težave z zanostvijo
Pozdravljeni!
Stara bom kmalu 31 let. Imam postavljeno diagnozo PCO. Menstruacije imam redne na 34 dni. Pretirane poraščenosti nimam, tehtam 60 kg, visoka sem 169 cm. Dva ciklusa sem jemala Klomifen, (2 tableti na dan), a nanj bo mnenju ginekologa nisem odreagirala(spremljal me je z UZ) . V drugem ciklusu je rastla le ena jajčna celica. Svetoval mi je, da tretji ciklus vzamem po 3 tablete na dan na osem ur. V primeru, da tudi takrat ne bo uspeha bom dobila napotnico za zdravljenje v MB na centru za OBMP. Vprašala sem ga, kako mi bodo pomagali tam in je ginekolog povedal, da bodo tam probali z injekcijami. Zanima me, ali je možno da z uporabo injekcij pride do zanositve po naravni poti, ali je edina rešitev takoj umetna oploditev? Zelo me je tudi strah, saj nisem več tako mlada, in se bojim da sploh ne bi mogla imeti otrok. Ta strah me zelo mori.
Hvala za Vaš odgovor in nasvet.
Spoštovani,
za konkretnejši odgovor vas žal strokovno premalo poznam, teh nekaj vrstic pa je odločno premalo. Ne vem niti za izvide partnerja niti za prehodnost vaših rodil, pa tudi hormonsko??? Sicer se tudi pod vplivom injekcij gonadotropinov da zanositi naravno, ampak se ne prakticira pogosto, kajti ob tem obstaja velika nevarnost več kot dvo plodne nosečnosti. Zato se injekcije večinoma uporabljajo le za pridobivanje jajčec ter izventelesno oploditev.
Ginekolog me ni poslal na nobeno preiskavo. Prav tako ni omenil partnerja.Spremlja me le preko UZ zaradi jemanja zdravila Clomid. Če po povišani dozi (tri tablete na dan) ne bo učinka mi bo izdal napotnico za center OBMP v MB. Najbrž bi bodo tam opravili kakšne preiskave.
Koliko časa približno pa traja da opravim vse preiskave in pridem do postopka umetne oploditve? Nekje sem slišala, da tri leta. Skrbi me, saj nisem več tako mlada, in že samo dejstvo ko sem izvedela da bom morala v Mb me zmrazi, saj se tudi bojim, da nikoli ne bi mogla imeti otroka. A je možno, da če so problem le policistični jajčniki , da zanositev tudi po umetni oploditvi ni možna?? Imam službo kjer se moram veliko gibat in fizično delat, mislite da bo to oviralo zdravljenje?
Hvala za Vaše odgovore
vse preiskave plodnosti je mogoče opraviti v 2 do 3 mesecih, zdravljenje s klomifenom pa je itak neustrezno, dokler nismo prepričani, da je problem le ovulacija in nič drugega. Takšne “preko palca” obravnave res težko razumem, saj ni tako zapleteno preveriti vse potrebne dejavnike, ki jih znamo preverjati in deloma tudi zdraviti. Fizična aktivnost ne ovira plodnosti niti zdravljenja ne. Problem je le ta, da v fazi intenzivne obravnave v okviru OBMP lahko v službi iz zdravstvenih razlogov manjkate vsak drugi dan.
Prosim če mi lahko navedete katere vse preiskave bi bilo potrebno opravit. Ali izvajajo te preiskave v Sloveniji kje samoplačniško? Mislim, da bi pridobila kar nekaj časa, če bi v Mb prišla z že z opravljenimi preiskavami. Sedaj bom pa čakala na Mb nekaj časa in šele takrat preiskave, pa stvar zavleče..
Hvala za odgovore
Spermiogram je mogoče opraviti ambulantno v katerikoli ustanovi, kjer zdravijo neplodnost (Ljubljana, Maribor, Postojna), tudi na napotnico, ki jo partner dobi pri svojem osebnem, splošnem zdravniku.
Hormonske preiskave se da opraviti samoplačniško v enem od samostojnih laboratorijev kot npr. Adrialab, Medilab ipd. vseeno pa priporočam raje kar v ustanovah, kjer zdravijo neplodnost, ker bo sicer na koncu potrebno preiskave ponoviti. HSG za preverjanje prehodnosti jajcevodov se verjetno da opraviti v vsaki bolnišnici z ginekološkim oddelkom, na preiskavo pa vas lahko tudi z napotnico neposredno pošlje vaš osebni ginekolog.
Pozdravljeni! Stara sem 21 let, in sem pred 1letom in pol nehala jemati kt. Prej sem jih jemala 5 let. S partnerjem se že 1 leto trudiva, da bi zanosila, a ni nobenega uspeha. Moji hormoni so ok, Rudi maternica je ok, spermiogram pa je pokazal da je tudi pri njem vse ok. Zadnje pol leta imam zelo neredne menstruacije(1krat na 2 meseca ali pa še to ne). Približno 3 tedne pred M me začnejo boleti bradavice, teden za tem pa še cele prsi. Moja mami ima policistične jajčnike. Ali je možno da jih imam tudi jaz? Naj omenim da sem tudi premočna. 170cm/90kg. Kaj mislite da je krivo, da ne zanosim? 🙁 Lep pozdrav pa brez zamere.
Spoštovani,
če imate M na 2 meseca ali redkeje, to že ni znak reprodukcijskega zdravja. Verjetno imate celo več krvavitev kot ovulacij. Pri vaši konstituciji obstaja kar velika verjetnost, da gre za PCOs. Po mojem potrebujete le sistematsko obravnavo pri ginekologu, če sam nima izkušenj z zdravljenjem neplodnosti, pa naj vas z napotnico usmeri do strokovnjaka na eni od klinik. Sami lahko poskusite shujšati z BMI 31 na kakšnih 25 (torej za kakšnih 18 kg).
Spoštovani,
PCOs ni bolezen, ki jo določen čas zdraviš, pa je ni več ampak gre za presnovno stanje, ki se slabša, če ga pustimo pri miru in ga včasih uspemo obrniti v smeri izboljšanja, ko ga zdravimo. Dejansko gre za “nagnjenost v razvoju” in tega pravzaprav ni mogoče pozdraviti. Kako zdravimo je odvisno od reprodukcijskih želja. V času, ko nosečnost ni zaželena, zdravimo s kontracepcijskimi tableti oziroma hormonsko, v času želje po nosečnosti pa z zdravili za spodbujanje ovulacije (klomifen) ali v težjih primerih s postopkom izven telesne oploditve.
Pozdravljeni! Spet jaz. 🙂 Moram Vam povedati, da sem bila danes pri svoji ginekologinji. Ko sem prišla, je rekla da me bo dala naprej za neplodnost. Za tem je pa naredila ultrazvok in ugotovila da sem noseča 😀 naredile smo tudi test, ki je to tudi potrdil. Nemorem Vam opisat kako sem srečna. Najlepša Vam hvala za vse odgovore, ki ste mi jih dali prejšne dni, mi je vsaj bolj jasno zakaj se gre pri PCOs.
Lep dan Vam želim in veliko uspehov še naprej.
Lp Sara
🙂
Spoštovani!
Ker ste mi že večkrat pomagali z nasveti se tudi tokrat obračam na vas.
Imam PCOS, težka sem 66 kg in velika 163 cm, težave sem imela tudi s pretirano poraščenostjo, imam cca 7-8 menstruacij letno, od krajših ciklusov cca 32 – 48 dni, do daljših tudi do 83 dni.
S partnerjem že skoraj eno leto delava na tem, da bi imela dojenčka, v tem času sem imela 6 menstrucij in cikluse dolge 83, 48, 39, 21, 53 in 63 dni. Pred tem sva bila skoraj 2 leti brez kakršnekoli kontracepcije, razen tega, da sva bolj ali manj pazila v tistih dneh za katere sem predvidevala, da so plodni, za kar vem, da ni zanesljiva metoda.
Partner je opravil 2 spermiograma, prvi je pokazal oligozoospermijo, premajhno koncentracijo, število in gibljivost, dodaten pregled pa varikokelo. Drugi spermiogram je ponovil po 2 mesecih, po prenehanju dolgoletnega kajenja in 2 mesecih jemanja Profertila, 500 mg vitamina C, B12, CAq10, omega3 in kapljic Hormonkomplex L. Spermiogram se je v povprečju izboljšal za 200-300% in dosegel mejno vrednost. Pregled pri urologu je pokazal manjšo varikokelo, ki naj nebi bila dovolj velik vzrok za prvi rezultat, zato se urolog ni odločil za operacijo in je ocenil, da je partner ploden, a naj bi po njegovih besedah lahko trajalo malo dlje časa. Možen vzrok za prvi slab rezultat je tudi visoka vročina par dni pred oddajo vzorca, ki je bila rekacija na cepljenje proti tetanusu.
Zdaj mi je ginekologinja ponudila možnost pregleda prehodnosti jajcevodov in/ali laparoskopijo. Sama pa bi si želela prej preizkusiti še klomifen oz kakšno od spodbud za ovulacijo, za katero domnevam, da je odsotna oz zelo redka.
Naj še povem, da sva sicer napotena v enega izmed centrov za zdravljenje neplodnosti, a bi zaradi dolgih čakalnih vrst v tem času želela poizkusiti še kaj.
Kaj od navedenega mi priporočate, da opravim najprej glede na moj oz najin primer – tablete za spodbudo ovulacije, pregled prehodnost jajcevodov ali laparoskopijo? Ali bi bilo smiselno, da najprej poizkusimo s tableti? Bi bilo smiselno kombinirati laparoskopijo in pregled prehodnosti jajcevodov?
Koliko časa “drži” laparoskopija pri ženskah s PCOS, preden se zopet pojavijo ciste, ki zmanjšajo možnost zanositve?
Spoštovani,
pri vajini kombinaciji problemov bi verjetno bilo najbolj smiselno preiti kar na OBMP (izventelesno oploditev), razen, če še niste poskusili ničesar, bi kazalo najprej opraviti kar laparoskopijo ter načrtovati kombinacijo preverjanja prehodnosti jajcevodov z LEKO. Če potem v enem letu kljub dodatku klomifena ne bi zanosili, pa bi prešel pa na IVF. O trajanju učinka LEKO pri PCO bi težko kaj rekel. zanesljivo drži nekje okrog 1 leta, včasih pa tudi več let skupaj.
Zahvaljujem se vam za odgovor!
Vseeno pa me zanima še nekaj. Poznam, kar nekaj žensk, ki so ob motnjah menstrualnega ciklusa oz PCO in PCOS dobile direktno spodbudo za ovulacijo v obliki tablet (Clomid, Femara, klomifen…), brez pregleda prehodnosti jajcevodov in laparoskopije. Nekatere celo brez predhodnega spermiograma pri partnerju. Večini je uspelo zanositi. Pa to niti niso tako zastareli primeri, ena od kolegic je noseča sedaj.
Mi lahko prosim razložite, zakaj takšna razlika v ukrepanju?
Meni je kot laiku smiselno, da bi bilo lažje vsaj poizkusiti s tabletko, ker se mi zdi enostavnejša, kot operativni poseg, za katerega je potrebno pod narkozo.
So stranski učinki tablet res tako pogosti in toliko bolj tvegani? Ali je pri laparoskopiji zgolj več možnosti za uspeh?
Kako pogosto se pojavijo neprehodni jajcevodi pri ženskah v redni dobi? Je zaradi PCOS mogoče kaj večja možnost za to?
Ali poleg opisanega obstaja še kašna alternativa, ki jo lahko poizkusiva?
Naj še povem, da sem stara 24 let, partner pa 29, torej nebi bila nobena katastrofa, če “zapraviva” kakšno leto gor ali dol.
se strinjam, ampak to ni prava pot. Klomifena namreč nima smisla jemati, če sta npr. jajcevoda zamašena, preiskava prehodnosti jajcevodov pa tudi ni kaj tako posebnega. Kot bi kupovali srečke nepreverjenega izdajatelja, pa ne bi preverili, če sploh nudijo možnost zadetka. Tako se sicer dela in mnoge zanosijo, mnoge pa ne zanosijo in se šele potem s preiskavami potrdi, da možnosti za zanositev sploh ni bilo. Se vam to ne zdi narobe? Samo za HSG ni treba nobene narkoze. Ta je potrebna le za laparoskopijo. Zamašeni jajcevodi so razlog za neplodnost približno v 1/3 primerov neplodnosti. To pa je že tehten razlog, da se to preveri preden se zdravi na pamet. No, vsaj jaz tako mislim, mnogi kolegi pač ne, saj njim ni treba jemati zdravila in gledati na koledar, uro, hoditi na UZ preiskave merjenja foliklov ipd. in potem ugotoviti, da je bilo vse zaman. Seveda pa, če vi to želite in se zavestno odločite, da boste jemali klomifen 6 mesecev brez vedenja o prehodnosti vaših jajcevodov, potem pa ni problema. Kot vidite, prepovedano to ni.
Pozdravljeni,
vidim da ste sogovornici biba sari svetovali za talete BMI 31, da bi shujšala in tudi jaz imam te probleme in imam tudi policistične jajčnike in sem visoka 167 in 95 kg in me zanima če je možno te tablete dobiti tudi brez recepta in kak se jim drugače točno tudi reče?!
Hvala za odgovor in razumevanje!
Lep pozdrav
bojim se, da ste nekaj narobe razumeli (BMI = body mass index), po slovensko se uporablja tudi kratica ITM (indeks telesne mase), 31 pa je vrednost tega indeksa pri dotični sogovornici in pomeni kar občutno debelost. Vaš BMI pri 167 cm in 95 kg je npr 34, kar je še več.
ne, žal ne. Edina pot do manjše telesne teže je stradanje, torej manjši vnos energentov, kot jih telo potrebuje za svoje delovanje. Debelost je stanje prevelike “rezerve”, torej odvečnega skladišča energentov v podkožju in okrog določenih organov in te energente je treba porabiti, pot do porabe teh maščobnih oblog pa je žal le stradanje.