Najdi forum

Tibialis anterior

Tibialis anterior

Spoštovani, pri rekreativnemu igranju košarke sem mi je strgala kita tibialis anterior na levi nogi. Naredijo mi UZ, ki potrdi diagnozo avulzije kite tibialis anterior, krn je v višin retinakula.
Zato so mi izvedli operativni poseg v predelu levega stopala. Naredili so mi transosalni šiv oz. refiksacijo omenjene mišice.

Postavlja se mi vprašanje:
– moj splošni zdravnik še ni imel takega primera,
– zdravniku na urgenci sem na podlagi čutenja in primerjave z zdravo nogo ponudil diagnozo, pa jo je zavrnil rekoč, to je pa tako redko, (UZ pa ni delal)
– v mavčarni sta bila izvajalca s 23 in 25- letno prakso, povedala da kaj takega še nista videla.

ASK 1/ Torej, ker je ta poškodba tako redka me zanima, kako poteka rehabilitacija oz. ali jo fizioterapevti sploh znajo izvajati, ali pač izvajajo fizioterapijo kot vsako poškodbo tetive. In koliko časa poteka okrevanje?

In drugič: literatura kot degenerativne vzroke za pretrganje kite tibialis anterior navaja diabetes, povišano stopnjo holesterola, za kateri moj osebni zdravnik pravi, da pri meni to ni vzrok in da se to dogaja moškim po 45 letu starosti, kamor pa spadam.
Ob tem bi povedal, da se mi je pri športni aktivnosti pred 14 leti strgala ahilova tetiva (desna noga), pred dvemi leti pa se mi je pri padcu po stopnicah dobesedno razletela (tako je videno opisal kirurg, ki mi je delal rekonstrukcijo rame) tetiva v rami.
Ob tem naj dodam, da se sicer redno vsak dan rekreiram: tek ali vzpon na Šmarko, ob tem sedem let prakticiram jogo, pri kateri je poseben poudarek prav na raztezanju.

ASK 2/ Prosim, mi odgovorite, imam kakšno »sistemsko« okvaro glede na pokanje tetiv in ali obstaja kakšna »hrana, mazivo« za krepitev mišic, tetiv?

Najlepša hvala za odgovor na vprašanji.

Pozdravljeni!

Degenerativne spremembe kit, njihovo natrganje zaradi tega, ker zunanje sile pesegajo silo, ki je neelastična kita ne zmore več prenašati, se rehabilitirajo zelo podobno, tako da naj vas nič ne skrbi, da fizioterapevti ne bi dobro opravili rehabilitacije. Postopek je podoben kot pri Ahilovi tetivi, le da je na drugi mišice. Priporoča se ultrazvočna terapija + prečno frikcijska masaža + trigger point terapija z vezivnimi tehnikami + mobilizacija živčevja in po potrebi še mobilizacija stopala.

Glede na omenjene težave v preteklosti sem posumila, da gre v vašem primeru za neko sistemsko okvaro vezivnega tkiva. Ali ste morda jedli kakšna zdravila, morda za prostato?

Ne od zdravil Enap za pritisk, bi se pa 02.07. naročil pri vas za fizioterapijo če bi šlo takoj.

Ravnokar sem brala možne stranske učinke, a mehčanja kit in morebitnih natrganin ni omenjeno. Kar se tiče terapije bi vas prosila, če me lahko pokličete po telefonu in se bova dogovorila za termin.

New Report

Close