Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Rak Kako živeti z rakom? tezave z zadnjikom, se enkrat

tezave z zadnjikom, se enkrat

pozdravljeni,
o tej temi ste ze veliko pisali, vendar mi se marsikaj ni jasno. zavedam se, da je najbloje ce skocim k svoji zdravnici, ampak vseeno.

v zadnjem mesecu sem parkrat po veliki potrebi opazila kri na papirju. dvakrat je je bilo zelo malo, tako malo, da je po drugem obrisu na papirju nisem zaznala. pred parimi dnevi pa je bilo te krvi vec (sveza, svetla kri), tako da sem se kar malo prestrasila, vzela ogledalce in “zadevo” pregledala. kolikor se je pac dalo. najprej sem mislila, da gre za hemoroide, pa nisem vec prepricana. kar dosti sem se napela in iz zadnjika je pogledal nekaksen izrastek, velik vec kot pol centimetra (premer). sprva se mi je zdelo, da je iz prednje desne strani (priblizno tam sem zacutila pekoco bolecino pri iztrebljanju, le da sem jo cutila na kozni strani). potem pa nisem bila vec prepricana, lahko da je vec takih izrastkov krog in krog, samo da so nekateri vecji. no, izrastek je iste barve kot sluznica in ima se manjse izrastke, izgledajo kot nekaksni polipi in jih je okoli 6 na vecjem izrastku. niso cisto pravilnih oblik (niso vsi prstasti, ce se lahko tako izrazim). ko sem se malo sprostila, pa sem pred tem izrastkom in malo za koznim delom zadnjika opazila nekaj temnejsega, skoraj crnega. ce si predstavljate da je izrastek na sluznicnem delu, je tisto temnejse se na sluznicni strani in to tam vmes, ko se dotikata oba dela sluznice (zadnjikova in izrastkova. v “zepku” med izrastkom in sluznico). mislim, da ne gre za zastajanje krvi oz. za strjeno kri, ker je mehko kot sluznica. kot obarvana sluznica. ampak ne tako, kot je obarvana koza zadnjika. ne otip ne boli. niti niso ostanki blata. preverjeno.
ko grem na veliko potrebo me malo zapece samo na zacetku. nic kaj dosti drugace kot naprimer ce bi imela enkrat malo bolj grobo blato, ki bi me ranilo, temu bi sledila pekoca bolecina se kaksne par dni. potem bi izzvenelo. opazila pa sem, da je bolecina bolj pekoca, pekoca v smislu vroca. pocutim se, kot bi imela vroce blato. tudi v primeru (sedaj pa res ne vem kako naj se izrazim) izlocanja plinov se pocutim, kot bi bilo vroce. tudi obcutek je malo drugacen. kot bi slo bolj pocasi, bolj tiho. zdi se mi, da je vonj drugacen. ne vem. parkrat sem zacutila tudi scemenje okrog anusa. to sem povezovala s celjenjem morebitne ranice. blato je dosti podobno kot prej. mogoce malo bol rjavo oranzkasto. ampak to bo bolj verjetno zaradi prehrane. zelo homogeno. povezano. pred priblizno tremi meseci je bilo enkrat zelo temno, sivo crno. ampak ker je bilo to samo enkrat, temu nisem pripisala vecjega pomena. iztrebljam redno, 1-2krat dnevno.

vecina stvari se je zgodila ze prej, sem pa tja, parkrat na leto. vendar zadnji cas opazam, da je vse pogosteje, vsak dan, veckrat na dan. izrastek sem opazila prvic, prej tudi nisem bila pozorna. saj ne vem. mogoce je taka notranjost zadnjika (mogoce ze danke?) normalna. zdi se mi sicer, da bi moralo biti bolj gladko. je za sfinktrom mogoce kaksna sluznicna guba? z izrastki nepravilnih oblik? saj ne vem. predstavljam si, da je sfinkter na prehodu iz kozne na sluznicno stran. to je pa kaksen centimeter globje.

stara sem 21 let, mogoce ni odvec vedeti, da je imel stari oce karcinom rektuma. nasli so ga nakljucno. mislim da je bil star 75 let, ko so mu ga odstranili. ker je bil karcinom na takem mestu, da mu ga niso mogli le izrezati in debelo crevo prisiti na drug konec blizu analne odprtine (mogoce je bil preblizu?) ima sedaj stomo. star je 80 let. zdravstvenih problemov povezanih s tem karcinomom nima.

nekaj sem brala o genetski bolezni. mislim da o druzinski polipolipiji. nekaj v stilu, da je zelo veliko polipov v sluznici debelega crevesa. vglavnem, tam priporocajo, da se ljudem od 25 do 30. leta odstrani debelo crevo, ker so polipi velikokrat mesto, kjer se potem razvije rak.

navadno ne iscem najslabse moznosti, ampak tukaj me pa kar malo skrbi. saj si mislim, da gre mogoce le za hemoroide.. ampak bolj ko gledam fotke o njih, manj se mi zdi ta moja zadeva njim podobna.

se opravicujem za zmedeno in zelo laicno razlago. nimam pojma, kako bi drugace povedala. hvala lepa za odgovor in za vas trud. upam, da se boste znasla.

Tea

Dobro si opisala problem , ampak ni druge. Morala boš k zdravniku. Saj ni nujno, da je kaj hudega, če pa bi bilo, nimaš kaj čakati. Če so polipi,bodo morali ven, ker se včasih res sprevržejo v maligno tvorbo. Če n bo nič hudega, boš vsaj mirno spala.
Sporoči, kako boš opravila!
lep pozdrav !

Draga Tea!

Najprej tisto, kar vas najbolj skrbi: v vaši družini ni družinske polipoze, če je oče pri 70. obolel za rakom danke. Načeloma se bolezni, ki se dedujejo, pokažejo zgodaj v življenju, zato se pri genetski obremenjenosti z družinsko polipozo (ki jo moramo seveda tudi vnaprej dokazati z DNA testiranjem!) resnično priporoča odstranitev debelega črevesa – najkasneje pred 20. letom starosti. S starostjo pa narašča število napak pri delitvah celic in je do neke mere rak v starosti “naraven”.

Ker po omrežju ne morem postavljati diagnoz in to ni mogoče tudi brez ustreznih preiskav, vam lahko samo povem, da vaše težave najbolj ustrezajo sliki napredovalih hemeroidov. V tem primeru notranji hemeroidi lahko tudi izpadajo iz danke, pri še bolj napredovali bolezni pa se jih ne da več “pospraviti nazaj”. Potruditi se boste morali torej do zdravnika, da se vam te hemeroide odstrani, če so resnično napredovali, z operacijskim posegom, sicer pa z manjšimi posegi (sklerozacija, elastična podveza ipd.). Pekoče ranice so prav mogoče in povzročajo okoli zadnjika nemalo težav, saj se le počasi celijo ali pa vedno znova nastanejo. Morebitno dodatno nego vam bo svetoval zdravnik, prav tako zdravljenje hemoroidov. Po zdravljenju je priporočljivo, da se prehranjujete s čimbolj vlakninasto prehrano, da bo blato mehkejše in iztrebljanje lažje. Pojejte najmanj eno zeleno solato dnevno, polnozrnat kruh, otrobe in kosmiče z mlekom npr., veliko čimbolj presne zelenjave, jogurta itd. Predvsem pa ne pozabite na veliko gibanja! Čimveč tecite, hitro hodite, kolesarite in plavajte.

Lepo vas pozdravljam,

Irena

Pozdravljeni,
najlepse se zahvaljijem za odgovor, obema. Pekoca bolecina in krvavitve so prenehale, zdravnico bom obiskala po praznikih. Hvala tudi za nasvete v zvezi s hrano. Z zelenjavo bo mogoce majhen problem, pa bom ze zmogla:)

Lep teden zelim. In veliko sonca.

Tea

New Report

Close