Težave z zadnjo stegensko mišico
Pozdravljeni.
Zadnjih nekaj let imam težave z zadnjim delom nog.
Že 2x sem si natrgal zadnjo stegensko mišico in meča pri nogometu.
Spoznal sem, da so mi z leti oslabele mišice(57 let)tako da sem začel z vajami za krepitev mišic,vendar me nekaj zanima.
In sicer do kje pa je najbolje iti s temi vajami, da je kaj učinka, pa da ni že zdravju škodljivo?
Mislim da z začetnih in bolj lahkih vaj je potem le potrebno težavnost stopnjevati-gre se za število ponovitev v seriji.
Je pa to čisto rekreativni nogomet(saj glede na leta tudi ne more biti drugače) ampak.. včasih nas pač malo zanese.
Lp R
Pozdravljeni!
Z leti se to pričenja dogajati. Tudi sam sem pri 38-ih na pragu te skupine (letos preko poletja se mi je pri košarki prvič malce natrgala mečna mišica).
Žal, verjetno ni samo enega ukrepa, ki pomaga, ampak je potrebno razviti kar kulturo mišične/telesne higiene, da se izognemo težavam. Točkovno bi to kulturo opredelil sledeče:
1. Vestno ogrevanje in raztezanje pred intenzivno vadbo/kontaktnim športom.
2. Vestno ohlajanje s tekom po vadbi.
3. Vsaj 1x tedensko program krepitve kritične muskulature (priporočljivo 2-3x).
4. Vsaj 1x tedensko program sprostitve kritične muskulature (raztezanje, morda toplica ali savna).
5. Paziti je potrebno na previsoko telesno težo.
6. Dobra higiena spanja/počitka.
Kot vidite, sploh če dodamo še skrb za polnovredno in uravnoteženo prehrano, je ob službenih in družinskih obveznostih vse našteto kar težko izvajati. Najbolje je, če ti ukrepi postanejo enostavno način življenja in so vpeti v identiteto posameznika, pogosto pa je to težko. Nedvomno posameznik že z ogrevanjem in raztezanjem pred vadbo precej naredi, celosten pristop pa je precej širši. Morda se skriva še kakšen pristop, vendar bi zanj morali vprašati kineziologa ali osebnega trenerja. Prav ozko medicinsko gledano pa žal, kot rečeno, izoliranega ukrepa, ki bi zanesljivo pomagal, ne poznam. Morda bi izpostavil še ekscentrični trening ogroženih mišičnih skupin. Anekdotično ta precej varuje gibalno verigo pred poškodbami.
Z lepimi pozdravi,
Klemen Aleš Pilih