Težke kovine in dojenje
Pozdravljeni,
sem mamica 3 mesečnega sinka. Zavedam se, da trpim za blago OKM, ki je po predhodni izgubi hčerke v 7.mesecu nosečnosti in sedaj po rojstvu sinčka še toliko bolj izrazita.
Naj vam povem kaj me zadnjih nekaj dni precej muči. Odkar imam sinka pogosto jem kosilo pri tašči za kar sem zelo hvaležna. Opazila sem, da za peko hrane uporablja ponev, ki je precej zdrgnjena, vprašala sem jo iz kakšnega materiala je in je rekla, da je iz teflona. V tistem momentu nisem zmogla tašči povedati, da je uporaba take ponve zdravju škodljiva, ker mi je v njej ravno spekla meso in bi jo lahko s tem zelo užalila.
Skrbi me, ker sem večkrat jedla hrano, ki je bila v pripravljena v tej ponvi. Sina polno dojim, bojim se, da bi te snovi kakorkoli poškodovale njegove možgančke (avtizem ipd.).
Je moj strah pretiran in neupravičen?
Hvala za vaše mnenje.
Lep pozdrav
Zelo redke gospodinje dobro teflonsko ponev, ki ima sicer že nekaj opozorilnih rezov in luknjic, a odlično peče (in to brez obilice maščob, ki so bolj nevarne kot nesrečni teflon), vrže stran. Tudi sama sodim med takšne kuharice – res je dno ponve “ranjeno”, a se ne lušči “v plahtah”, ki bi bile potencialno nevarne, če bi jih jedli v velikih količinah in prežgane. Pa še to ne v smislu motenega razvoja osrednjega živčevja pri dojenem otroku, ampak kvečjemu našemu črevesju, kot možen kancerogen.
Strah je torej res pretiran – da pa ne bo ostal, svetujem, da skupaj z možem (njenim sinom) tašči za božička poleg čokolade kupita novo teflonsko (ali kakšno še boljšo) ponev.
Res imate srečo, tašč, ki bi vsak dan z veseljem in dobro kuhale tudi za mlade, namreč ni prav veliko!
Lep pozdrav,
Si jo kar predstavljam, ponev namreč. Pa vseeno ne vidim razloga za skrb. Milijoni gospodinj uporabljajo takšne, pa gre njihovim družinskim članom (tudi dojenčkom) odlično. V razliko od tistih, ki se hranijo s sendviči in Coca-Colo ali mastno hrano iz fritez.
Si pa tudi predstavljam, da tašča nad darilom ne bo tako navdušena, kot si predstavljate. In se zna zgoditi, da bo še vedno kuhala v stari, dobro preskušeni ponvi :-). V tem primeru bo moral vaš dragi pokazati diplomacijo in jo na nežen način prelisičiti.
Srečno,