Težko požiranje
Pozdravljeni,
Bom izkoristil kar to temo, da ne bom odpiral nove. Imam teža z grlom. Težave so se pojavile pred približno 2 meseci. Najprej sem imel prehlad nekaj dni bil sem skoraj brez glasu, ampak grlo me ni bolelo, nato sem za 2,3 dni to pozdravil, no vsaj zdelo se je tako in po tem času me je zjutraj ko sem se zbudil začelo boleti zelo močno grlo, tako da sem se kar ustrašil požirati. No močna bolečina je v roku 1 tedna ponehala, ostalo pa je še vedno malo boleče grlo, kar je bilo moteče predvsem. Grlo me je počasi nehalo boleti in po mesecu od omenjenega prehlada sem v ustih čutil samo še pekoč občutek v grlu. Šel sem na pregled k zdravniku, ki pa ni opazil nič, kri je bila vredu, odšel sem tudi na bris žrela ki je bil negativen. Nato sem dobil samo en gel, katerega sem 3-4 dni mazal po ustih oz jeziku, imena. Po mesecu od začetka bolečin v grlu, je boleče grlo in pekoč občutek popolnoma prenehal. Ves ta čas sem pa imel občutek ko vdihnem bolj svež zrak, sem to začutil vse do grla, kot da bi ves čas žvečil menta žvečilne. No, 1 teden nazaj, pa se je težava z motečim grlom začela spet. Najprej sem imel občutek da imam nekaj v grlu, ki pa je po 1 dnevu izginil,nato pa to pekoče grlo. Odšel sem ponovno k zdravniku, ki spet po izvidu krvi ni opazil ničesar. Nato sem sedaj dobil napotnico za ORL pregled. Sedaj se mi že vse skupaj zdi malo bolj resno, bral sem tudi o raku na grlu in me je zgrabila že panika. Sedaj-2dni imam občutek, ko požiram tudi slino, kot da se mi v sredini grla zaskoči hrustanec in je to tudi slišati. Če dvignem glavo navzgor in požrem, pa tega ne občutim. Star sem 22 let, nisem kadilec, alkohola tudi veliko ne spijem, mogoče 1-2x na mesec, še to ne vsak. Kašljal v tem času nisem nikoli, hripavega glasu tudi nisem imel razn mogoče prvi dan ob prehladu. Kakšno Vaše mnenje? Bodo pri ORL pregledu odkrili če je kaj resnejšega oz kdo bi lahko to sploh opazil? Se splača plačati ORL in tako prekočiti vrsto, ki jo morem čakati pri rednem pregledu?
Zdravo, meni v opisu sicer nič ne deluje alarmantno, se mi pa zdi refluks, torej zatekanje želodčne kisline navzgor ena od verjetnih možnosti. Pri tem so krvni izvidi normalni, prav tako pri običajnem zdravniškem pregledu ust in žrela ni videti sprememb. Moja možnost se zdravi z zdravili proti želodčni kislini, višjim vzglavjem med spanjem, manjšimi obroki in tudi temi ne pred spanjem in še čim… Razmislita z zdravnikom še o tem. Koliko se mudi na orl ne želim ugibati po netu, vaš opis sicer ne napeljuje na to, da bi se ful mudilo.
Lep pozdrav
Najprej najlepša hvala za odgovor!
Sem si prebral nekaj o refluksu. Sicer tam nikjer ne omenja bolečega grla in težav s požiranjem? Bi sicer ORL lahko odkril kaj več, kot družinski zdravnik?
Naj dodam še to. Začetek bolečin v grlu, katere sem opisal, se je začel ob omenjenem času, zjutraj, po noči pitja alkohola in pa po eni pijači, ki je bila tako mrzla, da je kmalu nisem mogel spiti. Naj povem tudi to, da se je boleče grlo in sedaj tale občutek “zatikajočega hrustanca” pojavil prejšnji teden, spet po pitju alkohola. Mogoče so to zgolj naključja, vendar se mi zdi prav da omenim še to. Bezgavke na vratu imam pa mogoče ves čas malo otečene, zdaj v zadnjem tednu malo bolj. Pomislim sem tudi da je kaj z mandlji narobe, glede da sem na desni strani opazil par belih pik in pa se danes zbudil z bolečino ravno v bližini mandljev. Vsako toliko začutim nekakšen pritisk v med spodnjim delom grla (tam kjer se hrustanec že konča) in prsmi, vendar niti ne vsaki dan, se mi zdi da se to pojavlja šele zdaj par dni, ko se bolj obremenjujem s tem da bi bilo kaj nevarnejšega,..
Se pravi niti ORL ne more dokončno odkriti kaj je narobe?
Kot sem že rekel. Sam bi najprej rad odpravil dvom, da ne gre tu za kaj rakavega. In kot sem povedal, moti me predvsem ta kot “hrustanec” ki poči oz ne vem kako bi se izrazil ob požiranju. Če pa gledam proti stropu in požrem ne pride do tega. Pri refluksu, mislim da kakšnega takega simptoma ni nikoli, ali pač? Vem pa da Vi več kot takšne napovedi ne morete dati preko interneta.
Orl že izključuje dogajanje v delu, ki ga je tam možno pregledati. Pokanje bi bolj pripisoval premikanju struktur grla pri požiranju in preskakovanju dela mehkih tkiv preko kakšne izmed izboklin. Bolj verjetno se mi zdi, da preskakovanje z bolečinami ni povezano.
Lep pozdrav
Aha, super. Potem res najboljše da obiščem ORL in raskiram teh 50€ oz kolikor in rešim vsaj ta dvom, ki je najhujši. Čudno mi je da se je to pokanje pojavilo ravno sedaj, mogoče bi bilo to zgolj naključje ja, če je to kar ste rekli, kako se da to odpraviti? Pojavlja se namreč samo pri normalnem požiranju. Če požrem na hitro, kot da bi kakšno tableto, se mi to v grlu ne preskoči.
Aha, upam da je to tudi razlog in da so moje skrbi zaman. Samo še ena stvar. V zadnjih 3 dneh so se mi simptomi čisto spremenili v primerjavi z zadnjimi 2 meseci. Poleg “preskakovanja” v grlu, sem 2 dni nazaj zelo pekoče grlo in ustno votlini, kot da bi res kaj pekočega jedel skozi cel dan. No včeraj je ta občutek skoraj da ponehal. Danes pa imam nekakšen čuden občutek kot da bi me nekaj stiskalo, še malo pod predelom glasilk, nakar me vsako toliko tudi prisili, da enkrat zakašljam. Apetita za jest v zadnjih dveh dneh sploh nimam. Bolečin v grlu nimam, omenjenega pritiska, pod predelom glasilk. Na ORL sem se že naročil.
Pozdravljeni,
za vas imam eno vprašanje in sicer med obrokom sem mi včasih “zatakne” hrana v grlu, ko zaspim se mi zaleti slina ter me s kasljem zbudi, to že traja nekaj let. V zadnje case pa sem opazil da ko z roko premikam Adamovo jabolko levo-desno nekaj ”klikne” v grlu. Kot da bi sklep preskakoval.
Star sem 35 let, ne kadim obcasno pijem pivo, mami je imela raka debelega crevesja. Drugace sem zdrav. Nimam nobenih težav oziroma simptmov.
Hvala in lep pozdrav
Zdravo, če jeste v miru, primerno prežvečene in velike grižljaje, ni pravega razloga, da bi se vam zatikala hrana v požiralniku in mislim, da bi bil koristen pregled. Za zaletavanje sline med spanjem bi najprej pogledal, v kakšnem položaju se to dogaja, predvidevam, da ne pri spanju na boku ali trebuhu?
Lep pozdrav
Kar se tiče spanja, to se dogaja ko ležim na in dodam kakšen dodaten vzgavnik več, drugace ne. Glede hrane bi pa povedal tako, da se po navadi zataknejo večji ne dovolj prežvečeni kosi (predvidevam da prehitro jem, kakor tudi to da mi manjka kakšen zob). Zgoraj sem omenil, mi sploh ne predstavlja nobene težave, malo je moteče ko tako občasno preskakuje, prav zaradi tega ne vem ali je sploh smiselno obiskati osebnega zdravnika. Ker če razumete srbo- hrvaško predvidevam da je to to ( je zelo podobna zadeva pri meni), kar sem našel še na enem forumu:
“za vrijeme gutanja krikoidna hrskavica larinksa (larinks=grkljan, koji je sastavljen od nekoliko hrskavica), koja je, dok je lumen ždrijela prazan, u kontaktu sa sluznicom iznad vratne kralješnice, se pomiče preko trupova vratnih kralješaka te, ukoliko se koncentrirate, možete osjetiti opisano preskakanje. Ljudi pod stresom često opisuju slične simptome (najčešće navode osjećaj knedle u grlu)”
Lep pozdrav
Branko
Tisto preskakovanje je pogosto in nič kaj sumljivo. Pri zaletavanju sline pri spanju na hrbtu z dvignjenim vzglavjem ne vidim nujno česa sumljivega, saj lahko zateka tja… Pri 35 letih starosti bi bilo vredno razmisleka, zakaj vam paše spanje v takem položaju (torej z dvignjenim vzglavjem). Pri jedi pa seveda predlagam počasen tempo in temeljito žvečenje, pa seveda zdravnika, če bodo kljub temu težave.
lep pozdrav