Najdi forum

Težja duševna diagnoza in služba

Pozdravljeni!

V rosnih letih sem doživela epizodo psihoze. Velik vpliv na to je imel verjetno očetov alkoholizem in življenje v stalni zaskrbljenosti kaj se bo zgodilo.

Kljub bolezni sem dokončala pedagoško izobrazbo. Nekako sem upala, da se mi bo uspelo zaposliti kot učiteljica. Vendar se je to vedno bolj oddaljevalo. V mislih se mi je pojavila misel kaj pa če mi ne bodo dovolili delati v šoli zaradi moje zdravstvene preteklosti. in tako se je res zgodilo, ko sem se hotela zaposliti v vrtcu kot pomočnica vzgojitelja za kar sem se dodatno izšolala. Zdravnik je bil oster, da tega jaz ne bi smela delati. Delo sem potem vseeno opravljala nekaj mesecev. Vendar sem bila v tandemu z vzgojiteljico, ki ni imela čuta do otrok. V igralnici je bila taka, pred starši čisto drugačna. iz tedna v teden sem se izčrpavala. Nakar je nekega dne v navalu čustev ona eksplodirala, rekla, da sem jaz kriva, da otroci ne obogajo in stresla za glavo še ne enoletnega otroka. Tega nisem zmogla zaupati ravnateljici, saj me je zaradi mojih zdravstvenih težav ignorirala. Odločila sem se pustiti službo. Našla sem novo v bližnji občini. Imela sem deljeni delovni čas. Zbujala sem se ob nemogoči uri in komaj sem zmogla tisto leto. Ponovno sem zaradi tega, ker sem se bala delati z določenimi vzgojiteljicami in ker se nisem počutila dovolj močno pustila tudi to službo. Odločila sem se da ne bom nikoli več delala v vrtcu, čeprav so me nekatere srčne vzgojiteljice spodbujale naj ostanem saj imam čut do otrok.

Potem se mi je zgodila veza s fantom, ki je z menoj zelo lepo ravnal. Bila sva kot v pravljici. Tisti čas, ko sem bila ob njem nisem imela službe. Po nekaj mesecih se je na vrat na nos odločil, da me zapusti. Na plano je prišlo tudi njegovo zatekanje v alkohol. Ta razhod me je tako šokiral, da sem drugič pristala v psihiatrični bolnici. Par ur sem bila psihotična. Ko sem se naspala sem takoj prišla k sebi. Vendar so mi takoj dali diagnozo shizofrenija neopredeljena. te diagnoze sem se vedno najbolj bala.

Po odhodu iz bolnice sem par mesecev okrevala nato pa sprejela delo prek javnih del, ki mi je ustrezalo in me ni toliko obremenjevalo.

Delo se je po nekem obdobju žal zaključilo. Po letu in pol prebolevanja tega fanta sem spoznala drugega. Nepremišljeno sem skočila v zvezo z njim. imela sva se zelo lepo. Vmes sem zamenjala dve službi. Eno v šoli, kjer sem delala brez zdravniškega in eno v trgovini, ki pa mi je bila res prenaporna.

Nekako sem se čutila primorana na hitro najti novo službo. Tudi zaradi občutka, da me ne bi pri fantu čudno gledali. Sprejela sem službo osebne asistentke. na začetku je bila služba idilična. Vendar so se sčasoma pokazale “gnile” stvari. Uporabnica je začela prikrito hoditi po meni. Jaz pa ji že v začetku nisem postavila meje. Name je preložila vso svojo bolečino. Služba je začela vplivati na moje psihično počutje, kar je vplivalo na moj odnos s fantom. in tudi ta ni zmogel moje občutljivosti in me je zapustil. Jaz sem nadaljevala s to službo. Vendar se je ta gospa zadnje dni začela zelo grdo obnašati do mene. V navalu jeze bi najrajši zakričala in šla. Bojim se svoje jeze in se ne znam nekako umirjeno in asertivno postaviti zase. Ta služba mi je posrkala energijo in razmišljam, da bi jo pustila zavoljo svojega duševnega zdravja.

Pojasnila sem nekaj stvari. Veliko je še stvari, samo jih nisem znala stlačiti v ta opis.

Kaj mi svetujete in hvala za odgovor 🙂

Samo prijavljeni uporabniki lahko vidijo priponke.

Pozdravljeni,

zgodba, ki ste jo delili, kaže na vašo izjemno moč in vztrajnost kljub številnim izzivom, s katerimi ste se soočali. Glede na vaše izkušnje se zdi, da ste večkrat doživeli situacije, ki so bile čustveno zelo obremenjujoče in so imele vpliv na vaše duševno zdravje. Vaši opisi kažejo na občutljivost in močan čut do drugih, ki je hkrati vaša prednost, a včasih lahko vodi tudi v težave, ko se znajdete v zahtevnih ali toksičnih situacijah. V takšnih primerih je postavljanje meja in samozaščita izredno pomembna.

Videti je, da ste zelo predana in srčna oseba, ki se trudi delati dobro in pomagati drugim. Vendar je ključnega pomena, da najdete način, kako lahko te kvalitete izražate, ne da bi pri tem žrtvovali svoje duševno zdravje. To vključuje iskanje dela, ki vam omogoča, da izkoristite svoje sposobnosti in strast, hkrati pa ne predstavlja prevelikega bremena ali stresa.

V marsičem si lahko pomagate sami, bi vam pa vseeno svetoval obisk psihoterapevta. V psihoanalitični psihoterapiji bi delo s terapevtom vključevalo raziskovanje vzorcev, ki vplivajo na vaše trenutne odnose. Romantični odnosi so lahko še posebej intenzivno področje, kjer se pretekle izkušnje manifestirajo. Vaše izkušnje, kot je očetov alkoholizem in življenje v stalni zaskrbljenosti, so verjetno močno zaznamovale vaše dojemanje odnosov in varnosti. To lahko vodi do občutkov strahu, negotovosti ali celo ponovitve preteklih bolečin v romantičnih odnosih. Terapija bi se osredotočila na razumevanje, kako vaše pretekle izkušnje vplivajo na vaše trenutne odnose, in vam pomagala razviti boljše razumevanje sebe, svojih čustvenih potreb in kako lahko zgradite zdrave, podporne odnose.

Pomembno je, da si dovolite čas in prostor za razumevanje in celjenje teh ran. To lahko pomeni odkrivanje in izražanje bolečih čustev, učenje postavljanja zdravih meja in razvijanje boljšega občutka za lastno vrednost in potrebe. Z delom na teh področjih lahko postopoma gradite bolj zdrave in izpolnjujoče odnose, ki so osvobojeni bremen preteklosti.

Vsekakor je pomembno, da poslušate svoje potrebe, se naučite postavljati meje in se ne bojite prositi za pomoč, ko jo potrebujete.

S prijaznimi pozdravi,
Miha Štrukelj

Mag. Miha Štrukelj, Psihoanalitični psihoterapevt v Ljubljani, Link: Psihoterapija Štrukelj

New Report

Close