Pozdravljeni,
pred cca petimi leti so mi po več mesecih težav (bolečine v žlički, stiskanje v grlu, spahovanje, stalna kislina, bolečine v hrbtu med lopaticama, etc…) na gastroskopiji diagnosticirali vnetje želodca in dvanajsternika ter par manjših ranic. Po terapiji s controloc 40mg in s spremembo v prehrani (št. obrokov, izločitev “problematičnih” živil) se je stanje izboljšalo. Pred tem poskusi umiritve stanja z ultopom niso bili uspešni.
Težave so se tudi kasneje občasno še pojavljale (sama jih povezujem s stresom zaradi službe, saj huje kot je bilo v službi, huje je bilo v mojem želodcu). Po drugi gastroskopiji pred tremi leti so mi controloc 40 predpisali “za stalno”.
Moje težave so zadnje leto bolj kot ne usahnile 🙂 Vrnile pa so se z nosečnostjo. Noseča sem 17 tednov in bolečine, dvigovanje na pol neprebavljene hrane tudi ure po zadnjem obroku, predvsem pa močan pekoč občutek v želodcu ter dvigovanje kisline v grlo ne ponehajo. Kisline ne uspem utišat niti s kosom prepečenca, kar je včasih pomagalo vsaj za kratek čas.
Na ginekološki kliniki so mi odločno odsvetovali uporabo controloca, kot nadomestilo sem dobila najnižjo dozažo ultopa. Ki pa pri naštetih težavah meni ne pomaga sploh. Za kratek čas pomaga žvečljiva tableta rennie, a ne vem, kako priporočljivo je, da jih jem “kot bombone” na par ur, zato, da bi imela vsaj kislino pod kontrolo. Ko se lotijo bolečine v žlički in pod rebri, tako ne pomaga nič.
Zanima me torej, ali je še kaka druga alternativa controlocu, ki bi jo zdaj v nosečnosti lahko poskusila, glede na to, da od ultopa ni učinka, in koliko rennie ali drugih žvečljivih tablet proti zgagi bi še lahko vzela v enem dnevu, da to ne bi škodilo plodoma.
Hvala za odgovor, tjasa
Pozdravljeni!
Stara sem 23 let. Že 2 tedna sem nenehno utrujena in čutim bolečine v želodcu, občasno me sili na bruhanje, v grlu imam občutek, kot da bi mi v njem obtičal cmok. Že 2 leti jemljem kontracepcijske tablete logest. Ko sem obiskala osebno zdravnico mi je dejala, da sem verjetno samo utrujena in naj, če se stanje ne izboljša, odidem na pregled k ginekologu. Ker se stanje čez nekaj dni še ni izboljšalo sem poklicala ginekologa in prosila sestro, če me lahko naroči na pregled. Naročila me je za 21.10., ker naj ne bi bilo mogoče, da so moji simptomi posledica jemanja kontracepcijskih tablet. Zaradi takšnega “podajanja” se počutim, kot da me zdravnika ne jemljeta resno. Zanima me, ali je možno, da so ti simptomi posledica jemanja kontracepcijskih tablet, ali gre morda za kaj drugega.
Najlepša hvala za vaš odgovor.
LP, Kaja
Pozdravljeni!
Slabost in bruhanje sta lahko posledica jemanja kontracepcijskih tablet, vendar se to pojavi kmalu po začetku jemanja le teh. Malo verjetno je, da bi težave nastopile prvič po dveh letih. Vaše težave so lahko posledica refluksne bolezni, zato vam svetujem, da si v lekarni kupite zaviralec protonske črplake ( npr. Ultop S 10 mg, ali Ranital). Če težave ne bodo popustile, bo potrebno opraviti gastroskopijo.
Lp,Nataša Smrekar
Pozdravljeni!
Kontracepcijske tabletke jemljem že približno 4 leta. Prejšnji teden pa se mi je zgodilo, da sem bruhala. In sicer sem bruhala 7 dan jemanja tabletk. Vzela sem jo nekaj minut čez 18 in bruhala okoli 22.30. Zjutraj sem okoli 11 ure vzela šeeno tabletko. Zanima me,če se je zaradi tega zaščita kaj zmanjšala in bi lahko zaradi tega zanosila.
Lp,Mandi
Pozdravljeni,
Pred 5 leti so mi odstranili žolčnik in žolčne kamne. Po operaciji je bilo vse v redu. Se mi je pa pred 14 dnevi začelo dogajati, da me želodec boli ob vsaki hrani, ki jo pojem. Na netu sem izbrskala dieto po operaciji žolčnika in mi tudi dieta ne pomaga. Imam tudi zgago in neprebavljena hrana se mi vrača v usta, ob takem napadu imam tudi usta polna sline. Nekaj mi je pri vsem tem pomaga tudi donat in analgetiki, vendar ne na dolgi rok. Kaj menite je narobe z menoj?
Zaskrbljena
Spoštovani,
gre za gastritis in GERB, za oboje pomagajo zdravila, ki zavirajo nastajanje kisline. To so inhibitorji protonske črpalke. Predpiše vam jih zdravnik, lahko pa enega od njih, pantoprazol, kupite v lekarni. Navodlo za jemanje je vedno priloženo.
Lep pozdrav! Marija š. Gašperšič
Pozdravljeni!
Pred približno pol leta sem imel hude težave z bolečinami v zgornjem delu trebuha. Na gastroskopiji je bilo ugotovljeno, da imam nekakšno kilo, zaradi katere bom imel vedno težave s želočno kislino. Po jemanju controloca, nolpaze in ultopa zjutraj in zvečer so se bolečine po približno mesecu dni umirile. Sedaj jem controloc 20 mg samo še enkrat dnevno vendar se bolečine ponovno vračajo. Tišči me v želodcu po vsakem obroku, če pa je hrana bolj mastna pa je obvezno prisotna driska 1x ali 2x v roku 1/2 ure. Prav tako je prisotno pretakanje v želodcu. Sicer pa se dobro počutim, imam dober apetit, ne hujšam. Zanima me, ali naj grem ponovno na gastroskopijo, ali stanje kaže na kaj drugega kot je bilo ugotovljeno. Zadnje leto je bilo res stresno.
Prav tako me zanima, ali je dolgotrajno (več let) jemanje controloca škodljivo. Star sem 50 let.
Lp, Max
Spoštovani,
Če alarmnih znakov nimate, kot ste tudi napisali, ponovna gastroskopija ni potrebna. Pantoprazol je varno zdravilo, ki ga lahko jemljejte zelo dolgo, več let. Če se stanja toliko stabilizira, da zdravila ne potrebujete stalno, ga jamljite po potrebi. To pomeni, da se ga vzame, ko se pojavijo težave, in to vsaj tri dni zapored, da se težave umirijo in ga spet prenehate.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič