Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Drugo Astma in druge pljučne bolezni Težko dihanje pri vsakdanjem naporu

Težko dihanje pri vsakdanjem naporu

Spoštovani!

Stara sem 29 let, nekadilka in redno se ukvarjam s športom. Sicer imam že eno leto postavljeno diagnozo astme, zaradi katere prejemam terapijo z Alvescom (80mg). Stanje je bilo do pred enim mesecem še kar vredu, sedaj pa gre vse samo še navzdol. Vzrok te astme naj bi bila velika količina plesni v spalnici, kjer sem spala 1 leto. Tudi test na spore in plesni na koži, je bil pozitiven in poleg tega imam še alergijski rinitis. Sedaj pa me je strah, ker imam ponoči napade zelo težkega dihanja, z občutki kot da sem v 9. mesecu nosečnosti. V pljuča ne prejmem dovolj zraka. Tudi oksigenacija krvi je bila na pregledu krvi, decembra 2013 oslabljena. Na pregled pri pulmologu sem naročena ponovno čez en mesec. Mene pa zanima, če bi šlo iz mojih simptomov lahko za kaj hujšega? Že hoja po stopnicah mi povzroča težko sapo. Kako izgleda test, ki dokazuje, da se v pljučih nahajajo spore plesni in ali je sploh možno takšne vrste plesni odstraniti iz organizma? Zelo sem zaskrbljena, ker ne morem več opravljati osnovnih opravil, kjer se samo malo zadiham.

Hvala za odgovor in Lep pozdrav!

Spoštovani,

glede na opis se mi zdi najbolj verjetna diagnoza neurejena astma. To pomeni, da verjetno trenutno ne prejemate toliko zdravil za astmo, ki bi dovolj zavrla astmatsko vnetje. Če še vedno prejemate le 80 mcg Alvesca dnevno, predlagam, da odmerek povišate na 360 mcg 2 x dnevno. Torej, da vzamete 4 vdihe zjutraj in zvečer. Pomembno je, da iz stanovanja odstranite plesni. Potrebno je tudi skrbno spremljanje stanja astme. Pulmolog mora biti pozoren na kazalce, ki bi lahko kazali na razvoj alergijske bronhopulmonalne aspergiloze.

Lep pozdrav, Mihaela Zidarn

Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo, GOLNIK University Clinic of Respiratory and Allergic Diseases, Golnik, Slovenia http://www.klinika-golnik.si/

I Domišljija je pomembnejša od znanja. Znanje je omejeno, domišljija pa poganja svet. Albert Einstein I Naročilo na ePosvet: https://med.over.net/svetovalec/andreja-verovsek I

Najlepša hvala za vaš odgovor, pogovorila se bom s svojim pulmologom v zvezi z astmo. Kar pa zadeva bronhopulmonalno aspergilozo pa bi želela vprašati, če ti postavijo to diagnozo … ali je sploh možna ozdravitev, ker se plesni zelo hitro širijo. Ravno zaradi tega sem najbolj zaskrbljena.

Lep pozdrav!

New Report

Close