Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Maksilofacialna in oralna kirurgija Težave z zobnimi vsadki

Težave z zobnimi vsadki

Spoštovani,

na vas se obračam po nasvet, težavo imam z zobnimi vsadki in prevlekami. Spodaj desno sem prej nosila mostiček na zadnjih 4 zobeh-zadnji nosilec je bil modrostni zob.
Tako da sem dobila 2 vsadka in nato na vsakega svojo prevleko. Zadeva pa je, da imam od takrat stalne težave; bolečino in grozen gnojen vonj. Kot da bi mi zadnje prevleke preveč obremenjevale dlesen, ki ni videti rožnata, ampa skozi temna. Vonj spominja na resno vnetje, pa tudi bolečina. Ker sem delala pri znanemu kirurgu zadevo, sem toliko bolj razočarana, saj se na ortopanu nič ne vidi.
Kaj je lahko vzrok? Ne morem obdržati take rešitve, saj imam tak zadah, da tudi temu primerno diham, ko govorim.
Prav tako mi iz krone nekako štrli dlesen ven. Težko opišem situacijo, ampak subjektivno je tako, da mislim, da krone ustvarjajo svoj pritisk. Tudi hrano težko čistim, saj gre pod vsako krono (pod oba vsadka). Meni so se vsadki pokazali kot zelo slaba rešitev.
Vaše mnenje je res dobrodošlo.

Pozdravljeni. Predvidevam, da ste razočarani, ker imate težave, kljub temu, da ste bili operirani pri priznanemu kirurgu in ne zato, ker se na ortopanu ne vidi vzroka vaših težav.
Uspeh implantološkega-protetičnega zdravljenja je odvisen od več dejavnikov, V prvi vrsti je seveda pomembno, kako je bila izvedena operacija, kakšni materiali so se uporabili, predvsem pa, kako je bil narejen celoten načrt zdravljenja. Potem sledi protetično zdravljenje, kjer so spet pomembni načrt, terapevt, tehnik, materiali… Ni tako dobro izvedene kirurgije, da je ne bi mogla pokvariti slabo izvedena protetika. Za uspeh so najprej torej odgovorni kirurg, protetik in tehnik, vse mora biti izdelano oziroma izpeljano ustrezno vsakemu pacientu posebej.Potem pa je pomembno tudi, da pacient vrhunsko skrbi za higieno in redno (vsaj dvakrat letno) obiskuje zobozdravnika, ki je izdelal protetiko. Če so težave ob implantatih posledica neustreznega kirurškega zdravljenja, potem se običajno pokažejo zelo kmalu, v prvih 6 ali 12 mesecih po vstavitvi implantatov. Ni pa nujno seveda, Sicer pa do težav lahko pride zaradi različnih vzrokov in prav je, da se jih prepozna in odpravi. Če imate zaenkrat vnetje omejeno samo na dlesen in kost ob implantatih še ni prizadeta, potem imate srečo in ukrepati mora v prvi vrsti protetik in ne kirurg. Prav pa je, da za vaše težave vesta oba in se skupaj dogovorita, kako naprej. Dejstvo pa je, da nimam smisla, da odgovore iščete na spletu, ampak morate čimprej obiskati svojega zobozdravnika oziroma protetika in se z njim dogovoriti, kako naprej. Lepo vas pozdravljam, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

Spoštovani!

Obračam se na Vas z vprašanjem in sicer:

Popravilo zob z inplantati po radikalni prostatektomiji, pljučni emboliji takoj po operaciji in obsevanju?
Ali bi znal imeti kake zaplete, če mi vgradijo impantate kjer nimam zob?
Zobe sem redno popravljal, z velikimi stroški in sedaj nimam druge izbire ali delno protezo ali usadke. Moja bojazen je ali bi lahko imel kake zaplete zaradi prebolelega raka na prostati in pljučne ebolije pred 4 leti. Pijem Marevan (še eno leto) in PSA po operaciji in obsevanju je stabilen in znaša 0,005. Star sem 68 let in v dobri kondiciji.

Za vsadke sem dogovorjen z dr. Pejakovičem iz Banja Luke.

V naprej hvala za odgovor in lep pozdrav!

Pozdravljeni. Super je, da po operaciji dobro okrevate in glede tega ni nobenih zadržkov za vstavitev implantatov v čeljustnici. Kirurg, ki vas bo operiral, pa mora vedeti, kakšna so priporočila glede antikoagulantnega zdravljanja z Marevanom in temu ustrezno prilagoditi zdravljenje. Vso srečo in lep pozdrav, David Dovšak

********************************************* David Dovšak, maksilofacialni kirurg Dentalni kirurški estetski D center Rakuševa ulica 6 SI – 1000 Ljubljana T: 030 643 693 E: [email protected] www.d-center.si

New Report

Close