th pri visokem pritisku
Pozdravljeni!
Oče, star 64 let, visok 170 cm in težak 81 kg, ima povišan pritisk. Že dve leti jemlje zdravila ravel 1,5 mg in renessa 8 mg. Kljub temu ima pritisk 140-160/85-95. Zdravnik mu je zaradi tega predpisal poleg vsega še lercapress 10 mg. Zanima me, ker sem popoln laik glede tega, ali ne bi bilo smiselno uvesti kako drugo terapijo, ki bi bila bolj učinkovita, kot pa celo paleto nekih zdravil. Kakšno je vaše mnenje? Kaj bi predlagali?
Poleg tega jemlje še Tulip 40 mg za holesterol.
Hvala za odgovor!
Danes je na trgu toliko vrst zdravil za znižanje tlaka, da ni težko bolnikom znižati krvni tlak do normalnih vrednosti.Ko ne uspemo s predpisanim zdravilom in s predpisanimi odmerki znižati tlak na zadovoljive vrednosti, povečamo odmerke ali preidemo na drugo (druga?) zdravila. Prednost imajo zdravila, ki se jih jemlje samo enkrat na dan in v eni tableti vsebujejo dvoje zdravil. Vaš oče dobiva posebej tableto rawel in tableto prenessa. Predlagam, da ostane pri istih zdravilih, vendar tako, da sta zdravili v eni tableti (Prenewel 4 mg/1,25 mg). Lercapress 10 mg naj opusti in namesto njega (če ne bo tlak dovolj padel pri zdravljenju s Prenewelom naj dobi dodatno še zdravilo iz druge kemične skupine (npr. iz skupine kalcijevih antagonistov). Če pa bo tlak ob priporočenem Prenewel 4mg/1,25 mg preveč padel naj dobi isto zdravilo v nižjem odmerku (Prenewel 2mg/0,625 mg).Lahko mi še pišete.
Pozdravljeni !
Stara sem 51 let. Pred pol leta sem začela jemati tablete Prenesa pritisk je bil okrog 150/90. Po vsakodnevnih meritvah tlaka se tlak ni dosti znižal ( 145/89/). Zdravnikca mi je predpisala za zjutraj Prenewel za zvečer pa Preneso vsako po 1 tableto. Po kotroli čez 1 mesec se je tlak znižal na 135/80,Okrog 1 leta pa kašljam zelo suh kašelj, ampak to je bil napad kašlja enkrat na 2-3 dni. Zdaj pa, ko sem začela jemati obe tableti, se mi je pojavil zelo suhi nadležni napad kašlja po 10X na dan. Moram pripomniti, da sem se sama odločila zadnjih 10 dni jemali samo prenesu in to zvečer. Meritve tlaka so zjutraj povprečno: 125/75 utrip 76, zvečer povprečno 145/85 utrip 80,
Hvala za odgovor!,
V zadnjem času ste jemali dve zdravili (Prenesso in Prenewel) za znižanje visokega krvnega tlaka. Zdravili sta bili uspešni, se pa je ob njunem jemanju pojavil nadležen suh kašelj. V zadnjih dneh, potem, ko ste opustili jemanje Prenewela se je pomembno zmanjšal dražljaj za kašelj. Sami ste ugotovili, da je bil kašelj stranski učinek Prenewela. Ker je v tudi v zdravilu Prenessa snov, ki lahko povzroča nastop kašlja boste sami morali ugotoviti ali bi le kazalo zamenjati Prenesso z zdravilom, ki ne povzroča kašlja, je pa prav tako učinkovito pri zdravljenju visokega krvnega tlaka.
Pozdravljeni,
Jemljem Coryol 6,25 cca 3 leta, vendar so se mi začele pojavljati dolečene težave, ki bi jih lahko pripisala jemanju tega zdravila. Naj omenim da jemljem tudi zdravilo Euthyrox (50 mikrogramov) z zdravljenje premalo delujoče ščitnice.
Kaj bi mi svetovali Vi, katero zdravilo bi bilo primerno ?
Stara sem 38 let.
Hvala za odgovor
Pri zdravljenju visokega krvnega tllaka imamo na razpolago veliko število zdravil. Po kemijskem sestavu spadajo zdravila v 5 različnih skupin. Coryol “Krka” je po sestavu enak Dilatrendu “Roche”. Ker ste napisali, da bi lahko bile sedanje težave stranki učinek Coryola ga lahko zamenjate z drugim zdravilom. Lahko ostanete pri isti skupini zdravil (betablokatorji). Sem spadajo Bloxan, Ormidol, Concor, Byol, Dilatrend, itd.). Ali začnete jemati zdravilo iz druge skupine. Posvetujte se z izbranim zdravnikom.