Težko diham skozi nos in je ukrivljen, zaletela sem se v zaprta steklena vrata
Pozdravljeni,
opažan, da težko diham skozi nos in je ukrivljen nos, namreč že 3 mesece je minilo odkar sem tekla sem po stopnicah, zaletela sem se v zaprta steklena vrata in se udarila direktno v nos. Kri je tekla, ampak se je tudi ustavila. Imela sem vse zateceno. Bila sem na urgenci, kjer me je pogledal kirurg in na podlagi pregleda odredil RTG slikanje nosu, kost je bila počena. Na ORL so tudi pogledali. Ampak nos je bil takrat raven. Ne razumem, zakaj se je potem postopoma začel ukrivljati, tako da je zdaj očitno štrleča ena kost. Na isti strani kot težko diham skozi nos. Postaja moteče, namreč sem zelo športna.
Lepo prosim za odgovor.
Hvala!
Pozdravljeni,
še posebej pri mlajših osebah gre lahko za “green stick” zlom, ko se pokostnica ne pretrga, kost se ukrivi / zalomi. Šele sčasoma se deformacija kosti bolj pokaže. 3 mesece po poškodbi naravnavanje zlomljenih kosti žal več ne uspe, saj je zlom zaraščen in preko zloma je narejen kalus – to je brazgotinica oz. celjenje kosti.
Svetujem vam masažo mesta zloma do bolečine vsaj 2x na dan s prsti in katerokoli mastno kremo, morda se bo kalus še nekoliko zgladil in zmanjšal. Prav tako se bo morda dihanje skozi nos v naslednjih mesecih še nekoliko izboljšalo.
V primeru, da bi deformacija ostala in bo dihanje še ostalo oteženo po 9 do 12 mesecih po poškodbi, v poštev pride operacija – rinoseptoplastika.
Lp,