Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Prebavila Bolezni prebavil (gastroenterologija) Težave z odvajanjem blata

Težave z odvajanjem blata

Spoštovani!

stara sem 36 let, zadnje 4 mesece, predvsem pa zadnja 2 imam težave z odvajanjem blata. Muči me zaprtje in težko odvajanje. Uživam zdravo in redno prehrano – predvsem tako, ki vpliva na redno odvajanje, a zadnje 2 meseca sem res obupana. Pred 4 meseci sem sicer dobila tablete detralex (sum na hemoroide, imela sem tudi zelo srbečo danko,…) Po jemanju zdravila ni bilo sicer nekega občutnega izboljšanja, vendar zaprtje ostaja.
Na blato ne morem tudi do 4 ali 5 dni, imam občutek napihnjenosti. Tako si vsaj 1 x tedensko naredim klistir, da lahko sploh izpraznim črevesje. Kontstantno pa imam občutek, da imam dejansko tik pred koncem črevesja (ob danki) nekakšno blokado, ki preprečuje iztis blata. Ob klistiru tudi blato ni normalne debeline, ampak zelo tanko (debelina manjšega prsta).
Krvavim ne, na splošno sem zdrava.

Hvala vnaprej za vaš odgovor in usmeritve kaj narediti.

Lep prijazen pozdrav,

Maja P.

Pozdravljeni!

Nenavadno je, da se je zaprtje pojavilo nenadoma v zadnjih 4 mesecih. Ste pred tem odvajala normalno?. Če da, potem potrebujete kolonoskopijo. Če ste imela težave že prej, pa je potrebno opraviti predvsem funkcionalne preiskave, da ugotovimo ali gre pri vas za leno peristaltiko in posledično zaprtje ali pa za motnje v sproščanju mišic medeničnega dna (kar je bolj verjetno, saj opisujete nekakšno blokado na koncu odvajanja). V funkcionalni diagnostiki svetujemo rentgensko slikanje trebuha z markerji, defekografijo in anorektalno manometrijo. Seveda je potrebno izključiti določene bolezni, predvsem bolezni ščitnice in elektrolitske motnje. Zdravila najverjetneje niso razlog za zaprtje, saj jemljete le Detralex-to so zdravila za “zdravljenje hemoroidov” in ne zaprtja. V prehrani je potrebno zaužiti veliko tekočine in balastnih snovi, potrebno je veliko gibanja in seveda ne zadrževati pozivov na blato.

Lp,Nataša Smrekar

Pozdravljeni,
jaz se obračam na vas in seveda z ravno obratno situacijo od predhodnice. Pri meni se že, mislim, da nekje 3 leta pojavlja težava, da hodim preveč pogosto na bolj tekoče. Zelo redko se zgodi, da je prebava normalna. Včasih so ob driski prisotne hude bolečine, ampak bolj redko. Skušala sem nekako slediti po temu, če je mogoče tudi odvisno od določene hrane, ampak sem potem opazila, da mi škodi bolj ali manj vse. Razen enkrat, ko sem bila na 90 dnevni dieti, je bila prebava normalna, sedaj pa jem normalno hrano.
Naj povem še, da se mi zdi, da sem preveč napihnjena, saj imam včasih trebuh napet ko nosečnica. Nekako sem se že navadila živeti s tem, samo je pa res problem, ko sem na mestu, kjer ni nobenega stranišča zraven in me potem začne še boleti in od samih bolečin se spotim, kot da bi maraton pretekla…

Mislite, da bi bilo pametno obiskati zdravnika?

Že vnaprej se vam zahvaljujem za vaš čas in seveda za odgovor.

Spoštovani!

Mislim, da ste zaključili edino pravilno. Potrebujete pregled pri zdravniku in preiskave, da se razjasni, kaj drisko povzroča. Nekateri vzroki so povsem ozdravljivi!

Lep pozdrav! Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

Hvala za vaš odgovor… Naj samo še pripomnim, da zdaj že nekje 17 dni pijem Tifol zaradi možnosti zanositve in se mi je prebava normalizirala. Problemov z prebavo že nekaj dni nimam več, odvajam normalno, zaradi česar sem zelo srečna. Še nikoli se ni zgodilo, da bi odvajala normalno in toliko dni. Je možno, da mi je Tifol pomagal, saj kot sem rekla, imam težave z odvajanjem nekaj let, sedaj pa razen Tifola, ni nič drugačnega pri meni.

Spoštovani!

Morda je res pomagal Tifol, bistveno pa je , da vam je boljše. Lep pozdrav!

Marija Š. Gašperšič

**************************************** Marija Štefančič Gašperšič, dr. med., spec. družinske medicine

New Report

Close