težave z ramo
Star sem 49 let, pred 5 meseci me je pričela boleti desna rama, kakšen mesec dni so bile bolečine hujše, potem so se malo zmanjšale in sedaj so bolečine konstantne. Bolečine povezujem s šolanjem psa, s katerim sem hodila na treninge 2 x tedensko skoraj leto dni. Pes je velikosti nemškega ovčarja in me je velikokrat ” cukal”, tako da je ob tem trpela desna roka.
Omejena sem v gibanju, predvsem gibi z roko nazaj so zelo boleči, tako da si težko oblečem napr. vetrovko. Bila sem pri zdravnici, dala sem slikati ramo in sem dobila odgovor, da gre za obrabo. Ponudila mi je tablete proti bolečinam in mi dala navodila za izvajanje vaj ramenskega obroča ter fizioterapijo ( magnetoterapijo in UZ masažo 10 X) Sedaj hodim na fizioterapijo. Težave imam tudi z vratnim in križnim delom hrbtenice, tudi obraba. Zadnje obdobje opažam tudi , da imam boleče in otrdele prste na rokah, ko se zjutraj zbudim( ne opažam otekline)
Zanima me, ali je za diagnozo mojih težav dovolj samo slikanje rame, vratu in križa. Ali bi bilo dobro narediti še kakšne preiskave?
Kaj se da še narediti? Ali je pri obrabi , razen vaj in tablet proti bolečinam, možna še kakšna oblika pomoči?
Hvala za vaš cenjeni odgovor !
Pri težavah z ramo gre najverjetneje za degenerativne spremembe v kitah rotatorne manšete, sama obraba ramenskega sklepa je veliko redkejša. V kolikor vam fizikalna terapija ne bo pomagala bi bilo potrebno opraviti vsaj UZ pregled ramenskega sklepa. kar zadeva vratno in ledveno hrbtenico vam bi prav tako priporočil fizikalno terapijo v okviru katere je pomembno, da se naučite ustreznih vaj s katerimi zatem redno tudi sami nadaljujete.
V okviru konzervativne terapije težav z ramenom je poleg fizikalne terapije in jemanja antirevmatikov možna tudi lokalna infiltracija s kortikosteroidom, torej blokada.
mag. Martin Mikek, dr.med.
Artros, center za ortopedijo in športne poškodbe
Tel.: 080 8778