Najdi forum

Težave z želodcem

Pozdravljeni!

Stara sem 22 let in sem normalne teže. Pred enim tednom so se mi začele pojavljati težave s prebavili. Najprej sem šla na mehkejše blato v nedeljo in ponedeljek, v torek zjutraj se mi je začela huda slabost, ki pa je po zaužitem sadju minila in se čez dan ni pojavljala. Pozno zvečer mi je bilo ponovno slabo, tiščalo me je v želodcu, vendar nisem mogla bruhati, enako je bilo v sredo dopoldne. V sredo zvečer so se zadeve nekoliko umirile, v četrtek sem se počutila dobro, vendar sem izredno pazila na prehrano. V petek zgodaj zjutraj sem se zbudila napihnjena, z občutkom, da mi bo razneslo želodec, kolikor čudno se to sliši … Šla sem k zdravnici (ki ni moja stalna), ki me je poslala na pregled blata in mi predpisala 30 mg kapsule Lanzul. Jemala naj bi jih enkrat na dan na tešče in ko sem to storila v soboto, se mi je pojavila močna vrtoglavica in šumenje v ušesih, sicer pa nisem imela hujših težav z želodcem. Danes spet čutim zelo močno tiščanje (ki mine le, ko stojim) in blažjo slabost, ne občutim nobene lakote, čeprav sem komaj kaj pojedla. Na blato grem normalno, še vedno ne morem bruhati, niti me na to več ne sili. Lanzula nisem več jemala po nasvetu farmacevtk v lekarni, ker naj bi bil najverjetneje premočan zame. Prav tako naj bi ga sicer predpisovali bolnikom s ponavljajočimi težavami. So še kakšne druge, blažje tablete, ki bi mi lahko ob težavah pomagale? Tudi če dobim 15 mg Lanzul me ga bo verjetno strah ponovno vzeti … Omenim naj še, da tovrstnih težav v preteklosti nisem imela, bolečine v želodcu sem imela le ob prebolevanju vodenih koz pred pol leta (mislim, da sem takrat dobila 15 mg Lanzul, vendar nisem popolnoma prepričana, so mi pa kapsule pomagale). Ne spomnim se, da bi prejšnji teden pojedla karkoli, kar bi mi vse to sprožilo (je pa res, da se kot študentka večinoma prehranjujem na bone, a vseeno zelo pazim, kje hrano naročam), niti nisem pod pretiranim stresom.

Kaj lahko storim, da bi se počutila bolje, saj je tiščanje res neprijetno in nikakor ne mine?

Najlepša hvala za pomoč in lep pozdrav.

Ne glede na razlog vaših težav vam bo pomagalo piti Bebe čaj-vsebuje kumino, janež in kamilico, kar vse blagodejno vpliva na želodec. V lekarni si kupite Iberogast in jemljite po 20 kapljic na dan. Jejte lahko prebavljivo hrano, dovolj tudi pijte. Verjetno bo že to pomagalo, ni treba poseči po zdravilih. Lanzul je zdravilo, ki zavre izločanje kisline, nimate pa simptomov, ki bi kazali na to, da imate preveč kisline. Jaz bi vam odsvetovala zdravila proti kislini, vsaj jih ne bi svetovala takoj. Upam, da boste uspešni s temi ukrepi.

LP Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close