Pozdravljeni,
Zaradi že mesec trajaočih težav v prebavilih sem čez 3 tedne naročena na gastroskopijo. Težave se mi pojavljajo prvič in obsegajo: žgoč toplel občutek v želodcu, ki se širi proti grlu (ni žgoče kot zgaga), bolečine za prsnico, občasen občutek zatikanja hrane, cmok v požiralniku, boleče grlo, mrzlica, nočno potenje, bolečine v zgornjem delu trebuha, hujšanje, slabo počutje …iz česar sklepam, da gre verjetno za kakšno izmed bolezeni prebavil. Ker trenutno še dojim, si bolečin ne lajšam z zdravili. Zanima me ali je smiselno že sedaj pripaziti na prehrano (glede na želodčno dijeto) ali bi to negativno vplivalo na preizkavo. V primeru, da gre za kakšno okužbo z bakterijo ali je to nevarno za prenos na dojenčka (v primeru zdravljenja z antibiotiki, bo verjetno treba prenehati z dojenejm).
Hvala in lep pozdrav.
Spoštovani!
Brez strahu si težave lahko lajšate z Rupurutom, ne bo prikril nobenih znakov bolezni. Svetujem vam lahko nezačinjeno hrano v več obrokih, ki je itak priporočena v času dojenja. Glede HP in eradikacije počakajte na izvid, potem se boste odločala.
LP Marija Štefančič Gašperšič
Pozdravljeni,
Hvala vam za vaš odgovor.Gastroskopija je za mano in vas prijazno prosim za obrazložitev izvida in sicer: požiralnik je bp, malo erodiran EG prehod na 39 cm, v želodcu precej regurgitata, antralno pa akutne erozije, tri z hematinskimi čepki. Bulboskopija je bp. Diagnoza je erozije želodca. Terapija je higijensko dietetski režim, po večjih obrokih tableta Rupuruta, ob perzistenci težav pa prenehati z dojenjem in kura z Ultopom.
Zanima me ali je izvid zelo zaskrbljujoč ter ali je priporočjivo v primeru erozij čimprej začeti zdravljenje z Ultopom?
Hvala in lep pozdrav.
Ne, izvid ni zaskrbljujoč. Rupurut, ki vam ga gastroenterolog svetuje, nevtralizira že izločeno kislino, medtem ko Ultop zavre njeno nastajanje. V obeh primerih se torej da zmanjšati delovanje kisline na lastno sluznico želodca, kar želimo doseči, če hočemo težave zmanjšati. Rupurut tako svetujemo jemati 3x na dan 2 uri po obroku in četrto tableto pred spanjem, lahko pa še po potrebi kakšno tabletko več.
Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič