Težave z zanositvijo
Stara sem 26 let in imam hčerko, ki je sedaj stara 4 leta in bi rada imela še enega otroka. Prvič sem zanosila takoj in tudi v nosečnosti nisem imela nobenih problemov. Ker sedaj leto dni nisem mogla zanositi me je ginekolog poslal na preiskavo in sicer slikanje maternice in jajcevodov z rentgenom (HSG), kjer so ugotovili, da imam neprehodne jajcevode. Ginekolog mi je svetoval laparoskopijo z namenom, da mi očistijo jajcevode. Vendar sem še isti mesec po rentgenski preiskavi zanosila ampak ta nosečnost ni bila uspešna, ker sem imela v 7. tednu nosečnosti spontan splav. Ginekolog mi je dejal, da je kljub splavu, bila ta nosečnost dober znak, ker to pomeni, da so se jajcevodi sami od sebe prečistili. Zato mi je svetoval naj po 4 mesecih po splavu ponovno poskusim zanositi, ker meni da laparoskopija ne bo več potrebna.
Mene pa zanima, če je možno, da jajcevodi po splavu spet lahko postanejo neprehodni in bom vseeno morala na laparoskopijo?
Hvala in lep pozdrav!
Draga Špela,
Možno je tudi to, da so jajcevodi po splavu postali neprehodni vendar je to malo verjetno. HSG včasih zataji pri ugotavljanju prehodnosti jajcevodov tako kot ste to opisali sami ali pa HSG deluje “terapevtsko”, kar pomeni da se jajcevod “odmaši” pri sami preiskavi. Zanositev v maternici je dokaz. Svetujem, da zaupate svojemu ginekologu, ki je ravnal popolnoma v skladu s trenutnim znanjem. Ugibanja o tem, kaj je vse možno in kaj ne pa vam zagotovo ne bodo koristila. Poskusite ponovno čez nekaj mesecev.
Lep pozdrav.