Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Stomatologija Splošna stomatologija težave z zobmi s tanko sklenino

težave z zobmi s tanko sklenino

Spoštovani!

Na Vas se obračam z naslednjim problemom, in sicer gre za moji zgornji enici. Moji zobje imajo očitno zelo tanko sklenino, poleg tega pa naj bi imela tudi napačen griz, kar je med drugim privedlo do krušljivih in tankih zgornjih enic (zato so mi pri skoraj vsakem obisku zobozdravnika brusili nastalo “žagico” na teh dveh zobeh, zato sta verjetno tudi krajša, kot bi lahko bila), ki mi jih je zobozdravnica pred ca. 10 ali 15 leti (sicer sem stara 29 let) zato spredaj “premazala” z nekakšnim premazom ali smolo, ki se je hitro strdila. Stanje je bilo boljše tako z estetskega (namreč na nekaterih mestih sta bila že dobesedno prosojna) kot funkcionalnega stališča, saj sta postala bolj trdna. Sedaj pa opažam, da se mi ta premaz na robovih začenja krušiti in se opazi prosojni zob. Bojim se, da se mi bodo ti robovi zob ob premočnem ugrizu odlomili. Ali je možno samo “doštukati” odpadli premaz ali ga bo treba v celoti odstraniti in obnoviti? Je za ohranjanje funcionalnosti zoba boljši ta premaz ali recimo luske? Če se ne motim, bi bila uporaba lusk verjetno težja, ker, kolikor vem, je treba pred namestitvijo lusk zob nekoliko pobrusiti, ta postopek pa bi po moje lahko moje tanke zobe uničil, ali ne?
Poleg tega me zanima še sledeče. Na skoraj vsakem zobu imam plombo (zadaj še amalgamske, spredaj pa bele). Na spodnjih zobeh opažam, da se med stikom bele plombe (na sprednji površini zoba) in zoba pojavlja rjavkasta obarvanost. Je to le posledica recimo pitja kave ali gre za ponovni karies? Na tistih mestih sicer ne zaznam bolečin.
Imam še vprašanje glede čiščenja zob. Moji zobje so sicer precej občutljivi, poleg tega pa še dokaj nagneteni skupaj, omenjene plombe pa zaradi povečane hrapavosti površine še dodatno otežijo dostop do medzobnih prostorov, saj se zobna nitka pri poskusu nitkanja strga oziroma jo moram povleči ven “stran od sebe,” tako da pogosto do krvi zarežem v dlesni. Je bolje na tak način nitkati zobe ali raje prepustim čiščenje zobozdravniku? No, imam pa pri vseh težavah vsaj eno “varovalko,” saj imam, že odkar pomnim, tiste “črne vence” okoli nekaterih zob, za kar ste v enem od prejšnjih odgovorov povedali, da naj bi ta pojav zmanjšal možnost nastanka kariesa. 🙂

Se opravičujem za dolgo sporočilo, vendar se je nabralo kar nekaj problemov, sama pa ponavadi predolgo odlašam z obiskom zobozdravnika.

Najlepša hvala za odgovor!

Lep pozdrav,

a.

Pozdravljeni,

glede okrušenih enic in stanja, ki ste mi ga opisovali, sklepam, da je pri vas največja napaka nepravilen griz. Potrebno bi bilo narediti analizo griza in plan posopkov; nič vam namreč ne koristijo plombe, premazi ali luske, če ne boste popravili griza, saj bo rešitev le kratkotrajna. Seveda odgovarjam spet brez kliničnega pregleda…
Na stiku bele plombe in zoba se nalagajo barvila, ki se vidijo kot rob. Če so zabarvanja večja, je morda že karies. To bo najbolje presodil zobozdravnik.
Zobna nitka sodi med pripomočke za obvezno zobno higieno. Kjer je nemogoče nitkati, je potrebno napraviti popravilo; povejte svojemu zobozdravniku.

Srečno.

*** dr. dent. med. *** Zobna ordinacija Prenadent *** tel. 040 934 000 www.zobozdravstvo-prenadent.si *** www.informacija.net/zobna-ordinacija

New Report

Close