Tifol-migrena
Dve leti nazaj sem imela 5 do 6 migren na leto, ki so trajale 1-2 dneva. Ko sem ugotovila katera hrana mi sproži migreno (jajca in paradižnik) sem to črtala iz jedilnika. Migren nisem več imela.
Med nosečnostjo sem jemala Tifol (3 mesece pred zanositvijo in prve 3 mesece nosečnosti). Med jemanjem Tifola so se le-te zopet pojavile (1 do 2 na mesec) in izzvenele, ko sem prenehala z jemanjem. A je možno, da je v Tifol tabletah kakšna sestavina, ki sproži migreno? Želim ponovno zanositi brez migren. Katero folno kislino mi priporočate?
Hvala za Vaš odgovor.
Lep pozdrav.
Spoštovani!
Ko uspešno identificirate sprožilne dejavnike migrene, se jim morate enostavno čimbolj izogibati. Nikakor niste prva, pri kateri je Tifol nastopal kot sprožilni dejavnik. Ne znam vam točno odgovoriti ali je to posledica samega vitamina – folne kisline ali katere izmed sestavin. Do nedavnega je bil namreč Tifol praktično edini pripravek na tržišču, ki je vseboval folno kislino, zato se praktično ni dalo ugotoviti kaj bi bil vzrok. Folna kislina, sicer v višjih odmerkih, se drugače uporablja celo za zdravljenje migren. Zato je resnično zelo malo verjetno, da bi bil vzrok v folni kislini sami.
Danes imate na tržišču več pripravkov s folno kislino, tako da lahko poskusite z jemanjem drugih pripravkov. Svetujem vam jemanje Folne kisline Lekarne Ljubljana, lahko pa jemljete tudi katerega izmed pripravkov, ki poleg folne kisline vsebuje še ostale vitamine in minerale (Femibion, Pregnium, Neovin,…).
Lep pozdrav,