Tezave z tezo
Pozdravljeni. Ze v naprej se vam zahvaljujem za odgovor,ker sem res ze cisto na dnu. Imam puncko staro 4mesece. Rojena je v 39t in 4d z 3340g in 48cm. Prvi mesec je pridobila na tezi 742g,drugi mesec 384g,tretji mesec 206g in sedaj v mesecu in pol samo 336g. Je polno dojena,ampak ker so me vceraj v posvetovalnici kregali,da je presuha sem zacela z dodajanjem am. Je res tako zelo kriticna teza? Pri svojih 4m ima komaj 4980g in je velika 59.5cm. Je to res tako zelo malo? Drugace je zadovoljna puncka,ima polulane in pokakane plenicke…
Je mogoce,da gre vse v dolzino? Rojena je z 48cm,pri 1.mesecu je bila 53cm,pri 2.mesecu 56cm,pri 3.mesecu 59cm in sedaj pri 4.mesecu 59.5cm. Je to ok rast?
In pa se eno vprasanje…obseg glavice. Ko se je rodila je bil 34cm,pri 1.mesecu 38cm,sedaj pri 4m pa je 40.5. Je normalno,da je v 3m obseg samo 2.5cm vecji?
Za odgovore se vam iskreno zahvaljujem
Prav nobenega razloga za “vaše dno” ne vidim. Resda je s težo na spodnji meji (večina v 5 mesecih podvoji porodno težo – in nikakor tako kot vaša dojenčica v 1. mesecu ne pridobi 700 g…), a je odlično, da je bila doslej izključno dojena. Sedaj je pa itak čas za uvajanje goste hrane in kakšen obrok AM (morda večerni, z dodatkom kakšnih riževih kosmičev, da bo bolj izdaten) tudi ne bo škodil. Ker je prirast v dolžino tudi odličen, vas lahko še manj skrbi. Tudi obseg glavice je primeren – še zlasti, če vidva z očkom nista ravno “bučmana”. Kar je ključno, je njeno zadovoljstvo, primerno doseganje razvojnih mejnikov, tudi polulane in pokakane pleničke.
Kot sem napisala – čez dan dojite, razmišljajte o prvih obrokih goste hrane, dodatek pa prihranite za noč, ko se vi tudi spočijte. A seveda skrbite, da ne bo vaše mleko zastajalo v prepolnih dojkah…
Lep pozdrav,