teževe s hormoni
Pozdravljeni,
stara sem 31 let in že od najstniških let dalje imam teževe s hormonskimi motnjami. Pri kakih 16., 17. letih so se mi pojavile močne akne, mastni, izpadajoči lasje, prevelika poraščenost – dlake mi rastejo po vratu, okrog prsnih bradavic in po trebuhu do popka – močne in črne, drugod sem poraščena povprečno, morada celo manj kot druge ženske. Tudi teža se mi je takrat praktično čez noč precej povečala (od 5 do 10 kg), ker pa sem bila pred tem zelo suha, je moja teža še vedno v mejah normale. Res pa je, da se aktivno ukvarjam s športom in se kolikor toliko zdravo prehranjujem. Pojavila se mi je tudi večna utrujenost in teževe s koncentracijo, ki sem jim šele kasnej pripisala hormonske vzroke. Osebna zdravnica me takrat ni hotela nikamor poslati, niti mi dati kakih zdravil – rekla je, naj pač hodim h kozmetičarki. Žal sem se takrat sprijaznila s svojimi teževami, ki trajajo še danes.
Kaki dve leti nazaj mi je (nova) splošna zdravnica postavila diagnozo hormonske motnje – zaradi ponavljajoče se slabokrvnosti, ki naj bi bila posledica nerednih, močnih menstruacij (menstruacije so sicer vsak mesec, vendar nikoli popolnoma točne – vedno mi nekaj dni prehiteva ali zamuja). V tistem času sem tudi zbolela za rakom dojke. Ker je bil hormonsko odvisen, so mi poleg ostalih terapij, ki sem jih že zaključila, predpisali tudi hormonsko zdravljenje (nolvadex in zoladex). Ta zdravila naj bi jemala 5 let. Z njimi so me spravili v začasno menopavzo. Terapijo prenašam precej dobro – na začetku sem imela nekaj težav z oblivi, sedaj tudi tega praktično ni več. Tudi slabokrvnost se ne pojavlja več, odkar sem brez menstruacij (približno leto in pol). Ostale nevšečnosti pa so ostale: prevelika poraščenost, akne, mastni lasje. Najbolj me moti utrujenost in slaba koncentracija.
Po simptomih sklepam, da imam preveč moških hormono. Ultrazvok je brez posebnosti. Zanima me, kaj se da narediti? Vem, da do konca življenja (zaradi hormonsko odvisnega raka) ne bom smela jemati nobenih hormonskih tablet. Rada pa bi vsaj odkrila vzroke svojih težav in morda poskusila z alternativo. Kam naj se obrnem za pregled hormonov – me na pregled lahko napoti ginekolog ali se da do endokrinologa priti tudi samoplačniško? Katere hormone si naj dam pregledati?
Upam, da nisem bila predolga. Hvala za odgovor in veliko uspeha še naprej. Sonja
Pozdravljeni!
Vaš ginekolog vas lahko napoti na pregled hormonov. Zelo mi je žal, ker ste tako mladi prestali hudo bolezen.
Tako za akne, kot za poraščenost svetujem lokalno terapijo kože z lasersko metodo. Danes so šamponi tako kvalitetni, da tudi vsakodnevno umivanje las ne more škoditi.
Za koncentracijo in utrujenost pa svetujem obisk strokovnjaka, npr. psihoterapevta, ki vam bo pomagal s tehnikami za koncentracijo in premagovanje utrujenosti.
Želim vam veliko sreče.
Lp., Sabina Senčar.