tezave z znojenjem
Pozdravljeni
Moj sin ima probleme s temperaturnim nihanjem. Bil je pod velikim stresom. Bil je na vseh mogocih pregledih, pa mu niso odkrili nicesar. Vsi izvidi so bili normalni. Sedaj ima probleme s crevesjem, tako da mora jesti odvajala, drugace ga napihuje. Odpadajo mu lasje po celi glavi. Najprej so se stanjsali, sedaj pa mu zelo hitro odpadajo. Star je 23 let in se zaradi tega zelo sekira. Vsakic ko si pere lase, ima polne roke odpadlih las. Zdravniki menijo da je temperatura normalna, ceprav mu niha v 24h urah med 35.0 in 37.0. Probali smo ze vse, pa mu nic ni pomagalo. Prav tako ga bolijo tudi moda, vendar bolecina ni prisotna skozi. Moda niso tecena, bil je pri urologu in ta ni nasel nobenih posebnosti. Sin se vedno trdi da ga boli in res ga boli na dotip oz pritisk. Kot sem omenila za prej, bolecina ni prisotna skozi in ponavadi se pojavi v poznih popoldanskih uram oz proti veceru. Prav tako ima tezave z znojenjem. Pred tem se je veliko znojil, sedaj pa zelo malo in le ce je pod res hudim naporom. Ko je pod naporom mu srce bije zelo hitro in rabi veliko casa da se umiri. Vcasih potrebuje srce 3-4 ure da mu pulz pade pod 100. Bil je na vseh mogocih pregledih in niso odkrili nicesar. Jaz pa menim da nekaj je narobe in dostikrat se je zgodilo, da ga zdravniki niso jemali resno in se mi zdi da niso dobro opravili delo. Kaj mislite vi?
Hvala v naprej za odgovor.
lp
Spoštovani!
Težave, ki jih navajate pri vašem 23 letnem sinu so najverjetnje posledica stresa. Verjetno gre za neravnovesje v delovanju avtonomnega živčevja. Predvidevam, da so že opravili osnovne laboratorijske preiskave (hemogram, elektroliti, lipidogram, morda TSH). Priporočam obisk pri izbranem zdravniku družinske medicine. Koristno je veliko gibanja v naravi, na svežem zraku in ustrezna prehrana.
Lep pozdrav!
Lep pozdrav.
odgovor:
moj sin je bil pri endokrinologu kjer so mu testirali vse mogoce. Vse je normalno, vendar on se vedno navaja probleme. Je sportnik in se veliko giba (cca 3-4 ure dnevno). Tezave z znojenjem ga precej ovirajo, ker takoj ko se neha gibati ga neznansko zacne tresti mrzlica. Ali je mogoce, da ceprav so THS in ostale vrednostni normalne, da gre za nekaksno okvaro v telesu. Kaj menite Dr. Pirnat?
Spoštovani!
Glede na to, da so bile opravljene preiskave v normalnih mejah, gre najverjetneje dejansko za neravnovesje v delovanju avtonomnega živčevja. Morda bi koristile vaje avtogenega treninga, oziroma druge metode sproščanja.
Lep pozdrav!