Najdi forum

Težave z želodcem

Spoštovani!

Zadnje čase se mi pojavljajo težave, ki jih povezujem z želodcem. Občasno so me te težave že pestile v preteklih letih, vendar se mi ni nikoli pojavila slabost…Pred kakimi tremi tedni sem se ponoči zbudila, ker me zgrabila nenadna slabost, ki pa je trajala samo nekaj minut, nato je popustila, ostal pa je nek čuden občutek v želodcu.Bruhala nisem.Od tiste noči opažam, da me včasih peče v želodcu in po požiralniku navzgor, včasih imam blage bolečine pod prsnico, včasih se mi spahuje,večkrat pretaka po želodcu.Včasih se pojavi tudi blažja bolečina v hrbtnem delu..Slabost se je ponovila v treh tednih cca 4x, bruhala nisem.Naj povem, da sem trenutno oz.zadnjih par mesecev tudi pod hudim stresom, verjetno me malo daje tudi tesnoba in rahla depresija.Pri svoji zdravnici sem naročena v torek, vseeno pa me zanima, kaj približno me čaka…Kaj bi to lahko bilo?Kislina? Težave sicer ne trajajo popolnoma ves čas, so občasne, kakšen dan jih sploh ni..Imam tudi čuden občutek v želodcu, ne znam ga dobro opisati, zgleda pa nekako tako, kot občutek lakote,ki pa to ni.Zaenkrat še nič ne pazim,kaj jem, slabo pa mi je postalo enkrat,ko sem na dušek spila nekaj požirkov vode(da bi pogoltnila tableto).Stara sem 36 let.Hvala in LP!

Pozdravljeni!

Najverjetneje gre za gastroezofagealno refluksno bolezen, ki nastane zaradi vračanja kisline nazaj v požiralnik. Glede na to, da nimate alarmantnih znakov (hujšanje, slabokrvnost, bruhanje krvi, težko požiranje), vam bo zdravnica najverjetneje predpisala zaviralec protonske črplake. Če ta ne bo učinkovit, vas bo napotila na gastroskopijo in UZ trebuha.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,

tudi meni so se pred pribl. enim tednom pričele težave z želodcem – od takrat čutim bolečino v želodcu, ki ni stalna ampak se pojavi na trenutke. Podobna je bolečini kot se pojavi po zaužitju prevelike količine ali preveč mastne/nezdrave hrane. Ta vikend in danes pa sem odvajala redko blato, 1x na dan, kar se mi ne zdi tipična driska, kjer odvajaš večkrat na dan.
Težav z apetitom nimam, danes zjutraj ko sem se zbudila pa mi je bilo malo slabo, slabost je že ponehala; bruhala nisem. Tel. temp. je med 36,8 in 36,9. Pojavil se mi je tudi lažji glavobol, za katerega pa menim, da je posledica dehidracije.
Moram pa omeniti, da kljub bolečinam v želodcu nisem pazila na prehrano, sem jedla tudi mastno in kar težko hrano.
Počutje je na splošno čisto ok, funkcioniram normalno, motijo me le občasne bolečine v želodcu.
Bi lahko kljub skopim podatkom ugotovili kaj mi je?
Hvala za vaš odgovor in lep pozdrav!

Spoštovani!

Hvala vam za vaš odgovor.Zanima me, kolikšne so pri mojih letih možnosti za raka na želodcu(36)? Shujšala sicer sem tam 0d 1-2 kg v štirih mesecih,vendar to bolj pripisujem stresu, ker sem bila v zadnjega pol leta pod hudim psihičnim pritiskom v službi, zdaj a sem le-to tudi izgubila…pa tudi jem zaradi vsega skupaj nekoliko manj.Seveda so se zdaj te težave z želodcem nekako še bolj “vsedle”, imam čas razmišljat in končni rezultat vsega skupaj ni ohrabljujoč..Prebavo imam sicer tudi o.k., ni drisk,niti zaprtja, barva normalna, vsak dan zjutraj – no, občasno se zgodi, da tudi kak dan ne, vendar redko…Sem pa kadilka In verjetno cigareti ne pripomorejo k dobrobiti želodca?Naj še omenim, da težave niso prisotne zjutraj, če so, se začne šele popoldne ali zvečer…Načeloma imam ponoči mir, razen tiste enkratne slabosti pred dobrim mesecem.

Pozdravljeni!

V starosti 36 let je karcinom želodca redek vendar kadar se pojavi ima zelo neugodni potek. Ponavadi so bolniki shujšani, slabokrvni. težave imajo tudi ponoči. Seveda pa v medicini ni pravila. V kolikor težave ne bodo popustile, bo potrebno opraviti gastroskopijo.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni LJ21!

Ponavadi mastna hrana povzroči zgodnjo sitost in upočasni praznjenje želodca (pravimo, da dela težo v želodcu). Mastna hrana lahko tudi sproži napad žolčnih kamnov, ima slab vpliv na bolezni trebušne slinavke.
Ponavadi zaviralci protonske črpalke niso učinkoviti. Svetujem vam več manjših obrokov hrane na dan.

Lp,Nataša Smrekar

Spoštovani!

Zopet se vam oglašam. Težave,zaradi katerih sem vam pisala pred cca pol leta, so nekako izzvenele,večinoma časa je bilo o.k., zadnje dneve pa se spet pojavljajo…..Sicer ne v zelo hudi obliki, vseeno pa toliko, da me motijo.Nekako gre za občutek rahle slabosti, polnosti želodca, rahle bolečine v žločki in hrbtnem delu (redko,bolečine niso močne)…..V lekarni sem kupila Nolpazo 20.Je to zdravilo za moje težave o.k.?Pred pol leta sem pri zdravnici dobila Nexium 20,katerega pa sem po mesecu dni nehala jemati, ker nisem opazila občutnega izboljšanja…trenutno jemljem tudi zdravilo Rouccotane za zdravljenje aken.Je mogoče kakšen zadržek za jemanje teh zdravil skupaj?Ali mogoče tudi R vpliva na želodec?Drugače sem deloma še vedno pod stresom zaradi življenskih okoliščin, sem pa tudi nekoliko tesnobna- vsaj mislim, ker mi v bistvu vsak dan nekaj “fali”-različne bolečine po celem telesu, včasih sem brezvoljna…S prebavo niti nimam težav, driske nimam,odvajam redno enkrat na dan, blato je normalne barve.Od januarja pa do danes je tudi teža ostala nespremenjena.Ponoči težav ne opažam.Skoraj sigurna sem sicer, da mi te težave povzroča podzavest, saj je prijateljica zbolela za rakom (na dojki)in psiha pri meni vsekakor dela svoje…..Kaj bi mi svetovali?Gastroskopija je pri meni zadnja opcija,se je na smrt bojim….Bo Nolpaza o.k.?Lahko zraven pijem tudi sok Aloe Vere?V preteklosti mi je že pomagal…Hvala in lp!

Spoštovani!

Ja, Nolpaza je v redu, lahko se vzame 20 do 40 mg 1x na dan, tudi sok Aloe vere lahko uživate.

LP Marija Š.Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pogosto imam težave z želodcem, na način da imam drisko, vročino in sem pač bolna. Po navadi se mi pojavi zaradi strahu pred čim. Trenutno sem na Malti, daleč od družine in vseh ostalih, na izmenjavi, stara sem 17. Preden sem šla sem imela le bolečine v spodnjem delu trebuha, na desni strani pri jajčnikih ali pregibu desne noge. Zdravnik ni ničesar našel. Boli me tudi desna stran hrbta zgoraj, včasih začutim ko se obrnem. Zdaj sem pa dobila bolečine v trebuhu drugačne od tega kar sem vajena. Ni driske, niti vročine ne. Trebuh samo boli kot da bi bila lačna in pogosto se kaj pretaka in ščemi. Slabo mi je čisto malo, glava me tudi malo boli. Včeraj zvečer sem želela sama ugotoviti na spletu, pa sem začela paničarit in sem se začela tresti in dobila sem drisko. Potem me je pa začel trebuh boleti kot zdaj. Takrat sem vzela Linex ker sem že vajena to vzeti pri driski. Zdaj ko pa driske nimam pa nevem ali bi vzela ali ne. Ko jem, jem manj kot po navadi, in hitro mi postane slabo in dobim vročino, po navadi nekje okoli večera. Tukaj jem večinoma mastno hrano ker je hitra, nočem je jesti, vendar se prilagajam skupini. Trenutno ne vem kako reagirati na to bolečino ki je podobna lakoti, ko pa jem pa se mi zdi kot da ne morem več jesti. Postanem zaspana in me boli glava. Prosim pomagajte, tukaj iti k zdravniku bi bilo drugače kot v SLO, pa še teden in pol bom tukaj zato bi bilo dobro da se težave hitro rešim.

pozdravljeni,

odsvetujem vam, da iščete razlage za vaše težave na spletu. verjetno so težave bolj funkcionalne narave kot rečemo, še posebej . če so vsi izvidi v mejah normale. svetujem vam počitek, dobro hidracijo, sicer pa je potreben pregled pri zdravniku.

lp

____ Jurij Bednarik, dr. med. spec. internist Klinika Pacient Pregled takoj – Klinika Pacient http://klinikapacient.si/Storitve.aspx Pregled takoj in brezplačno – Prva zdravstvena asistenca http://www.pza.si/Pristop-k-PZA.aspx Odgovor in nasvet zdravnika TAKOJ – Doktor 24 http://doktor24.si/?page_id=8

Pozdravljeni!

Pred približno pol leta so se pri meni začele težave v spodnjem delu trebuha, ter tudi tiščanje v želodcu. Ker se stanje v nekaj tednih ni izboljšalo, sem opravil gastroskopijo, ki je pokazala majhno razjedo in gastritis na enem delu; ultrazvok trebuha, pa je bil brez posebnosti.

Po gastroskopiji sem opravil kuro z zdravilom Nexium 40 mg, kot mi je bilo priporočeno, in takrat so se težave umirile.

Zdaj pa se občasno (redkeje, bolj ob npr. stresnih dogodkih) spet pojavljajo:

•motnje prebave (driska),

•napenjanje,

•krajše epizode bolečin v želodcu.

Kar pa me zanima in moti pa je, da v spodnjem desnem delu trebuha (spodnji desni kvadrant) včasih občutim nekaj posebnega – ne gre za bolečino, ampak bolj za občutek, kot da se nekaj »pretaka«, zastaja ali pa celo kot nekakšen »muskelfiber«. Na otip in pritisk ni nič bolečega, prav tako ni zatrdlin. Se pa spomnim, da me je na podoben način zbadalo tudi takrat. Ali je to od želodca oz. nasploh prebave?

Zanima me, ali je imel kdo podobne izkušnje oziroma kaj bi to lahko pomenilo.

Hvala.

New Report

Close