težave z zadnjikom
Že dobro leto imam v zadnjiku (v smeri proti trtici) čudno tiščanje(ščemenje) in sploh je odvajanje nekako drugačno kot včasih – občutek kot pri driski, čeprav nimam driske.
Zapiralka se živčno upira in stisne tik preden bi morala spustiti blato, vetrovi so v zadnjem delu rahlo boleči, čeprav samo odvajanje ni boleče. Ko sem pokonci, so te težave bistveno manjše, oziroma jih sploh ni, pri sedenju pa najbolj očitne. Krvavitve na blato nisem imel še nikoli.
Ker sem že v nevarnih letih (53) in so težave tako vztrajne(mogoče je bilo vmes par mesecev bolje), se vedno bolj bojim, da imam raka tam okoli zadnjika. Zanima me, ali se po tolikem času rakave spremembe vedno manifestirajo s krvavenjem in kakšne preglede bi moral opraviti.
Ali se pri kolonoskopiji lahko opravi enako kvaliteten pregled zadnjika kot pri proktologu oz. pri rektoskopiji ?
Strah me že kar pošteno načenja, zato vas, gospa Irena, vljudno prosim za skorajšnji odgovor.
Hvala že vnaprej, ne vem, kdo vam bo povrnil za vaše prizadevanje – bo že moralo biti kaj nadzemskega.
Dragi mario,
pestijo vas težave, o katerih morda ni veliko govora v javnosti, pa vendar so neverjetno pogoste – tudi pri mladih ljudeh. Po opisu sodeč gre za hemeroide, pa vendar bi se veljalo dogovoriti za pregled pri zdravniku. Pomembno je namreč tudi ločiti med hemeroidi in kroničnim vnetjem zadnjika, ki se pogosto ponavlja, s terapijo za hemeroide pa ga lahko poslabšamo. Kolonoskopija izključi vsakršno spremembo na debelem črevesju, ne le na danki (rektoskopija). Težave, kakršne opisujete, ne pomenijo raka debelega črevesa. Ta raste zahrbtno, le redko zakrvavi, težave pri odvajanju so tudi redke, pri sedenju pa jih običajno ni (so pa pogoste pri hemeroidih!). Pomirite se torej in le pogumno na pregled – pregledali vam bodo tudi prostato, kar vam bo prav tako koristilo. Zelo veliko ljudi mučijo podobni strahovi kot vas, zato vam priporočam v branje še moje druge odgovore:
Lepo vas pozdravljam!
Irena