Najdi forum

tezave z prebavili

Pozdravljeni,

Zaradi že mesec trajaočih težav v prebavilih sem čez 3 tedne naročena na gastroskopijo. Težave se mi pojavljajo prvič in obsegajo: žgoč toplel občutek v želodcu, ki se širi proti grlu (ni žgoče kot zgaga), bolečine za prsnico, občasen občutek zatikanja hrane, cmok v požiralniku, boleče grlo, mrzlica, nočno potenje, bolečine v zgornjem delu trebuha, hujšanje, slabo počutje …iz česar sklepam, da gre verjetno za kakšno izmed bolezeni prebavil. Ker trenutno še dojim, si bolečin ne lajšam z zdravili. Zanima me ali je smiselno že sedaj pripaziti na prehrano (glede na želodčno dijeto) ali bi to negativno vplivalo na preizkavo. V primeru, da gre za kakšno okužbo z bakterijo ali je to nevarno za prenos na dojenčka (v primeru zdravljenja z antibiotiki, bo verjetno treba prenehati z dojenejm).

Hvala in lep pozdrav.

Spoštovani!

Brez strahu si težave lahko lajšate z Rupurutom, ne bo prikril nobenih znakov bolezni. Svetujem vam lahko nezačinjeno hrano v več obrokih, ki je itak priporočena v času dojenja. Glede HP in eradikacije počakajte na izvid, potem se boste odločala.

LP Marija Štefančič Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Pozdravljeni,

Hvala vam za vaš odgovor.Gastroskopija je za mano in vas prijazno prosim za obrazložitev izvida in sicer: požiralnik je bp, malo erodiran EG prehod na 39 cm, v želodcu precej regurgitata, antralno pa akutne erozije, tri z hematinskimi čepki. Bulboskopija je bp. Diagnoza je erozije želodca. Terapija je higijensko dietetski režim, po večjih obrokih tableta Rupuruta, ob perzistenci težav pa prenehati z dojenjem in kura z Ultopom.

Zanima me ali je izvid zelo zaskrbljujoč ter ali je priporočjivo v primeru erozij čimprej začeti zdravljenje z Ultopom?

Hvala in lep pozdrav.

Ne, izvid ni zaskrbljujoč. Rupurut, ki vam ga gastroenterolog svetuje, nevtralizira že izločeno kislino, medtem ko Ultop zavre njeno nastajanje. V obeh primerih se torej da zmanjšati delovanje kisline na lastno sluznico želodca, kar želimo doseči, če hočemo težave zmanjšati. Rupurut tako svetujemo jemati 3x na dan 2 uri po obroku in četrto tableto pred spanjem, lahko pa še po potrebi kakšno tabletko več.

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close