Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Pediatrija Pediatrija Težko odvajanje blata pri otroku

Težko odvajanje blata pri otroku

Dober dan!

Moja sodelavka ima 8 mesecev starega fantka, ki pa že kar nekaj mesecev težko odvaja blato, se pravi kaka. Šla je k zdravnici, ta ji je rekla da to ni nič takega , da se mu bo že porihtalo in da mu naj da na tešče Donat Mg. Ali mislite, da je to normalno za tako majhnega otroka? Je pa tako hudo, da mu že s vatirano palčko po ritki vrta, da lahko vsaj malo kaka. Revež kar naprej joka. Kaj mislite, da še lahko naredi?. Naj povem, da njegova osebna zdravnica ni pediatrinja ampak splošna zdravnica. Ali bi bilo dobro, da jo da na preglede k pediatrinji?

Najlepša hvala za odgovor in lep pozdrav, Saša.

Draga Saša,

Vesela sem, da ste dobra prijateljica in postavljate vprašanja namesto mamice, ki ima dojenčka z zaprtjem. Vendar bi vas prosila, da mi mamica sama posreduje več podatkov, oz. da jo prosite za naslednje podatke:
*Ali je deček dojen ali je na prehrani z adaptiranim mlekom?
*Kaj poleg mleka še uživa? Pri osmih mesecih, naj bi užival že jogurte, skuto, zelenjavo, sadje, polnozrnata žita.
*Podatek, koliko mesecev že traja zaprtje.

Generalno lahko rečem, da ni normalno, da mora otroku z vatirano palčko odstranjevati blato iz črevesa in skrajni čas je, da se nekaj ukrene. Pri dojenem otroku takšno zaprtje, kot ga opisujete ni običajno, prav tako pa tudi ne pri zalivanem otročku, ki dobi dovolj hrane in tekočine. Po dopolnjenem šestem mesecu v otrokovo prehrano začnemo uvajati zelenjavo in sadje, v sedmem mesecu jogurt in skuto.
Od jogurtov uvajamo jogurte s probiotičnimi kulturami (Ego, LCA, Bifidus…), od skut pa polnomastno skuto, v katero sami zamešamo sadje. Nikoli ne dodajamo sladkorja, ne v sadje, ne v sadne sokove, ne v kompote, saj ima sadje samo svoj lastni sadni sladkor. Po šestem mesecu v prehrano začnemo uvajati tudi žita, in sicer: oves, ajdo, proso, piro, koruzo, ječmen, riž. Vse žitarice pripravimo tako, da jih skuhamo na vodi, če je potrebno delno zmiksamo in dodamo adaptirano mleko. V starosti osem mesecev lahko počasi v prehrano dodajamo tudi stročnice, ki jih pasiramo (fižol, grah, leča, čičerika). Od mesa dvakrat tedensko serviramo zajčka, purana, piščanca in telička. V devetem mesecu dodamo tudi belo ribo. K zelenjavi vedno dodajamo hladno prešano olivno olje, sončnično olje, repično olje.
Nikoli pa ne smemo pozabiti na dodajanje dodatne tekočine v obliki vode med obroki.

Prehrana, ki sem jo navedla je pestra, zdrava prehrana, ki zagotavlja otroku normalno rast in razvoj, dovolj balastnih snovi, da se vzpostavlja normalna peristaltika in s tem normalno iztrebljanje mehkega blata.

Če osemmesečni dojenček, za katerega sprašujete uživa tako hrano, a je kljub temu zaprt, kar pomeni, da blato težko izloča, oz. da je blato trdo in zbito, potem je lahko vzrok v tem zaprtju bolezenske narave in je seveda nujno, da otrokova zdravnica napoti otroka na dodatne preiskave.

Kaj bi lahko bil vzrok za tako zaprtje lahko samo navedem, ne morem pa še nič zagotovo potrditi. Lahko gre morda za preveč napeto analno krožno mišico, ki se ne zna pravilno relaksirati. Lahko gre za razpoke ob zadnjični odprtini, ki močno bolijo ter občasno krvavijo, in otrok zaradi bolečine odlaša s kakanjem. Lahko pa gre za t.i. obolenje aganglionarni megakolon ali Hirschsprungovo bolezen, ki pa jo je potrebno dokazati s preiskavami. Najpogostejši vzrok pa je vedno nepravilna prehrana in premalo tekočine.

Svetujem da, da se mu ponudi kompot in suhih sliv, ki deluje lepo odvajalno, k jutranjemu obroku žitaric naj se mu doda kavno žličko otrobov. Naj se mu ne daje banan, korenčka, riža, čokolade in čokoladnih izdelkov. Sploh naj se otrok ne bi srečal s čokolado in izdelki iz nje vsaj do drugega leta starosti. Kasneje naj se otroku v vsakem primeru uredi prehrana, kot je opisano zgoraj, če pa se prehranjuje kot sem opisala in ima kljub temu težave, naj se napoti na nadaljnje preiskave na Pediatrično kliniko, oziroma pristojno bolnico s pediatričnim oddelkom.

New Report

Close