Dober dan.
Malo bolj obširno bom opisala svoje težave.
V lanskem letu sem imela težave z bolečinami v želodcu. Bila sem na gastroskopiji: pordela sluznica v želodcu, v bulbusu, Hp test negativen. Diagnoza: gastritis: Terapija: ulkusna dieta, nolpaza 40mg. Nolpazo sem jemala skoraj pol leta, stanje se je čisto popravilo.
Sedaj so se težave spet začele. Sem v zelo stresnem obdobju, kar se pozna na telesu: vrtoglavice, napetost v glavi, bolečine v vratu, mišični krči, pomanjkanje apetita in tudi bolečine v želodcu.
Zopet sem začela sem z jemanjem nolpaze, prvi teden je bilo boljše, zdaj me spet boli želodec. Bolečine niso hude kot lansko leto, so pa prisotne in me tišči navzgor. Občasno mi je tudi slabo, ampak imam občutek, kot da slabost izvira bolj “od zgoraj”, iz grla, ne iz želodca. Nimam občutka kisline kot takrat ko peče zgaga. Se mi pa pojavljajo težave v ustih, za katere sem najprej mislila, da so neposredna posledica stresa in strahu, zdaj pa se mi vedno bolj dozdeva, da bi lahko bile posledice draženja želodčne kisline.
Sluznica v ustih in žrelu je bolj bleda in bolj ohlapna. V ustih imam občasno občutek, kot da mi dreveni žrelo (zadaj in ob straneh) in zadnji del jezika. Kakor da bi bila ustna votlina čisto premalo prekrvavljena. Če poskušam prekrvaviti sluznico z močnimi gibi mišic ali grgranjem, je občutek še slabši, še bolj prisotno drevenenje oziroma mi gre že kar na bruhanje. Sicer me grlo ne boli.
Bi lahko bilo to zaradi vračanja želodčne kisline po požiralniku navzgor?
Pri hrani pazim, v bistvu bolj malo jem, ne pijem alkohola, kave, ne kadim. Spim z dvignjenim vzglavjem. V zadnjih dveh mesecih sem shujšala za 5 kg, ampak to pripisujem bolj stresu in pomanjkanju apetita kot želodcu.
Ali je smiselno povečati odmerek nolpaze, jo zamenjati? Naj kot dodatek po jedi jemljem še rupurut? Bo potrebno še enkrat na gastroskopijo?
Najlepša hvala za odgovore.
Spoštovani!
Verjetno so težave res posledica preveč želodčne kisline in refluksa navzgor v požiralnik in žrelo. Od zdravil bi veljalo poskusiti zamenjavo. Najmočnejši zaviralec kisline je esomeprazol, ki ga vam priporočam. Če ob rednem jemanju v 2 tednih ne bo boljše, potrebujete ponovno gastroskopijo.
LP Marija Š. Gašperšič
Najlepša hvala za odgovor.
V katerem zdravilu pa je esomeprazol in kakšni so odmerki?
Ali je bolje, da zaviralec jemljem 1 x dnevno – močnejši odmerek ali manjšega zjutraj in zvečer?
Imam še nekaj vprašanj:
– Ali je možno, da se želodčna kislina dviguje tudi, če cel dan nič ne ješ, samo piješ vodo?
– Ob testiranju na bakterijo HP pri gastroskopiji sem že slab mesec jemala nolpazo. Bi bil lahko rezultat negativen zaradi zdravila? Ali je smiselno narediti še krvni test za protitelesca?
– Ali lahko ob zaviralcih kisline pijem sočasno tudi iberogast (recimo zdravilo ob 8h, iberogast 11h, 15h, 19h)?
Hvala za vaš trud.
Spoštovani!
Esomeprazol je v zdravilih Nexium, Emozul, Nilar… Zaradi gastroezofagealne refluksne bolezni se jemlje zdravilo 2x na dan v visokem odmerku, to je 2 x 40 mg na dan.
Krvni test nima pomena za odkrivanje prisotnosti bakterije, ker ostanejo protitelesa prosotna tudi, ko ni bakterije več v sluznici. Zdravila in antibiotiki naredijo test lažno negativen.
Iberogast lahko jemčjete poleg zdravil.
Lep pozdrav! Marija Štefančič Gašperšič
Hvala za odgovor.
Nolpazo mi je zdravnica zamenjala za nilar (40 g). Včeraj (po peti tableti) sem dobila drisko in močno me zvija v trebuhu. Bi lahko bil to stranski učinek nilarja? Če gre za stranski učinek, bo minilo? Oziroma koliko časa naj ga še jemljem, da bom videla, ali je to od nilarja? Po nolpazi nisem imela nikoli težav, le pomagala ni (več).
Če ugotovim, da mi nilar ne ustreza – in nolpaza mi ne pomaga – kaj še lahko poskusim, da bi bili stranski učinki manj možni?
Hvala za vaš trud.
Nilar oz. esomeprazol, kar je učinkovina v njem, ne povzroča driske, vsaj jaz tega ne poznam. Mislim, da mora biti še nekaj, zaradi česar se je driska pojavila. Lahko vzamete kakšno tableto medicinskega oglja, da se driska ustavi. Je pa vseeno potrebno, da težave poveste tudi osebnemu zdravniku.
LP Marija Š. Gašperšič