Težave z zobčki
Pozdravljeni!
Že od rane mladosti imam težave z zobmi, kljub rednim obiskom zobozdravnika imam stalno karies (sem že brez treh šestic!), zobje so tudi nepravilno nameščeni, zviti (v OŠ nosila ortodontski aparat, ki je stanje nekoliko popravil). Stara bom 28 let in vedno bolj me moti izgled mojih zob, pogosto me tudi bolijo. Sedaj sem v dilemi. Najbolj me motijo namreč zgornje enke in dvojke. Enki sta namreč zviti navznoter (za kot cca 30 stopinj, mogoče malo manj), sicer zdravi. Dvojki imata še kar normalen položaj, a desna sivi oz. temni (menda je brez živca), leva je bila tudi že plombirana. Berem, da je ortodonska terapija danes mogoča tudi v mojih letih, a ne vem, če se meni glede na slabo stanje dvojk “izplača”. Ali naj se raje odločim za drugo možnost – “prevleko” enk in dvojk? Ali je škoda zdravih enk – ali jih je sploh možno s kakšnim brusenjem izravnati, da bi bile v pravilni legi? Ali imam še kakšno tretjo možnost?
Še to: Kako se “nadomesti” prazen prostor npr. šestice?
Upam, da sem razumljivo opisala svoje težave in Vas v upanju na odgovor lepo pozdravljam!
Pika
Spoštovana Pika,
svoje težave ste opisali dovolj natančo,upam le,da vam bom lahko dala zadovoljiv odgovor.Najbolje,da odpraviva vsako težavo posebej.Kar se tiče bolečin,bova s tem forumom težko kaj napravili in bo potrebno obiskati zobozdravnika…..Glede ortodontskega zdravljenja pa ste pravilno informirana,”težava” je le v tem,ker ste nekoliko “prestari” in ste za celotno zdravljenje samoplačnica.Sedaj se v ortodontiji uporabljajo tudi fiksni aparati ( “zvezdice” ),kar omogoča odpravljanje ortodontskih napak tudi nam,ki smo že malo starejši.
Glede brušenja zdravih zob boste verjetno slišali več različic,jaz osebno sem mnenja,da je tak zob najlepši in bi me zelo težko prepričali,da vam ga obrusim.Kar pa se tiče desne dvojke,ki je,po opisu sodeč,brez živca,bi bila zanjo res potrebna protetična oskrba – prevleka,da bi estetsko ustrezala.
Prostor,ki je nastal po ekstrakciji šestic,se lahko “zapolni” z mostičkom ali pa če je situacija primerna tudi z ortodontskim premikanjem preostalih zob.
Svetujem vam,da se s svojim zobozdravnikom o tem natančno pogovorite in ga seznanite s svojimi željami,da vas bo lahko napotil k ortodontu,nato pa bosta rešila še vsa estetska vprašanja.
Lepo pozdravljeni!