Pozdravljeni!
Že drugič se mi je zgodilo, da sem zaradi bolečin ob jemanju kon. tabletk končala v bolnišnici. Problem je da zaradi hormonskih motenj, urejanja menstruacijskega cikla, aken… potrebujem hormonsko zdravljenje s kon. tabletkami. Jemala sem že Yaz in Belaro: Yaz (etinilestradiol,drospirenon) 0,02 mg/3 mg, Belara film-coated tablet 0.03 mg/2 mg (ethinylestradiol, chlormadinone acetate). Vsakič po jemanju okoli 8-9 dni dobim grozne bolečine najprej v spodnjem delu okoli jajčnikov( vendar po pregledih trebuha in vaginalnega ultrazvoka niso našli nič nenavadnega, niti v urino in krvi). Sklepali so, da imam blago vnetje jajčnikov dobila sem 2 tableti antibiotikov in naslednji dan je bolečina nekoliko popustila v spodnjem delu. Začela pa se je bolečina v srednjem delu trebuha, okoli popka, v trikotniku, želodcu na premike pa sem čutila tudi bolečino pod rebri. Rekli so mi, da je narobe nekaj z mojim trebuhom, želodcem in ne toliko s kt. Lahko, da jih ne prenašam ker je nekaj narobe. Nisem imela driske in nisem bruhala. Imela pa sem tudi pekoč občutek, najprej kot bi 5h zadrževala vodo ali bi imela prehlajen mehur, ko je to zginilo so se podobne bolečine (kot sem že povedala) preselile drugam porti popku in okoli.
Svetovali so mi, da naj opustim kt za nekaj časa dokler ne uredim te težave, problem pa je, da jih nujno potrebujem in bi rada te čimprej rešila, če se le da.
Je mogoče kaj v sestave le teh tabletk, da mi ne pašejo in se bo dalo to podzravit. Je to kakšen gastritis…?
Odločila sem se tudi, da bom odšla na gastroskopijo in ostale preglede. Jem bol ko ne zdravo. Ne alkohol, ne kadim… saj zaradi težav pazim na zdravje. Je pa res, da ima oče težave z želodcem. Je možno jemati kt, če bi jemala kakšna zdravila za želodec, ki bi to preprečevala. Je možno, da imam kakšno vnetje ali bakterijo? Naj pa povem, da drugače nimam kakšnih groznih težav saj pazim na hrano. Če pojem kaj težkega, mastnega… pa imam včasih slabost ampak nič groznega, tudi kmalu mine in se ne da primerjat z bolečinami, ki jih dobim ob kt. Ker se mi je to zgodilo že 2x, sklepam da je zaradi kt. Te bolečine, po prenehanju in s pomočjo portibolečinskih tablet popolnoma minejo v roko 4 dni, kasneje niti tablet ne rabim vse je super. Drugače takšnih bolečin nimam. Naj še dodam, da so mi pri 4 letih rekli, da imam laktozno intoleranco vendar ne kaj posebnega in lahko 2 dc mleka oz mlečnih izdelkov na teden. Sama mleka ne pijem sploh oz. niti pol deci na teden. V teh tabletkah je sicer laktoza, vendar v zelo malih količinah. Sama tudi kdaj pojem kak košček čokolade, keksa… pa nimam problemov sploh. Z mlekom je le to če bi res vsak dan sladoled in mleko… bi imela po kakšno tedno malo slabosti ali zaprtost to je vse ali pa niti to.
Je možno takšne težave pozdravit in kako oz. se da to zdravit in omilit zadevo ali pa jemati kakšna zdravila poleg jemanja kt?
Lp,
.
pozdravljeni
predlagam da res opravite gastroskopijo – z gastroskopijo pregledamo želodec, dvanajstnik , izključimo vnetje želodca, dvanajstnika, opravimo test na bakterijo. zdravila, ki jih predpisujemo ob takih težavah, so npr Ultop, Acipan ipd. Ta zdravila lahko jemljete ob kontracepciji.
Zelo malo verjetno je, da vam povzroča težave lahkoza, ki je sestavina tablet.
lp