Najdi forum

Naslovnica Forum Zdravje Čutila Oftalmologija Težave z očmi za katere še nimam diagnoze

Težave z očmi za katere še nimam diagnoze

Spoštovani!

Lani oktobra me je nenormalno zacela motiti predvsem umetna svetloba (vse vrste razsvetljave). Obcutek vzdrazenja oči,kot pri kaksnem vnetju, ceprav vnetja ni bilo. Pekoc obcutek za oćmi in hiter padec vidne ostrine samo na desnem ocesu na blizu, ki pa se je poboljsevala in spet padala. V casu slabse ostrine sem ugotovil, da se ostrina takoj izboljsa, ce si nadanem soncna ocala. Nato decembra se hiter nastanek cilindra 1 na levem ocesu in padec ostrine na dalec. To motenje svetlobe je trajalo do Februarja letos. In dioptrija dioptrija se je povevala na obeh ocesih se na dalec, na levem je blizina se dobra. Vecinoma casa tudi prisotna bolecina v levem ocesu in pogost pekoc obcutek za obema (tudi pri zaprtih oceh med spanjem). Prejsnji mesec pa se je to motenje svetlobe prenehalo in nastal je nek “kontra” ucinek. Opazati sem zacel, da so naenkrat vse luci zelo slabe, kot bi bile v njih za polovico slabse zarnice. V recimo nakupovalnem centru kjer sem bil vsakodnevno je bilo zelo zatemnjeno, ostrina vida pa celo malo boljsa. Nic zamegljeno ali razprseno. Tudi doma je bilp vse temneje in namesto lepe rumene svetlobe je bilo vse oranžno. Skratka povsod kjer je bila razsvetljava. Cez dan pa je bil vid nekako rumenkasto obarvan, vendar ostrina ok. Zadnji mesec pa je tudi cez dan postalo vse temneje, ne zaznavam vec lepega svetlega dne ampak mi je vse bolj taka “vecerna” svetloba, prav tako sence, ki so mocno temne . Ko vse ostale moti somce in ne
morajo nrez soncnih ocal, jaz skoraj lahko gledam v sonce ( ne pocnem tega ampak kot primer … ne blesci mi v oko). Tudi v stanovanju je cez dan bilo lepo svetlo, sedaj pa je sencno oz temneje. Nato pa sem naenkrat opazil, da sredi najbolj soncnega jasnega dne zelo
Mocno zaznavam osvetljene predmete … luci avtomobilov, semaforje? Normalno je bilo vedno, da v blescecem soncu clovek nekako celo tezko vidi, kdaj se je preklopila luc na semaforju iz rdece na zeleno, meni pa te luci prav “rezejo” v oko in zelo kontrastno. Rdeca. Zelena, oranzna …? Obcutek je zelo nenavaden, ko sredi soncnega dneva zaznavas luci kot ponoci. Medtem ko ponoci so mi bolj kot ne zatemnjene. Ves cas hodim k oftalmologom, ki pa ne najdejo vzroka na samem ocesu, oz. glede na simptome ne usmerijo preiskave kam drugam. Z ocesom kot organom je vse bp zaenkrat. Sicer na leci manjse spremembe oz zamotnitev (nekaksen zacetek sive mrene), ki pa naj ne bi imelo taksnega vpliva na oci. Namreč, nic ne vidim megleno ali razprseno, barve locujem dobro, le nekako svetlobe ne dobim dovolj. Je pa prisotno to tiscanje za ocmi in takrat je vid tudi zelo otezen… ne morem drzati odprtih oci vec kot par sekund in ze jih moram zapreti in pocivati. Od mojega oftalmoliga sem potem dobil napotnico za elektrofizioloske preiskave vida, ki pa jih imam sele septembra. Meni pa vid v bistvu peša Hitro oz. ze kar dnevno. Morda je pomemben podatek da sem imel istocasno tezave z sinusi (cista levega maxilarnega sinusa), operacija pred 2 mesecema in sedaj se vedno kronicno polipoidno zadebeljene sluznice v max. Sinusu. (odscip iz sinusa je bil, “sinusitis chr. Hybertrofica fibroproductiva”, ter se vedno obcasen “smrdec” izlocek iz nosu, kot ze pred operacijo, ter ze precej časa slan okus v ustih. V bistvu sem z vsemi temi simptomi seznanil tudi orl in oftalmologe, pa po njihovi presoji oz odgovorih, naj to ne bi inelo nobene povezave. Zanima me glede teh vnetij ocesnih zivcev in moznih vzrokov za “drazenje” le teh in nekako upam, da bi se z odpravo teh vzrokov omilile oz precej popravile te moje tezave z vidom, se mi pa zdi malo “neprimerno”, da bi se s temi preiskavam in odkritjem vzrokai čakalo predolgo in se s tem naredila morebitna še večja škoda.
Resnično upam, da ni to vprašanje oz. simptomi prevelika “uganka” in se Vam najlepše zahvaljujem za odgovor.

Jože

Spoštovani, natančno in obširno ste mi opisali vaše težave z očmi. Nekateri simptomi ( bleščanje, spreminjanje barv, zmanjšana ostrina vida ) govorijo za nastajanje sive mrene, drugi dodatni simptomi pa za nevro- oftalmološke motnje. Dodatne preiskave, ki jih imate sicer šele v septembru, bodo gotovo našle odgovor na vaše težave. Poskusite z dodatno napotnico vašega zdravnika dobiti hitrejši datum. Menim, da opisane težave s sinusi ne vplivajo na stanje vaših oči. LP, dr. Gorazd Kolar

New Report

Close