Težaven oče
Oče je star 71 let. V zadnjih nekaj letih domači opazimo, da se je bistveno spremenil, a smo to pripisovali »starosti«.
Glavne spremembe so:
– »nima meja« – ima občutek, da lahko komurkoli reče karkoli, brez kakršnegakoli občutka za sočloveka, ker je odziv ljudi ponavadi negativen, govori, da »se le heca«, da nihče nima smisla za humor, da ga nihče ne razume … zaradi tega je že precej okrnil svoje socialne stike, ker ko pa se najde nekdo, ki »mu da kontra«, se pa skrega
– Čustvena nihanja – vidi človeka oblečenega v črno, ko govori z zdravnikom in plane v jok, da mu je pa gotovo kdo umrl … človeka, ki ga je videl, ne pozna
– Večkrat »zadrema« med pogovorom, ker občasno prespi del pogovora, je prepričan, da ostali družinski člani ves čas proti njemu kujemo zaroto, ščuvamo proti njemu vnuke …
– Ne zna več z denarjem … ne zna npr. pripraviti 5,25 EUR … lahko pripravi 50 centov, ali 50 EUR
– Ima sladkorno bolezen … zanj ne velja nobena dieta, na pregledih laže, da se drži diete, vendar pa se mu raven sladkorja vztrajno viša, razen ko je bil hospitaliziran in ni prišel do sladkarij in je imel raven sladkorja normalno
– Tresavica rok … komaj še drži skodelico kave, težko naliva iz steklenice v kozarec … ravno tako noče več npr. na roko napisati kakšen obrazec, ker izredno težko piše
– Vedno prepričan, da ima vsaj eno smrtno resno bolezen … kar naprej na internetu išče podatke o težavah, ki jih nato dobesedno predstavi zdravniku … kljub temu, da ima krvne izvide dobre, je prepričan, da ima težave s ščitnico in si želi operacijo
– Prebavne težave… menjajoča obdobja driske in zaprtosti
Kljub vsem težavam, pa na obisku pri zdravniku vedno izredno dobro odigra vlogo bolnika, in zdi se mi, da s temi obiski preobrača pozornost na vse druge križe in težave.
Zavedam se, da ga mogoče pestijo težave zaradi starosti, a glede na njegovo obnašanje si težko priznamo, da je postal izredno težak, nesramen in zloben. In ko sem našla forum, se mi zdi, da ga najdem skoraj v vsakem opisu o demenci.
Zanima me, kaj lahko zdaj storimo domači? Gremo do osebnega zdravnika sami in mu opišemo zgornje težave in potem zdravnik sam postane bolj pozoren?
Zdi se mi, da možnost, da gremo do zdravnika skupaj z očetom ne bo izvedljiva, saj bo spet prepričan, da gre za zaroto proti njemu …
Forum je zaprt za komentiranje.