TIK
Hči, ki je stara 9 let neprestano ponavlja besede ja, ja, ja. Ko gleda televizijo,
pri mizi, itd. Včasih govori bolj naglas in več drugič zopet manj. Naj povem, da je sicer zelo zaskrbljena punčka z močno potrebo po ljubezni. To tudi dobi. Je edinka in oba z očetom se z njo veliko ukvarjava. Skrbi jo če ima dobro umite zobe in vsak večer me vpraša: “Ali imam dobro umite zobe? Mi ne bodo zgnili??
Boji se da se bo okužila s kakšnim virusom?? Skratka cel kup strahov, pa nikoli je nismo strašili ali obremenjevali, kot to dela nemalo staršev. Na začetku sem ji vedno pritrdila kot je želela: DA, imaš dobro umite zobe. NE, ne boš se okužila.
Sedaj pa njo vprašam: Kaj ti misliš?? ALi imaš dobro umite zobe?? Odgovor: Ja, ampak TI povej. Jaz rečem: Če misliš, da si dobro umila zobe, potem ti verjamem in je vse O.K. Nikoli ni nihče pri nas okoli zob, ali virusov delal “cirkusa”. Naj povem, da je zelo razmišlujoča in jo pritegne Mitologija, religija, duhovi, bolezni, naravne katastrofe, ekologija. Same temne stvari. Ko pa jo peljemo na koncert Čukov izgleda kot bi bila na pogrebu. Se ne sprosti in je zavrta.
Kaj naj storim da bo s tem tik-om prenehala???
Spoštovana Mira,
iz vašega pisma je sklepati da se vaša hčerka v glavnem pogovarja z odraslimi,vsa tematika,ki se z njo ukvarja je namreč predmet pogovora v svetu odraslih, sama pa je v dobi, ko mišljenje še preplavljata domišljija in sanjarjenje.Ponavljanje besede “ja” bi sicer res lahko sodilo h tikom, lahko pa je le glasni del njenega notranjega monologa, saj pravite, da je zelo razmišljajoča.Poskusite ji omogočiti več kontaktov z vrstniki, morda v kakšni organizirani dejavnosti zunaj šole.O njenem vedenju v šoli niste navedli ničesar,ima njena učiteljica kakšne pripombe?
Če gre za prave tike,se pravi da se pojavlja tudi motorična mimična komponenta,vam svtujem, da se s hčerko oglasita na Svetovalnem Centru v Gotski ulici.Tam bodo opravili vse potrebne preiskave in testiranja in če bo potrebno, bodo hčerki predpisali tudi katero od zdravil.Vsekakor najprej poskrbite da bo imela hčerka dovolj družbe vrstnikov.
Motorične mimične komponente pri hčeri nisem opazila. Kadar je v družbi in se igra z otroci pravzaprav s tem tikom preneha. Sedaj ji bom skušala omogočiti čimveč druženja z vrstniki in gibanja v naravi. Hvala za vaš nasvet.
Pa vseeno me zanima, zakaj se pojavi tik glede na to da otroka ni nikoli nihče strašil ali maltretiral. Je pa zelo občutljiva, že če prebere žalostno zgodbo dobi solze v oči.