težave z uriniranjem
Spoštovani,
prosim za vaš odgovor. V zadnjih desetih dneh opažam težave pri uriniranju. Ponoči uriniram tudi do tri ali
štirikrat. Imam občutek, da tudi čez dan večkrat uriniram. Sočasno občutim neko na pol pekočo bolečino. Neko manjšo bolečino čutim tudi na področju mod, konca penica in presredka. Včasih imam po uriniranju občutek, kot da bi moral še enkrat urinirati. Včasih do tega tudi pride. Bil sem pri zdravniku. Test urina in krvi je bil BP. Pred dobrima dvema letoma sem opravil UZ trebušnih organov. Izvid je bil normalen, prostata normalna. Kaj mi lahko svetujete, da naredim oz. za kaj bi lahko šlo pri opisanih težavah? Zdravnica me po pregledu urina in krvi ni napotila nikamor naprej. Bi bilo smiselno iti na pregled h urologu ali počakati in zadevo opazovati. Sicer sem star 35 let, načeloma zdrav in v dolgoletnem razmerju z ženo. Hvala za odgovor.
Spoštovani,
danes sem vam že pisal – pozabil sem še dodati, da pri svojih težavah z uriniranjem opažam
tudi občasen občutek, da ko grem lulati, po tem ostane občutek, kot da me še vedno malo tišči na lulanje, morda kot, da se mehur čisto ne izprazni. Potem pa grem včasih lulati hitro, drugič po dveh, treh urah.
Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Takole “na pamet” težko ugibam. Če je bil UZ pred dvema letoma bp, še ne pomeni, da je tako tudi danes. Preiskave se pač ponavljajo, dokler so težave oz. dokler česa ne najdejo. Torej UZ ne bi bilo odveč ponoviti.
Lahko bi šlo za preneseno bolečino od kamenčka, ki potuje iz ledvice v mehur – ni 100%, da bi moral biti en vzorec urina patološki, čeprav je običajno, da je nekaj eritrocitov v urinu, če so kamenčki.
Izvid urina je lahko danes tak, jutri pa drugačen. Ni nujno, da se na enem vzorčku urina (vprašanje, ali je bil samo na testnem listku ali pregledan pod mikroskopom) pokaže patologija (npr. če je problem v prostati, bi morali pregledati pomasažni urin, če v sečnici, prvi curek, običajno pa pregledujemo srednji curek. In nenazadnje, eno so bakterije, drugo pa še drugi mikroorganizmi…
Predlagam torej, da skrbite za uživanje dosti tekočin, morda poskusite s čajem za ledvice in mehur, morda opravite UZ in ponovite laboratorij. V kolikor težave ne bodo prešle, boste pač preiskave ponovili, ponovno obiskali zdravnika…
Spoštovani,
pred časom ste mi že odgovorili, za takrat se vam zahvaljujem. Še vedno ostajajo moje
težave z uriniranjem. V vmesnem času sem bil pri zdravniku, ki je sumil na povečanje prostate, mi je predpisal omnic ocas in me poslal h urolugu. G. Kolar (MEDUR) mi je naredil ultrazvok. Ledvica so bila normalna, prostata sicer tudi – vendar z že začeto izraženo
prečno bariero (zdravnik je rekel, da to ni nič nenormalnega, tako sem se rodil, sčasoma bi lahko zaradi tega imel težave). Urikult je bil negativen. Je pa uroflow pokazal max pretok nezadostnih 9(povprečni 6ml/s). Zdravnik je rekel, da so moje težave s pogostim tiščanjem na vodo in malo bolečim uriniranjem lahko povezane z virozo (ker
imam dva majhna otroka, en je imel v vmesnem času virozo) in da bi v 14 dneh moralo biti v redu. Kljub temu mi je rekel naj pridem po novem letu še na cistoskopijo.
Sedaj so težave z uriniranjem morda malo manjše, še vedno pa imam občutek, da me večkrat tišči na vodo, občasno me med uriniranjem malo boli oz. peče, skratka težave v 6 tednih niso izvenele. V g. Kolarja ne dvomim, me pa ob teh težavah spremljajo določene skrbi, tudi cistoskopija naj bi bila dokaj neprijetna, sem slišal.
Kakšno bi bilo vaše mnenje, bodo težave prešle, kaj bi lahko še bil vzrok težav. Star sem 35 let. Hvala za odgovor.
Spoštovani!
Glede prečne bariere se je vsekakor mogoče prepričati le, če se opravi cistoskopija (s fleksibilnim, se pravi upogljivim cistoskopom je to sicer res neprijetno, vendar ne tako zelo, kot je bilo to včasih, ko smo vedno uporabljali rigidni cistoskop). Izvid cistoskopije v povezavi s ponovljeno meritvijo pretoka urina lahko pove, ali je smiselna urodinamska preiskava in nato operativni poseg – prerezanje prečne bariere.
Pred iskanjem kakšnih drugih vzrokov je cistoskopija tista, ki edina omogoči, da se dejansko dobesedno pregleda – z očesom – pot po kateri teče urin – če je prisotna kakšna fizična ovira (na primer zožitev, dvignjen vrat mehurja…) je tu odgovor. Šele če cistoskopija ne odkrije problema, iščemo dalje.
Hvala vam za hiter odgovor. Če prav razumem je cistoskopija naslednji korak.
Dr. Kolar je glede prečne bariere rekel, da bi lahko nekje v prihodnosti, razumel sem ga, da
ko bom že bolj v letih, morda potreboval operacijo.
Glede uroflowa – merjen mi je bil po cca 30 minutah od zadnjega uriniranja – ali ima to kakšno zvezo
na rezultat tega merjenja – dr. Kolar je rekel, da ne bistveno?
Ali je možno, da se fizična ovira, katero omenjate, pojavi čez noč. Kajti moje težave z uriniranjem
so se začele na točno specifično noč – prejšnji dan težav še ni bilo, naslednji dan so se pojavile?
Ni pa možno, da bi šlo za kakšno okužbo?
Hvala za odgovor v naprej in lep pozdrav. Moram pa še reči, da se mi zdi to, da lahko mnenje zdravnika – konkretno vas – dobiš hitro preko interneta, res super stvar in dobro, da obstajate takšni entuziasti.
Spoštovani!
Glede uroflowa – da – Qmax je zelo odvisen od volumna – količine urina, vendar aparati podajo odstotek odstopanja vrednost Qmax (maksimalnega pretoka) od povprečja za izmerjen volumen urina. Nekje računamo, da je nad 200 ml že relevanten podatek, vsaj 100 ml mora biti, optimalno pa je seveda med 300 in 500 ml za relevantno meritev.
Seveda čas lahko vpliva – če bi prehitro po predhodnem uriniranju ponovno poskusili, seveda ne gre.
Glede hitrosti nastanka težav – težave na splošno se seveda lahko pojavijo čez noč, lahko jih pa nenadoma preprosto opazite. Glede okužbe je stvar enostavna – pač predpišemo dva antibiotika, jih pojeste in to je to, kar lahko glede okužbe napravimo. Če je bakterijska, bo verjetno sanirana, če je virusna, antibiotiki ne pomagajo in je treba dati času čas.
Pri odločitiv glede operacije pri mlajšem od 50 let bi priporočil urodinamske preiskave – meritev pritiska in pretoka, če bi ponovljena meritev pretoka potrdila slab pretok (npr. pod 10 pri volumnu nad 350 ml). Seveda je pred urodinamsko preiskavo nujno opraviti cistoskopijo in šele glede na ta izvid razmišljamo naprej.
Problem operacije TUIP – incizije vratu mehurja, če bi šlo res za dvignjen/zožen vrat mehurja je retrogradna ejakulacija – se pravi da je velika verjetnost (nad 70%) da po operaciji ob orgazmu sperma ne bi špricnila ven – ne bi prišlo do izliva semena (erekcija pa načeloma ni prizadeta, spolni odnos je normalno mogoč, problem pa je, če moški želi še imeti otroke).
Preden razmišljamo o operaciji, seveda poskusimo s kakšnim zdravilom. Eno so številni čajčki (vrbovec) in ostala fitofarmacevtska sredstva “za prostato” – vsaka lekarna vam nudi kaj svojega; drugo pa so zdravila na racept – npr. doksazosin v odmerku 1 mg ali kak drug alfa blokator.