Težave z zobmi
Spoštovani,
stara sem 32 let. Zadnjih deset let nisem imela posebnih težav z zobmi in zobozdravniki mi v tem času niso opravili nobenih posegov. Pred dvema letoma sem zamenjala zobozdravnika, ki mi je na mojo pobudo zamenjal nekaj zelo starih plomb. Tedaj pa so se pojavile težave. Levo spodaj in desno zgoraj imam zamenjani plombi, ki me ob žvečenju zelo bolita – npr., da bi z omenjenimi zobmni ugriznila v jaoblko, sploh ne smem pomisliti. Za bolečine sem mu povedala in rekel je, da mi bo – če ne bodo izginile, odstanil živce.
Zanima me, kako je možno, da se pri zobu, s katerim pred menjavo plombe nisem imela nikakršnih težav (nobenih bolečin, nobene občutljivosti ipd.), po menjavi plombe pojavi taka občutljivost, da ni mogoče storiti drugega, kot odstraniti živec, da bom splet lahko normalno jedla?
Ker imam še nekaj plomb, ki bi jih rada zamenjala, ker so stare in ker želim imeti bele, se zelo bojim, da se bo pri vseh zobeh pojavil isti problem (saj se mi je do sedaj pri dveh od skupaj treh menjav). Poleg tega načrtujem nosečnost in bi rada pred tem vsaj za silo uredila stanje svojih zob.
Prosim za vaše mnenje in nasvet.
Lep pozdrav,
Inuška
Pozdravljeni,
zobje so po menjavi zob lahko dlje časa občutljivi. Če občutljivost ne mine, lahko v zob vstavimo zdravilo, da pulpo pomirimo, ne uničimo! Predlagam, da z menjavo plomb prekinete, dokler se obstoječe stanje ne izboljša, razen če gre za odstanjevanje kariesa. Bele plombe niso vedno najboljša rešitev.
Srečno.
Pozdravljeni!
Z zobmi nikoli nisem imela težav. Toda pred kratkim sem padla (spotaknila sem se in u glavnem je večino udarca dobila moja čeljust). Prebila sem si usta in sedaj me levi podočnik nenehno boli. Zdi se, da se premika. Kaj naj naredim!? Je možno, da zob izpade, če sem samo padla in zadela vanj?
Hvala,
Katja M