno širita in krčita (potka se lahko še poseda). V razpoko gre zlahka dež noter, izsuševanje ven čez majhno špranjo pa je oteženo.

Jaz sem nekje prebrala, da se priporoča ob zidu (razen pri terasah ob hišah, na vhodu….) pas 20 do 50 cm na široko (koliko želite) nasut z večjimi prodniki (okrogli kamni) vsaj 20cm na debelo. Običajno so tako veliki kot krompirji, lahko tudi drobnejši. Od teh prodnikov dalje pa potka. Če je pa takoj trava, pa še vmes vkopljejo robnik, da se zemlja ne zmeša s prodniki. Ker dežja, vode ne moremo preprečiti, pade resda not voda, vendar prostori med prodniki omogočajo tudi izsuševanje in kroženje zraka. Tako je zid, oz temelj, če se zmoči tudi takoj suh. Finta je v praznih prostorih med prodniki.

Tako nasutje je pa tudi lepo in ni estetsko moteče.

Naši sosedje se pa enkrat na pet do šest let poleti spravijo to očistit. Prodnike dajo ven v škaf, jih operejo z vodo, očistijo tisti “jarek” z majhno lopatko, nafilajo nazaj oprane prodnike…..meter za meter…pa so zelo hitro gotovi.

Kje pa se kupi takšne prodnike (verjetno so zelo dragi?) in pa jih je mogoče iti tudi sam nabrati h kakšni reki?

Običajno imajo prodnat pesek različnih granulacij na mestih, kjer sicer prodajajo različne peske za zidanje ali asfalt. Zagotovo imajo tako “bazo” v vsakem večjem regionalnem središču. V Posavju je v Krškem. Lhko pa priklopite prikolico in ga greste za reko Savo nabrat. Obničajno je v spodnjih tokovih rek že lepo okrogel. Saj ga ne potrebujete veliko. Če je hiša dimenzij 10x 12, pa da odštejem vhod in kakšno teraso….pride 44 dolžinskih metrov, pa 30cm na široko in 20 na globoko je to 2,4 kubična metra. To so pa tri avto prikolice. Ali pa ene 30€.

New Report

Close