Najdi forum

težave z orgazmom

Spoštovani!

Ne vem sicer, če sem izbrala preavi naslov, vendar upam da mi boste svetovali.

Moti (pa tudi malo skrbi) me, ker nikoli ne doživim orgazma. Ne glede na to, ali gre za penetracijo v vagino ali za oralen spolni odnos, nikakor ne doživim orgazma, ne glede na to koliko časa si partner to prizadeva. Na koncu postanem “suha”, in takrat veva, da orgazma tudi tokrat nebo. Med spolnimi odnosi sicer uživam ugodje, a do vrhunca ni prišlo še nikoli. Ali je problem telesni, ali psihični? Si lahko pomagam sama, ali menite, da bi morala poiskati strokovno pomoč?

Hvala za odgovor in lep pozdrav,

Katarina

Spoštovana Katarina7!
Odgovarjam iz stališča sistemskega družinskega terapevta in se zavedam, da bo moj odgovor lahko v pomoč šele, ko boste opravili ginekološke ali morebitne druge medicinske preiskave glede vlaženja nožnice.
Do orgazma pri ženski (kakor tudi pri moškem) vodi več poti, ki niso odvisne samo od organskega delovanja in zunanjih dražljajev.
Jasnejši odgovor boste verjetno dobili ob strokovni pomoči, saj se tudi meni najprej postavlja več vprašanj. Šele po teh odgovorih bi lahko začel raziskovati naprej v določeni smeri.
Najprej vaša starost? In trajanje partnerske zveze? Otroci?
Kako je potekala zgodba vašega seksualnega razvoja? Kakšne vzorce iz primarne družine nosite v sebi, kakšna prepričanja?
Kako je z vašo spolno željo? Kaj vas spolno vzburja?
Kakšna je zgodba vašega odnosa do lastnega telesa? Tudi zgodba nastajanja ženske identitete.
Kakšne so zgodbe vašega raziskovanja v spolnosti? Kakšne izkušnje in kakšna prepričanja nosite v sebi glede tega?
Koliko imate v sebi radovednosti in igrivosti, da se prepustite raziskovanju v lastni telesnosti? To je dolga zgodba, ki spet vodi precej nazaj do otroštva.
Koliko se lahko predajate in prepuščate?
Koliko zaupate?
Vsa ta vprašanja se dotikajo nekaterih osebnih izkušenj in prepričanj, navad – enako pa tudi zadevajo vaš partnerski odnos. Spet podobna vprašanja, le da v razmerju s partnerjem. Tudi njegove zgodbe. Tudi razvoj vajinega partnerskega odnosa. In vaše izkušnje in pretekle zgodbe na tem področju.
Tudi vprašanje, ali vam je motnja postala pomembna zdaj, ali že prej? Ali vas skrbi zdaj drugače kot vas je skrbelo v preteklosti? Kako ste živeli doslej brez izkušnje orgazma?
Ali ste kdaj poskusili s samozadovoljevanjem?
To je le nekaj vprašanj, s katerimi bi se v pogovoru z vami lotil raziskovanja vaše skrbi. To so izhodišča, ki zahtevajo nadaljevanje glede na odgovore. Vsekakor bi k temu pogovoru povabil tudi partnerja, skratka, vprašanje vašega doživljanja orgazma je vprašanje za pogovor skupaj s partnerjem.
Kot ste verjetno videli, ni enoznačnega odgovora. Napisal sem vam vsebinski okvir kot usmeritev, ki bi vam utegnila pomagati pri samostojnem delu – izhodišča za pogovor s partnerjem. Navadno je področje spolnosti prepleteno še z drugimi področji naših medsebojnih odnosov, kar pa mnogokrat oteži samostojno reševanje brez strokovne pomoči.
Lep pozdrav,

Spoštovani!
Vaš problem ni osamljen, niste edini. S problemom, kot je vaš, se po mojem mnenju ukvarjajo specialisti za to področje – seksologi. Svetujem vam dr. Ireno Rahne Otorepec ali prof. Slavka Ziherla v Ambulanti za spolne motnje in partnerske probleme na Zaloški 29, v okviru KOMZ, kjer se tudi naročite po telefonu. Naj vas ne prestraši, da so telefonske številke prek “psihiatrije” v Ljubljani – slučajno je to pač organizacija v Sloveniji. Vsekakor sem prepričan, da bi vam lahko eden od njuju smiselno svetoval.
Lepo pozdravljeni!

Lepo pozdravljeni! Urološko svetovanje - [url=http://centerurol.de]CenterUROL[/url]

Najlepša hvala obema za odgovor!

New Report

Close